Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, θα επαναφέρει η μειοψηφία, το θέμα με τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων – εξαγορών, κατοικιών που κείνται στο γνωστό ‘Στενό’ μετά την γέφυρα της Κρεμαστής, καθώς εξακολουθούν να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών.
Το θέμα έθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Κορδίνας ενώ, θα το φέρει ο συνάδελφός του, κ. Θανάσης Στάμος -όπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής.
«Είναι γεγονός πως η κατασκευή της νέας γέφυρας στην Κρεμαστή από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έδωσε την δυνατότητα βελτίωσης της κυκλοφορίας των οχημάτων και δημιούργησε νέα δεδομένα. Ωστόσο, τέθηκε πλέον επιτακτικά η ανάγκη διαπλάτυνσης της οδού που συνδέει τον οικισμό της Κρεμαστής με την νέα γέφυρα και περαιτέρω με το αεροδρόμιο (και τούμπαλιν) καθώς, δημιουργείται μποτιλιάρισμα στην είσοδο του οικισμού και περαιτέρω στην είσοδο προς την πόλη της Ρόδου, ενώ υπάρχουν θέματα με την διέλευση των πεζών και κυρίως μαθητών προς το σχολείο τους. Το γνωστό ‘Στενό’ που όλοι γνωρίζουμε της Κρεμαστής –δηλαδή το σημείο που πάει προς την γέφυρα από τον κεντρικό οικισμό- είναι λωρίδα μονής κυκλοφορίας και περιβάλλεται από παλιά και (εν πολλοίς) μη κατοικημένα σπίτια. Το θέμα, είχε διαχειριστεί η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Αντώνη Καμπουράκη και μάλιστα υπήρχε γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, με την οποία δίδονταν αναλυτικές οδηγίες για τις περαιτέρω διαδικασίες. Είχαμε αποφασίσει, αντί να καταφύγουμε στην γνωστή διαδικασία της απαλλοτρίωσης –η οποία απαιτεί μια διοικητική φάση και στη συνέχεια μια δικαστική διαδικασία που μπορεί να κρατήσει ακόμη και χρόνια- να επιλέξουμε την επιτρεπόμενη διαδικασία από το Νόμο, της απευθείας αγοράς».
Πρόκειται για 22 ιδιοκτησίες σε μήκος οδού 180 μέτρων, ενώ τα χρήματα θα προέλθουν από ίδιους πόρους του δήμου που είναι δεσμευμένα και ανέρχονται σε 400.000 ευρώ, περίπου.
«Είχαμε φτάσει στο τελικό στάδιο καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είχαν υπογράψει, με υπεύθυνες δηλώσεις και χωρίς ενστάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Ωστόσο, μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, το όλο εγχείρημα ‘σκάλωσε’.
Από την Κρεμαστή είχαν υπογράψει 27 άτομα επί συνόλου 28, οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, ενώ είναι και πολλοί από τους ιδιοκτήτες, που ζητούσαν να κλείσει το θέμα γρήγορα. Ήταν όλα έτοιμα, για να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. Οι όροι και οι τιμές είναι σαφώς, πολύ καλύτεροι σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις και τις αντικειμενικές αξίες.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή στο Παραδείσι, αλλά εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, καθώς υπάρχει Σχέδιο Πόλεως που προβλέπει χώρο πρασίνου και αναψυχής. Οπότε μόλις φύγουν τα κτίσματα που υπάρχουν, αναδεικνύεται αμέσως και ο Ναός του Αγίου Νικολάου, που είναι ιστορικός τόπος θυσίας. Κι εμείς έχουμε την ευθύνη να αναδείξουμε την περιοχή αλλά και την ιστορία μας.
Γι’ αυτό θα το επαναφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο, να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της τωρινής δημοτικής αρχής και αν –εν τέλει- προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση τόσο στην Κρεμαστή όσο και στο Παραδείσι, δεν τιμά καθόλου την εικόνα της Ρόδου, ενώ δυσκολεύει την κυκλοφορία των οχημάτων και πεζών» -κατέληξε ο κ. Στάμος.