Για μια σειρά από θέματα που απασχολούν όχι μόνον τον ξενοδοχειακό – επιχειρηματικό αλλά ευρύτερα τον τουριστικό και εργασιακό κλάδο, μίλησε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Γιάννης Παπαβασιλείου.
Η ΣΕΖΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ‘ΘΕΤΙΚΗ’ – ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Ξεκινώντας την ενημέρωση από τα μέχρι τώρα μηνύματα για την νέα τουριστική σεζόν που άνοιξε (ανεπίσημα) ο κ. Παπαβασιλείου υπογράμμισε τα εξής:
«Η φετινή σεζόν, φαίνεται ότι θα είναι θετική, με αυξητική πορεία και η Ρόδος ‘παίζει’ πολύ δυνατά στις επιλογές των Ευρωπαίων επισκεπτών μας. Κάποιες πτήσεις που ξεκίνησαν, δειλά – δειλά, αφορούν κυρίως στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (low cost) οι οποίες φέρνουν μερικούς πελάτες για τα ξενοδοχεία ενώ, πολύ καλά δουλεύουν αυτή την περίοδο και τα Airbnb. Η σεζόν, ξεκινά επίσημα στις 25 Μαρτίου (Πάσχα των Καθολικών) και μέχρι τις 10 Απριλίου, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αφίξεις και τις αγορές, δήλωσε τα εξής: «Αναμένουμε αύξηση στις αφίξεις μέχρι και 5% (μέχρι το τέλος της σεζόν) αλλά αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι η Ρόδος, έχει πολύ δυνατό brand name σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και το μέλλον της, προδιαγράφεται λαμπρό. Σχετικά με τις αγορές, η Αγγλία ήδη προχωράει με γοργούς ρυθμούς, ενώ οι χώρες Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία καταγράφουν διπλό ποσοστό αύξησης. Η Γερμανία είναι σε σταθερή πορεία (λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει) και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα έχει μια μικρότερη αύξηση σε σχέση με το 2023. Μην ξεχνάτε ότι το 2022 με το 2023 η γερμανική αγορά, είχε μικρή μείωση. Νομίζω πως φέτος, θα ανακάμψει. Από τις άλλες αγορές, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αυξητικές τάσεις ενώ το πρόβλημα είναι η αγορά από το Ισραήλ, λόγω των εξελίξεων με τον πόλεμο στη Γάζα. Βέβαια, η Ρόδος παραμένει το ασφαλέστερο σημείο της Ευρώπης και το κοντινότερο στο Ισραήλ και αν κάποιοι ταξιδέψουν, θα την επιλέξουν».
ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Σχολιάζοντας την εξέλιξη με την χορήγηση 7ήμερης βίζας στους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν τα νησιά μας και φυσικά την Ρόδο, ο πρόεδρος της ΕΞΡ ήταν κατηγορηματικός: «Είναι πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη. Εμείς, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τους τουρ οπερέιτορς από την Τουρκία και γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα εξής δρομολόγια:
-από το Μπόντρουμ θα υπάρχουν 2 δρομολόγια / 2 φορές την εβδομάδα
-από το Μαρμαρίς θα υπάρχουν δρομολόγια 2 φορές, καθημερινά
-από το Φετιγιέ θα υπάρχει ένα δρομολόγιο, καθημερινά
Αυτά είναι πολύ θετικά για την Ρόδο, καθώς η τουρκική αγορά θα αναπληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς του Ισραήλ. Οι Τούρκοι πελάτες είναι γείτονές μας, τους αρέσει να κάνουν ψώνια, γνωρίζουν την Ρόδο και προτιμούν το καλό φαγητό. Συνεπώς, θα βοηθηθεί η αγορά, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση».
Ανακοίνωσε ακόμη, ότι την προσεχή Τρίτη 19 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί μια ευρεία σύσκεψη στο Λιμάνι όπου θα εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες, για τον τρόπο έκδοσης βίζας ώστε να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες για να υποδεχτούν τους επισκέπτες μας από την γείτονα.
Είπε ακόμη, ότι υπάρχει σχεδιασμός να δρομολογηθούν πτήσεις απ’ ευθείας από Ρόδο – Κωνσταντινούπολη και από Ρόδο – Σμύρνη (με επιστροφή) αλλά από την επόμενη σεζόν, ενώ η Ρόδος θα έχει παρουσία και στις τουριστικές εκθέσεις της γείτονος.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΔΟΣ Pass
Σε ερώτηση εάν το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (ένα ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα για τους άνδρες) που θα γίνει στο διάστημα 14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου στην Γερμανία και, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνουν στη Γαλλία, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 στο Παρίσι, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κίνηση, ο κ. Παπαβασιλείου δήλωσε: «Επειδή αυτές οι χώρες δέχονται πολύ κόσμο, και ένα ποσοστό της τάξης του 20% στο 80% εμείς θα πάρουμε το μεγαλύτερο κομμάτι, λόγω του Brand Name της Ρόδου. Όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν θα έρθουν εδώ. Είμαστε πολύ ψηλά στην βαθμίδα και το αποδείξαμε περίτρανα πέρσι, με τα αντανακλαστικά που επιδείξαμε στις πυρκαγιές. Η συνεργασία ήταν άμεση και ο αντίκτυπος στη διεθνή κοινή γνώμη και στον Τύπο, ήταν πολύ θετική για την Ρόδο. Ειδικά για τους τουρίστες που έφυγαν λόγω των πυρκαγιών πέρσι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα δοθεί οικονομική ενίσχυση για επτά ημέρες διακοπών στη Ρόδο –το γνωστό «Ρόδος Pass», το οποίο ρυθμίζεται με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη στην τροπολογία που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται η παροχή οικονομικής στήριξης περίπου 4 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που διέμεναν σε ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν, κατά την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών τον Ιούλιο 2023. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης προβλέπεται επταήμερη διαμονή για τα χρονικά διαστήματα από 15 Μαρτίου 2024 έως 15 Μαΐου 2024 ή εναλλακτικά, από 1 Οκτωβρίου 2024 έως 15 Νοεμβρίου 2024. Κι εμείς όμως, ως ξενοδόχοι, αφενός θα ακολουθήσουμε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, αφετέρου θα εξυπηρετήσουμε τους πελάτες που έχασαν τις διακοπές τους. Είμαστε επαγγελματίες και οφείλουμε να το πράξουμε».
