Ρεπορτάζ

Ανοίγουν σταδιακά στο νησί όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις

Η μια μετά την άλλη ανοίγουν οι εποχιακές επιχειρήσεις και οι ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, καθώς ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα πυκνώσουν οι πτήσεις τσάρτερ και θα αυξηθούν σημαντικά οι αλλοδαποί επισκέπτες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα (29 Απριλίου Μεγάλη Δευτέρα) θα έχει λειτουργήσει τουλάχιστον το 50% των εποχιακών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων της Ρόδου και θα έχει προσληφθεί ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων με τη διαδικασία για την πλήρη απορρόφησή τους να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Μαΐου.

Η τοπική αγορά τελεί σε κατάσταση αναμονής μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της τουριστικής περιόδου προκειμένου να κινηθεί «ζεστό χρήμα», παρότι η προετοιμασία των τουριστικών επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει όμως η ακρίβεια αποτελεί «τροχοπέδη» για την κυκλοφορία «ζεστού χρήματος». Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι πρώτοι μισθοί των εποχιακών υπαλλήλων θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τα τέλη Απριλίου και οι περισσότεροι εντός του Μαΐου κρατά «παγωμένη» την τοπική οικονομία.
Περίπου 42.000 εποχικά εργαζόμενοι (από τους περίπου 52.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της Ρόδου) έλαβαν την τελευταία δόση του επιδόματος ανεργίας τον Φεβρουάριο και το πορτοφόλι των περισσοτέρων θα ξαναγεμίσει από τον Μάιο.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι το Πάσχα είναι φέτος στις 5 Μαΐου και το δώρο του Πάσχα -το οποίο αποτελεί σημαντική “οικονομική ένεση”- θα καταβληθεί στις αρχές Μαΐου επιτείνει την περίοδο της οικονομικής καθίζησης στην τοπική αγορά η οποία συνήθως βγαίνει από τη «χειμερία νάρκη» με τις αγορές για τα πασχαλινά ψώνια.
Η ακρίβεια έχει τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και μέχρι την έναρξη της σεζόν και την μαζική άφιξη επισκεπτών που θα τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία, οι οφειλές συσσωρεύονται, οι πιστωτικές κάρτες χρεώνονται μέχρι τα όριά τους και οι διακανονισμοί για την αποπληρωμή λογαριασμών που αφορούν ρεύμα, νερό και τηλεφωνία είναι η μοναδική λύση για να αποφευχθεί η διακοπή.
Πλέον, όλοι περιμένουν την μαζική έλευση των τουριστών προκειμένου να κινηθεί χρήμα στην αγορά, το γεγονός ωστόσο ότι οι περισσότεροι επισκέπτες μας έχουν έρθει με οικονομικά πακέτα προσφορών, δεν αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την οικονομική τους ευρωστία και άρα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν τις προμήθειές τους με φειδώ, χρησιμοποιώντας κατά ένα μεγάλο μέρος και αποθέματα της προηγούμενης περιόδου ευελπιστώντας ότι με το άνοιγμα της σεζόν θα καταφέρουν να ανακυκλώσουν τα κεφάλαια, για να μπορέσουν να προβούν σε επαναληπτικές παραγγελίες.
Για να βάλουν όμως το κλειδί στην πόρτα, πρέπει να βάλουν πρώτα το χέρι στην τσέπη! Ο βαθμός δυσκολίας πολλαπλασιάζεται ακόμα περισσότερο με δεδομένο το γεγονός πως οι προμηθευτές εδώ και χρόνια έχουν κόψει στην συντριπτική τους πλειονότητα την πίστωση και απαιτούν ρευστό για τα εμπορεύματα το οποίο όμως είναι περιορισμένο. Πίστωση, δίδεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κυρίως όταν οι διαπροσωπικές σχέσεις των δύο μερών επιτρέπουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, όμως είναι η εξαίρεση του κανόνα.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης καλούνται να λύσουν και τη σπαζοκεφαλιά της ακρίβειας ειδικά στις πρώτες ύλες. Αν σε αυτά τα έξοδα συνυπολογίσει κανείς και τους λογαριασμούς ρεύματος, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα εξόδων, γι’ αυτό και πολλοί ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να προγραμματίσουν το άνοιγμα των καταστημάτων όταν θα πυκνώσουν οι αφίξεις τσάρτερ και θα τονωθεί η τουριστική κίνηση.
Στην εστίαση, οι ιδιοκτήτες κατά κύριο λόγο εστιατορίων έχουν αναπροσαρμόσει τον κατάλογο με σκοπό να περιορίσουν τα έξοδα αλλά περιορίζουν ακόμα και τα ωράρια λειτουργίας για γλυτώσουν εργατοώρες, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και επιπλέον να περιορίσουν και την κατανάλωση ρεύματος που και φέτος αποτελεί την μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά.
Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός εκτίναξαν στα ύψη τις λειτουργικές δαπάνες, χωρίς ωστόσο όπως λένε επιχειρηματίες και ξενοδόχοι μέχρι στιγμής να υπάρχει ισοσκελισμός της αύξησης των εξόδων με την αύξηση του τουρισμού.
Απ΄ όλες σχεδόν τις παραδοσιακές αγορές για τη Ρόδο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταγράφεται αύξηση σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Το γεγονός ωστόσο ότι και φέτος αναμένεται να είναι μια πολύ καλή τουριστική περίοδος για τη Ρόδο ως προς τις αφίξεις επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ αλλά και με τα κρουζιερόπλοια όπως επίσης και με ενισχυμένο τον θαλάσσιο τουρισμό, δημιουργεί προσδοκίες και για αυξημένα έσοδα που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ermis    24.03.2024 13:42

    Για το θέμα της ενέργειας!! Ας συνεννοηθούμε επιτέλους όλοι, και να σταματήσουμε να πληρώνουμε το “” χαράτσι “” της ΔΕΗ!! ΟΛΟΙ μαζί!! Μόνο έτσι παίρνουν χαμπάρι όλοι αυτοί οι επίσημοι κλέφτες που μας έχουν κάνει νά φοβόμαστε να ανάψουμε το φως!! ( Έγινε ήδη στην Αγγλία!!)Να σκίζουμε μπροστά τους στην αυλή τής ΔΕΗ τα χρωματιστά τους τιμολόγια!! Τί θα κάνουν?? Θα κόψουν το ρεύμα σε 150.000 ρολόγια?? Όχι βέβαια!! Η βίαιη συμπεριφορά τους προς εμάς, απαντάται μόνο με βίαιες τακτικές!! Δεν καταλαβαίνουν αλλιώς αυτοί!! Ξυπνήστε Έλληνες!!!

Σχολιασμός άρθρου