Με υψηλές προσδοκίες για τις πληρότητες και τα έσοδα έχει ξεκινήσει η φετινή χρονιά για τον τουρισμό παίρνοντας τη σκυτάλη από ένα έτος ρεκόρ όπου ο κλάδος κατάφερε να αναπληρώσει το κενό που δημιούργησε η πανδημία και να κινηθεί ακόμα υψηλότερα και από την μέχρι πρότινος καλύτερη χρονιά στην ιστορία του, το 2019.
Δεδομένων των καλών επιδόσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της υψηλής σεζόν βέβαια, το στοίχημα για ακόμα θεαματικότερα μεγέθη μεταφέρεται στα άκρα της σεζόν. Αφορά δε κυρίως στο πρώτο τρίμηνο του έτους, γνωστό κι ως χειμερινή περίοδο, αφού όπως αποδεικνύουν οι επιδόσεις των προηγούμενων ετών η επέκταση της σεζόν μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου έχει ήδη κατακτηθεί.
Η σκυτάλη από μια δυνατή χρόνια
Να θυμίσουμε ότι το 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκαν στα 20.459, 5 εκατ. ευρώ. Όσο για την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 17,6 % σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά διαμορφούμενη σε 32,735 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 27,835 εκατ. ταξιδιωτών του 2022. Αντιστοίχως θετικό ήταν το πρόσημο και στη σύγκριση με το 2019, όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 18.152 εκατ. ευρώ και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ είχε διαμορφωθεί στα 31,348 εκατ. ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου ο πήχης για το νέο έτος μπαίνει στα 21 δισ. ευρώ, μία άνοδος δηλαδή της τάξης του 2,6% σε σχέση με τα αποτελέσματα που έφερε εντέλει το 2023. Η οποία μοιάζει επιτεύξιμη δεδομένων των υψηλών επιδόσεων των δύο πρώτων μηνών του έτους, των κρατήσεων για την συνέχεια και της υψηλής δημοφιλίας της χώρας. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα ακραία συνθήκη ή αστάθμητος παράγοντας που θα απορρυθμίσει τη σεζόν.
Τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν
Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου τα πρώτα μηνύματα για την σεζόν βάσει των προκρατήσεων Είναι θετικά. Ευοίωνες είναι οι ενδείξεις και από τις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators, οι οποίοι σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν την δημοφιλία της χώρας, αυξάνουν τα προγράμματά τους προς την Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κατά την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της, η Aegean ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά 1,1 εκατ. τις προγραμματισμένες θέσεις της δίνοντας έμφαση στους προορισμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σε αύξηση των πτητικών προγραμμάτων τους έχουν προχωρήσει κι άλλοι αερομεταφορείς όπως η Jet2 και η Volotea, ενώ ενισχυμένα είναι και τα πακέτα διακοπών των γερμανικών tour operatros, όπως προέκυψε κατά την πρόσφατη διεθνή έκθεση τουρισμού, ΙΤΒ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο.
«Όχι» στην high season λένε οι Ευρωπαίοι
Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πέντε κορυφαίους προορισμούς της νότιας Ευρώπης γι’ αυτό το καλοκαίρι όπως προκύπτει από νέα έκθεση της Accor. Βάσει της μελέτης, τα ινδοευρωπαϊκά ταξίδια θα κυριαρχήσουν και το 2024 με το 86% των ερωτηθέντων ευρωπαίων να σχεδιάζουν αποδράσεις εντός της γηραιάς Ηπείρου. Ενθαρρυντικό είναι δε και το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες προτιμούν διακοπές εκτός της υψηλής περιόδου ζήτησης.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Accor, ένας στους τρεις ερωτηθέντες σε όλη την Ευρώπη αναφέρει ότι επιλέγει διακοπές εκτός της περιόδου αιχμής αφενός για να περιορίσει το κόστος και αφετέρου για να αποφύγει τις υψηλές θερμοκρασίες που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούν τους ταξιδιώτες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Σε αυτό το πλαίσιο δε, οι προορισμοί που παρουσιάζουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως η χώρα μας, φαίνεται να είναι ευνοημένοι.
Πέταξε η αεροπορική κίνηση το πρώτο δίμηνο
Σε κάθε περίπτωση πέρα από τη στροφή των Ευρωπαίων ταξιδιωτών στα άκρα της τουριστικής σεζόν και δεδομένης της ζήτησης για την Ελλάδα η χρονιά δείχνει να έχει μπει δυναμικά.
Στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών η επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου παρατηρήθηκε 10,7% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι ενώ ο Φεβρουάριος έκλεισε 18,4% υψηλότερα από ότι το 2023. Συνολικά κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους η κίνηση το αεροδρόμιο έφτασε τους 3,2 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 14,4%, τροφοδοτούμενη τόσο από τους επιβάτες του εσωτερικού όσο και από αυτούς του εξωτερικού οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 9% και 17% αντίστοιχα.
Ανοδικές ήταν οι επιδόσεις και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος). Συγκεκριμένα η συνολική επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ενισχύθηκε κατά 13,9% τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, με την κίνηση εσωτερικού να αυξάνεται κατά 15% και την διεθνή κίνηση να παρατηρείται αυξημένη κατά 12,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023.
Αντίστοιχα και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport έφτασε τις 640,5 χιλιάδες ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 7,4% έναντι του Ιανουαρίου του 2023 όπου είχαν καταφθάσει 596 χιλ. ταξιδιώτες.
Πηγή insider.gr