Ο πρόεδρος της ΕΞΡ είπε ακόμη ότι έγιναν συναντήσεις με τον δήμαρχο κ. Αλ. Κολιάδη για μια σειρά από προβλήματα τα οποία έχει το νησί (καθαριότητα, πάρκινγκ, δομές κ.λπ.) τα οποία πρέπει να λυθούν με την προοπτική σοβαρών επενδύσεων.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Μιλώντας για τα αιτήματα των εργαζομένων (ξενοδοχοϋπαλλήλων και εποχιακά εργαζομένων) τόνισε τα εξής: «Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων για παράταση χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και του αριθμού των ενσήμων. Άλλωστε υπάρχει εργασιακή ειρήνη, έχοντας υπογραφεί η Τοπική Σύμβαση Εργασίας και οι αμοιβές είναι καλύτερες. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια ήρεμη σεζόν. Το δικό μας αίτημα είναι, όταν κάποιος εργαζόμενος αποφασίσει να φύγει από ένα ξενοδοχείο, να μας ειδοποιεί 15 ημέρες νωρίτερα για να γνωρίζουμε τι να κάνουμε».
Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό, και αν θα μπορέσουν να καλυφθούν φέτος τα κενά με εργαζόμενους από τρίτες χώρες όπως ανακοινώθηκε, είπε ότι μπορούν να έρθουν μέχρι 5.000 άτομα στο Νότιο Αιγαίο, αλλά από όσους ήρθαν πέρσι, μόνον το 30% μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τουριστικού κλάδου στα ξενοδοχεία: «Πρόκειται για ανειδίκευτους εργάτες. Οι θέσεις στις οποίες μπορούν να απασχοληθούν είναι πολύ συγκεκριμένες. Φέτος, θα υπάρχουν 3000 κενά τουλάχιστον, αλλά εκτιμούμε ότι θα καλυφθούν από Έλληνες, που θα έρθουν στην Ρόδο να δουλέψουν από άλλα μέρη της χώρας. Προσωπικός μου στόχος ως πρόεδρος της ΕΞΡ είναι να δώσουμε κίνητρα στους Έλληνες να έρθουν ξανά στην Ρόδο, να τους παρέχουμε καλή διαμονή και όσοι έχουν οικογένεια, να μπορέσουν να φέρνουν εδώ για διακοπές τα μέλη. Είναι κίνητρα που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να επιλέξουν και πάλι τον Τουρισμό».
Η ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ!
Εξαιρετικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει η ανακοίνωση που έκανε ο κ. Παπαβασιλείου για τις προσπάθειες και τις επαφές που πραγματοποιούνται, σχετικά με την ίδρυση Σχολής Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (στην Ρόδο)!
«Γίνεται μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ‘αδικία’ με την Σχολή που τελικά, πήγε στην Χίο. Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, αποφάσισε να βοηθήσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Σειρά έχει το Παν/μιο Αιγαίου κι εμείς, θέσαμε το αίτημα να ιδρυθεί Τμήμα Τουρισμού στην Ρόδο! Θέλουμε η φοίτηση να είναι ανώτατης εκπαίδευσης, 4ετής με πτυχία που θα δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε νέα και ισχυρά στελέχη στον Τουρισμό, με ανώτατη εκπαίδευση και τη δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές. Το Τμήμα θα ονομάζεται HOSPITALITY (για οικονομική, ξενοδοχειακή και διοικητική διαχείριση) που θα έχει υψηλό επίπεδο. Εμείς, ζητάμε ένα μικρό κτήριο για να στεγαστεί το νέο Τμήμα. Έχω ήδη μιλήσει με τον δήμαρχο κ. Κολιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε να βρεθεί το κατάλληλο κτήριο για τον σκοπό αυτό. Το Τμήμα θα έχει 120 – 130 φοιτητές και όλοι οι ξενοδόχοι στηρίζουν την προσπάθεια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι και οι προσπάθειές μας για την βελτίωση και ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ. Ζητήσαμε από το υπουργείο Τουρισμού να διευκολύνει τους φοιτητές ώστε όσοι τελειώνουν τις σπουδές τους, να μπορούν να μεταβαίνουν στο 4ο έτος του νέου Τμήματος που θα ιδρυθεί στο Παν/μιο Αιγαίου ή σε άλλα ΑΕΙ. Θα είμαστε στις επάλξεις και θα πιέζουμε για την υλοποίησή τους».
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Ο ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΞΡ αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, και τόνισε πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη:
«Είναι μια μεγάλη αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί. Λόγω της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης, θεωρώ ότι θα πρέπει να επαναφέρουμε το ζήτημα και να το βάλουμε ξανά στο τραπέζι του διαλόγου. Η Δωδεκάνησος, το χρειάζεται αυτό το κίνητρο. Είναι η ώρα να μας πουν ευθαρσώς πότε θα τους επαναφέρουν. Εμείς θα πιέζουμε και δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί καθόλου. Η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει ευμάρεια στο νησί και βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις» -τόνισε.