Τοπικές Ειδήσεις

Νικητιάδης: Στη Βουλή η κρατική ταλαιπωρία των οικοπεδούχων του Χαρακίου.

Την ταλαιπωρία που βιώνουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που θέλουν να αναπτύξουν οικοδομική δραστηριότητα στο Χαράκι της Ρόδου εντός του εγκεκριμένου σχεδίου, λόγω γραφειοκρατίας και παθογένειας, άλλα και έλλειψης προσωπικού των αρχαιολογικών υπηρεσιών, φέρνει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης, Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε την Τρίτη 02 Απριλίου και απευθύνεται στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Χαράκι της Ρόδου, παρουσιάζει αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον με πλήθος ιστορικών μνημείων και παραλλήλως όμως τεράστια τουριστική ανάπτυξη. Το 2013 κυρώθηκε η Μελέτη Πράξης Εφαρμογής του Ρυμοτομικού Σχεδίου του οικισμού, σε έκταση 192 στρεμμάτων, που εξαιρεί περιοχές ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με ορατά αρχαία μνημεία. Την τελευταία τριετία εκτελείται το έργο διάνοιξης του δικτύου των δρόμων, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των ιδιοκτησιών.

Όπως αναφέρει το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης η Αρχαιολογική Υπηρεσία θέτει αδικαιολογήτως προσκόμματα στην αξιοποίηση των ακινήτων, αφού, προκειμένου να χορηγήσει στους ιδιοκτήτες τη σχετική ειδική άδεια που χρειάζονται, για να προχωρήσουν στη έκδοση οικοδομικών αδειών εντός του σχεδίου πόλεως, τους υποχρεώνει να πραγματοποιούν εκσκαφές σε αρκετό βάθος, παρά το γεγονός πως οι οικοδομικές μελέτες αφορούν επιφανειακές θεμελιώσεις. Η Υπηρεσία, επικαλούμενη εσφαλμένως ότι οι ιδιοκτησίες βρίσκονται εντός της Ζώνης Προστασίας Β’ του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Χαρακίου, θέτει δια της άνω υποχρέωσης σε εφαρμογή τις διατάξεις περί σωστικής ανασκαφικής έρευνας, σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαίων, αλλά και περί συστηματικής ανασκαφής, που απαιτούν την παρουσία υπαλλήλου της Υπηρεσίας. Ελλείψει, ωστόσο, προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι πολίτες ωθούνται να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη χρηματοδότηση της έρευνας, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο. Έτσι το κόστος εκτοξεύεται πριν ακόμα ξεκινήσουν τα θεμέλια και οι πολίτες αναρωτιούνται εάν αξίζει να αρχίσουν μια επένδυση με αυτές τις προοπτικές.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης ερωτά την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προτίθεται να επαναξιολογήσει την ακολουθούμενη και εσφαλμένη από την Υπηρεσία απαίτηση να πραγματοποιείται σε βάθος εκσκαφή, τη στιγμή που οι μελέτες αφορούν επιφανειακές θεμελιώσεις σε οικόπεδα εκτός της Ζώνης Προστασίας Β’ του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Χαρακίου; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε οι πολίτες να μην αποθαρρύνονται φοβούμενοι ότι θα προχωρήσουν σε μία χρονοβόρα και κοστοβόρα επένδυση; πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες με δικά τους έξοδα να αναλαμβάνουν τη διενέργεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας χειρωνακτικά; Αναμένονται σχετικές προσλήψεις;

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 2-4-2024

Προς: Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη

Θέμα: Στο Χαράκι της Ρόδου οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται δέσμιοι της γραφειοκρατίας και των παθογενειών των αρχαιολογικών υπηρεσιών αδυνατώντας να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Κυρία Υπουργέ,

Το Χαράκι της Δ.Κ. Μαλώνας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στην ανατολική Ρόδο με σπάνια φυσική ομορφιά, αλλά και με μεγάλο ιστορικό-πολιτιστικό ενδιαφέρον, αφού στην περιοχή βρίσκονται το Μεσαιωνικό κάστρο του Φερακλού, ο Μεσαιωνικός Ζαχαρόμυλος, πλήθος παλαιοχριστιανικών εκκλησιών κ.α. Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ώθησε τους τοπικούς παράγοντες στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε έκταση 192 στρεμμάτων, από το οποίο εξαιρέθηκαν περιοχές ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με ορατά αρχαία λείψανα, όπως η περιοχή του Μεσαιωνικού Ζαχαρόμυλου. Έπειτα από χρόνια προσπαθειών, το 2013 κυρώθηκε η Μελέτη Πράξης Εφαρμογής του Ρυμοτομικού Σχεδίου του οικισμού, ενώ την τελευταία τριετία εκτελείται το έργο διάνοιξης του δικτύου των δρόμων, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των ιδιοκτησιών.

Εντούτοις, η Αρχαιολογική Υπηρεσία θέτει αδικαιολογήτως προσκόμματα στην αξιοποίηση των ακινήτων, αφού, προκειμένου να χορηγήσει στους ιδιοκτήτες την ειδική άδεια που χρειάζονται, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια με την έκδοση οικοδομικών αδειών εντός του σχεδίου πόλεως, υποχρεώνει αυτούς να πραγματοποιούν εκσκαφές σε αρκετό βάθος, παρά το γεγονός πως οι οικοδομικές μελέτες αφορούν επιφανειακές θεμελιώσεις. Η Υπηρεσία, επικαλούμενη εσφαλμένως ότι οι ιδιοκτησίες βρίσκονται εντός της Ζώνης Προστασίας Β’ του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Χαρακίου, θέτει δια της άνω υποχρέωσης σε εφαρμογή τις διατάξεις περί σωστικής ανασκαφικής έρευνας, σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαίων, αλλά και περί συστηματικής ανασκαφής, που απαιτούν την παρουσία υπαλλήλου της Υπηρεσίας. Ελλείψει, ωστόσο, προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι πολίτες ωθούνται να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη χρηματοδότηση της έρευνας, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο. Εν ολίγοις, το κόστος εκτοξεύεται πριν ακόμα ξεκινήσουν τα θεμέλια και οι πολίτες αναρωτιούνται εάν αξίζει να αρχίσουν μια επένδυση με αυτές τις προοπτικές.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των οικοδομικών μελετών στο Χαράκι προβλέπουν επιφανειακή θεμελίωση που δεν απαιτεί εκσκαφή σε βάθος και, κατ’ επέκταση, σωστική ανασκαφική έρευνα χειρωνακτικά.

Δεδομένου ότι οι πολίτες δεν μπορούν να επωμίζονται το κόστος των σωστικών ανασκαφικών ερευνών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, πολλώ δε μάλλον όταν τα οικόπεδά τους δεν βρίσκονται εντός της Ζώνης Β’ Προστασίας, καθώς εκτοξεύεται ο προϋπολογισμός της επένδυσής τους.

Ερωτάται η Υπουργός:

1. Προτίθεστε να επαναξιολογήσετε την ακολουθούμενη και εσφαλμένη από την Υπηρεσία απαίτηση να πραγματοποιείται σε βάθος εκσκαφή, τη στιγμή που οι μελέτες αφορούν επιφανειακές θεμελιώσεις σε οικόπεδα εκτός της Ζώνης Προστασίας Β’ του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Χαρακίου; Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε οι πολίτες να μην αποθαρρύνονται φοβούμενοι ότι θα προχωρήσουν σε μία χρονοβόρα και κοστοβόρα επένδυση;

2. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες με δικά τους έξοδα να αναλαμβάνουν τη διενέργεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας χειρωνακτικά; Αναμένονται σχετικές προσλήψεις;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου