Ανοιχτά της Θράκης, στην Ανατολική Κρήτη, στις Κυκλάδες, στο Νότιο Ευβοϊκό και στα Δωδεκάνησα θα είναι οι θαλάσσιες περιοχές που θα υποδεχτούν τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ
Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση και σύνδεση των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) για την κατανομή των 2 Γιγαβάτ που έχουν προϋπολογιστεί, καθορίζει ο ΑΔΜΗΕ στο υπό διαβούλευση δεκαετές πρόγραμμα 2025-2034.
Ειδικότερα όπως προβλέπεται στο κείμενο του προγράμματος, ο Διαχειριστής, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής, πρόκειται να εκπονήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων έργων διασύνδεσης των Περιοχών Όργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ και στη συνέχεια θα υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ τις αναγκαίες τροποποιήσεις του ισχύοντος δεκαετούς.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να προχωρήσει και στην εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών, το οποίο θα επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και θα ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ).
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2024 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου 2 GW, για υποδοχή έργων ΥΑΠ, ο οποίος σύμφωνα με το δεκαετές θα επιμεριστεί σε 5 περιοχές. Συγκεκριμένα, για πιλοτικά έργα 600 MW σε Έβρο και Σαμοθράκη, στην Κρήτη επίσης για 600 MW, στις Κυκλάδες, στα νησιά Σύρο, Πάρο και Νάξο για έργα 250 MW, σε νησιά των Κυκλάδων κοντά στην Αττική, καθώς και στον Νότιο Ευβοϊκό για 200 MW και στα Δωδεκάνησα, με έργα 300 MW.
Για τις παραπάνω περιοχές, προβλέπονται και τα αντίστοιχα έργα διασύνδεσης που θα υλοποιήσει ο Διαχειριστής, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα.
Τέλος, έπειτα από σχετικό αίτημα της ΕΔΕΥΕΠ, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση με το σύστημα της εκτιμώμενης ισχύος των έργων που αντιστοιχεί στις ΠΟΑΥΑΠ και οι οποίες θα εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα.
Πηγή news247.gr