«Δεν ξέρω σε πόσους ακούγεται λογικό, αλλά και πόσο ελκυστικό είναι για την εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα να είναι από τις λίγες χώρες στις οποίες, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε η δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.
Όταν στις ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων που λειτουργούν παράλληλα με τα δημόσια πανεπιστήμια και ενισχύουν την άμιλλα, την έρευνα, τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.
Τόνισε ότι αυτό που επέρχεται με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, είναι η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού και θα λειτουργούν με το πιο αυστηρό ίσως πλαίσιο που υπάρχει.
Με προϋπόθεση λειτουργίας τριών τουλάχιστον σχολών, αλλά και ύπαρξης κτιριακών εγκαταστάσεων, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων, υποδομών έρευνας, ενώ θα υπάρχει έλεγχος και εποπτεία από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικές διατάξεις, ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι διαπρεπείς συνταγματολόγοι που μάλιστα πολιτικά είναι στενά συνδεδεμένοι με την Κεντροαριστερά, έχουν αποφανθεί ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν συνιστούν παραβίαση του άρθρου 16.
«Από τη στιγμή που η ίδια η ζωή είναι σε κίνηση, που οι εξελίξεις τρέχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακίνητη. Δεν μπορεί να είναι πεισματικά αγκυροβολημένη στο χθες.
Να υπενθυμίσω σε όσους ερμηνεύουν το Σύνταγμα δογματικά και κατά το δοκούν, ότι υπάρχουν ήδη δίδακτρα στα μεταπτυχιακά τμήματα των δημόσιων πανεπιστημίων.
Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό, μάλιστα, επίπεδο που αναγνωρίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολλεγίων», ανέφερε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην αναβάθμιση και ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, λέγοντας:
«Μέσα από τη διεθνοποίηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, θα μπορούν να φοιτούν αλλοδαποί φοιτητές από τρίτες χώρες σε ελληνόγλωσσα προγράμματα, αλλά και θα δίνεται και η δυνατότητα να εγγραφούν αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων φοιτητές πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Κανείς από όσους ασκούν κριτική δεν μιλάει για την αύξηση της χρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την οποία μίλησε αναλυτικά και με στοιχεία ο Υπουργός.
Κανείς δεν μιλάει για την ψηφιοποίηση των πανεπιστημίων για την απλοποίηση και λειτουργικότητα των ειδικών κονδυλίων λογαριασμών έρευνας, για τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την τεχνολογία και την καινοτομία».
Έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας:
«Η χώρα πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα για να καλύψει το έδαφος που έχει χάσει από την κυριαρχία, για χρόνια, ιδεοληψιών που ανήκουν στο παρελθόν.
Η κοινωνία το έχει αντιληφθεί. Για αυτό και στη μεγάλη της πλειοψηφία στηρίζει τη μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια».