Μέσα σε δύο μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) επέβαλαν τόσα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζομένους, όσα τους προηγούμενους εννέα μήνες. Συνολικά, από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Ιούλιο, διάστημα κατά το οποίο τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, έχουν καταγραφεί παραβάσεις ύψους 33,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του σχεδίου «Αρτεμις» Ιουλίου, που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας, τα 16,6 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου.
Από το συνολικό ποσό των προστίμων, βέβαια, κάποια σβήνονται, αφού το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ιεραρχικές προσφυγές κατά ελεγκτών (με την επίκληση ότι δεν έχουν διεξαγάγει ορθώς των έλεγχο), ενώ τα περισσότερα βεβαιώνονται στις ΔΟΥ και καταλήγουν… ληξιπρόθεσμα. Υπάρχουν φυσικά και οι εργοδότες, σε ένα ποσοστό κοντά στο 25%, που επιλέγουν να πληρώσουν το πρόστιμο εντός 15 ημερών ώστε να έχουν έκπτωση 30%.
Βέβαια, ακόμη και ο φόβος των υψηλών προστίμων, φαίνεται πως λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάποιο βαθμό, με αποτέλεσμα η αδήλωτη εργασία των Ιούλιο να διαμορφωθεί στο 17,63%.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι: επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες-μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security), επιχειρήσεις φασόν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιουλίου 2014, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 20.179 επιχειρήσεις. Από αυτές, μία στις δέκα (2.085 επιχειρήσεις) βρέθηκε να απασχολεί αδήλωτους εργαζομένους. Σε σύνολο 119.122 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.254 αδήλωτοι (ποσοστό 2,73%). Τον Ιούλιο ελέγχθηκαν 2.898 επιχειρήσεις. Εξ αυτών βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους οι 511 (ποσοστό 17,63%). Αναλυτικότερα, σε σύνολο 12.492 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 839 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 6,72%).
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 8.730.119 ευρώ.
Πρωταθλήτρια στις επιχειρήσεις με ανασφάλιστο προσωπικό αναδείχθηκε τον Ιούλιο η Πελοπόννησος, όπου στο 31,87% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ακολούθησαν τα Ιόνια Νησιά (22.71%), η Κρήτη (20.86%) και η Αττική (18.48%). Οσο για τους κλάδους με υψηλή παραβατικότητα, επισιτισμός, διασκέδαση και μεταποίηση διατήρησαν τα πρωτεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων θα λειτουργήσει ως «επιβράβευση» στις τεκμηριωμένα συνεπείς και νόμιμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα απαλλάσσονται από τον διοικητικό φόρτο των ελέγχων.
Καθημερινή