Τοπικές Ειδήσεις

Αντιμέτωποι και πάλι με τα ισόβια οι δολοφόνοι του εργολάβου Τζάνη Τοπάλυ

Αμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Κω, στην απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στην ανθρωποκτονία Τοπάλυ από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω και είχε προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 15 ετών στον 53χρονο ημεδαπό και τον 20χρονο γιό του που κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία (5-2, μειοψήφησαν δύο ένορκοι που έκριναν ότι ο γιός ήταν αθώος) για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία του εργολάβου οικοδομών Τζάνη Τοπάλυ του Χαμίτ, 46 ετών, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών. Την ενοχή τους είχε εισηγηθεί εξάλλου και η Εισαγγελέας της έδρας.
Το δικαστήριο τους αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και απέρριψε τα ελαφρυντικά της ανηλικότητας, καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και προηγούμενης ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος που πρότειναν οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Η Εισαγγελέας της έδρας είχε προηγουμένως εισηγηθεί να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Μετά από αίτηση των δικηγόρων της οικογένειας Τοπάλυ κ.κ. Μηνά Τσέρκη, Νικόλαου Πατεράκη και Μαρίνας Κρανίτη προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου, Εισαγγελέα Εφετών κ. Δέσποινα Καλαϊτζίδου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Κω, που ήταν και η Εισαγγελέας της έδρας στην πολύκροτη δίκη, κ. Μαρία Κωλέτη, δείχνει την πόρτα της ισόβιας κάθειρξης στους δολοφόνους του εργολάβου με την έφεση που άσκησε.
Η απόφαση ήταν απροσδόκητα επιεικής για ένα τόσο ειδεχθές αδίκημα που διαπράχθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα, κυρίως διότι όπως και η εκκαλούσα την απόφαση κ Εισαγγελέας της έδρας επεσήμανε, οι κατηγορούμενοι είχαν εκδώσει πλαστές επιταγές και χρωστούσαν στο θύμα, γεγονότα που απέκλειαν την έννοια του «συννόμου» βίου.
Μετά την άσκηση εφέσεως από την κ Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο που θα επιληφθεί της υποθέσεως μπορεί κατά την κρίση του να επιβάλει στους κατηγορούμενους τη βαρύτατη ποινή των ισοβίων.
Ειδικότερα η Εισαγγελέας θεωρεί εσφαλμένη την απόφαση στο σκέλος αυτής που αναγνωρίστηκε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου συννόμου βίου (άρθρο 84 παρ. 2 περ. α’ ΠΚ), για το λόγο ότι κατά το μέρος που η απόφαση αυτή αναγνώρισε ότι συντρέχει στο πρόσωπο των κατηγορουμένων η ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 84 παρ. 2 περ. α’ ΠΚ, στηρίχθηκε σε εσφαλμένη εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και σε εσφαλμένη εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου, καθώς αν εκτιμούσε ορθά τα τελευταία, έπρεπε να μην αναγνωρίσει στους καταδικασθέντες τη συνδρομή της ως άνω ελαφρυντικής περιστάσεως, με δεδομένο ότι από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι δεν καταφάσκετο για τον μέχρι την τέλεση του αδικήματος βίο τους η έννοια του «συννόμου» βίου, και θα έπρεπε να έχουν κηρυχθεί αμφότεροι ένοχοι χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού και να επιβληθεί σε αμφότερους η ποινή της ισοβίου καθείρξεως.
Τονίζει μεταξύ άλλων πως οι κατηγορούμενοι τέλεσαν το αποδιδόμενο σε αυτούς έγκλημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας κατά συναυτουργία, καθώς στις 28 Αυγούστου 2022 σκότωσαν τον εργολάβο, που μετέβη στην ιδιοκτησία τους για να διεκδικήσει οφειλόμενο σε αυτόν ποσό ύψους 100.000€.
Ο τρόπος με τον οποίο τον σκότωσαν και διαχειρίστηκαν το πτώμα του και εν γένει οι συνθήκες του αδικήματος και δη οι πολλαπλές ευκαιρίες υπαναχώρησης από το έγκλημα που όμως δεν αξιοποιήθηκαν από τους δράστες, η φρικιαστική σκληρότητα και ψυχραιμία με τις οποίες ανέμεναν να εκπνεύσει το θύμα «παρακολουθώντας το» κατά τις ομολογίες τους, ο τρόπος που σκύλευσαν το πτώμα του θύματος που ήταν πατέρας τριών ανήλικων τέκνων τα οποία δεν κατάφεραν να τον αποχαιρετίσουν παρά μόνο σε κλειστό φέρετρο, ο τρόπος αποπροσανατολισμού των αρχών με τη σπίλωση της μνήμης του θύματος, ο τρόπος με τον οποίο συστηματικά και οργανωμένα προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα πειστήρια του εγκλήματος, η με ψευδείς ισχυρισμούς προσβολή της μνήμης του κατά την επ’ ακροατηρίω διαδικασία και η ομολογία του εγκλήματος κατόπιν πιέσεων από τις αστυνομικές αρχές, καταδεικνύουν την ιδιαίτερη σκληρότητα και μεθοδικότητα αυτών καθώς και την αξιοσημείωτη και σπάνια επικινδυνότητά τους καθώς ο σεβασμός προς το έννομο αγαθό της ζωής βρίσκεται πολύ χαμηλά στο αξιακό τους σύστημα.
Τονίζει ακόμη πως για την αναγνώριση του ελαφρυντικού ελήφθησαν υπόψιν του όσον αφορά στον πρώτο κατηγορούμενο, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι υπήρξε εθελοντής αιμοδότης, εθελοντής πυροσβέστης, πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου Καλυθιών όπου συνέβαλε στη δημιουργία αιμοδοτικής μονάδας, καθώς και έγγραφο σχετικά με την παροχή συνδρομής στη φωτιά του 2021, στις πλημμύρες του 2019 και στην έντονη χιονόπτωση του 2022. Επίσης προσκόμισε έγγραφο περί κοινωνικής δράσης και προσφοράς ως μέλος της ενορίας του Αγίου Νεκταρίου, έγγραφο ότι έχει συμβάλει με την οικογένειά του στη λειτουργία του κέντρου κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έγγραφο ότι έχει βραβευθεί από τον τέως δήμαρχο Ρόδου για την προσφορά του στην προώθηση του τουρισμού.

Για τον δεύτερο παρουσιάστηκαν έγγραφα ότι συμμετείχε σε κοινωνικές δράσεις του σχολείου, όπως η δημιουργία τράπεζας αίματος, έγγραφο περί του ό,τι είναι εθελοντής αιμοδότης, έγγραφο ότι έχει συμβάλει με την οικογένειά του στη λειτουργία του κέντρου κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ιδίως διά δωρεάς τροφίμων στο παράρτημα προστασίας του παιδιού, και έγγραφό ότι είναι ενεργός αθλητής από την ηλικία των 13 ετών και συμμετείχε σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου