Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες, από την Ρόδο όπου πραγματοποίησαν σειρά επισκέψεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών κ. Απόστολος Ραυτόπουλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.
Από το πρωί είχαν συναντήσεις στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Πάππου, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκο Κωστάκη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου (και αντιδήμαρχο) κ. Νίκο Τσούλλο, ενώ ακολούθησαν εθιμοτυπικές επισκέψεις στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Δήμο Ρόδου όπου έγιναν δεκτοί από τον αντιδήμαρχο και αναπληρωτή Δημάρχου, κ. Βάιο Καλοπήτα.
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΓΓΛΕΖΟΣ
Μιλώντας ο πρόεδρος του ΕΚΡ καλωσόρισε τους κ.κ. Παναγόπουλο και Ραυτόπουλο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου 2024 και γενικό τίτλο: «Η Ακρίβεια στο Θεό, Οι Μισθοί στα Τάρταρα» στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΡ.
«Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σε πανελλαδικό επίπεδο, περιλαμβάνει φυσικά και την Ρόδο όπου συμμετέχουμε με στόχο να περάσουμε το μήνυμα στους εργαζόμενους ότι η επιτυχία της απεργίας δεν είναι μόνο για να λάβουν τα εύσημα οι συνδικαλιστές, τα Εργατικά Κέντρα και η ΓΣΕΕ. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση από όλη την κοινωνία και να αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με τις δήθεν παρεμβάσεις για τα προϊόντα».
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ξεκαθάρισε πως η καμπάνια με το προαναφερθέν σλόγκαν για την Ακρίβεια, ξεκίνησε πριν από καιρό και θα κορυφωθεί με την απεργία στις 17 Απριλίου: «Το σλόγκαν ‘Η Ακρίβεια στο Θεό, Οι Μισθοί στα Τάρταρα’ συμπυκνώνει την κατάσταση που υπάρχει στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομία όπως και τα αιτήματά τους, που είναι η ανάγκη για αυξήσεις στους μισθούς, αλλά με πραγματικά δεδομένα –μαζί με τις Συλλογικές μας Συμβάσεις, τώρα! Την… Πρωταπριλιά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 780 ευρώ (μεικτά) στα 830 (επίσης μεικτά). Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μισθός που θα μπαίνει στην τσέπη του κάθε εργαζόμενου, θα είναι 706 ευρώ γιατί το κράτος, μέσω της φορολογίας αλλά και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τα κρατάει από τους εργαζόμενους. Στο ερώτημα αν είμαστε ικανοποιημένοι ή όχι με αυτή την εξέλιξη, θα απαντήσουμε ότι κάθε αύξηση είναι καλοδεχούμενη –έστω και μικρή, αφού είναι μια ανάσα για τους χαμηλόμισθους. Όμως, ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να προσδιορίζεται από τους εργαζόμενους μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία καταργήθηκε (με Νόμο). Τώρα, ζητάμε να επανέλθει στα χέρια των κοινωνικών διαπραγματευτών (της ΓΣΕΕ και των Εργοδοτικών Οργανώσεων) αλλά η κυβέρνηση δεν το κάνει, διότι το χρησιμοποιεί στην προεκλογική περίοδο».
Όπως εξήγησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ξεκάθαρα πως σε κάθε χώρα, κατ’ ελάχιστον, το 60% του διάμεσου μισθού να αποτελεί τον κατώτατο μισθό –που σημαίνει 908 ευρώ για την Ελλάδα, τουλάχιστον.
«Εμείς δεν θα κάνουμε μια απλή απεργία για να διαμαρτυρηθούμε απλώς. Είναι μία ομόφωνη απόφαση να προχωρήσουμε σε έναν αγώνα που θα έχει διάρκεια και κυρίως, σε άμεση επαφή με τον κόσμο, την κοινωνία. Γι αυτό ξεκινήσαμε από τον περασμένο Φλεβάρη με επισκέψεις και περιοδείες, και φτάσαμε στην Ρόδο –από τους τελευταίους σταθμούς. Σκεφτείτε ότι ένας μισθωτός που θα πάρει μια μικρή αύξηση, αν δεν τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα, μπορεί και να την χάσει, όλη! Γι αυτό και ζητάμε μια σειρά από μέτρα όπως η διατίμηση, η μείωση του ΦΠΑ έστω για ένα χρόνο, σε μια χώρα που έχει μεγάλη ευαλωτότητα. Αν δεν αυξηθούν οι μισθοί και δεν εφαρμοστούν οι Συλλογικές μας Συμβάσεις, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Μας αφαιρέθηκαν την εποχή των μνημονίων και ενώ σε άλλες χώρες έχουν επιστραφεί, η Ελλάδα είναι η μοναδική που παραμένει στα ίδια. Οι μισθοί των εργαζομένων, ΔΕΝ προκάλεσαν τον πληθωρισμό. Σας θυμίζω ότι οι μισθοί μας, κατρακύλησαν το 2023 στην προτελευταία θέση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (!) –πίσω από την Βουλγαρία. Γι αυτό το λέμε πληθωρισμό απληστίας: πρώτοι στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, προτελευταίοι στους μισθούς. Αυτό σημαίνει ότι εντάθηκαν οι ανισότητες. Μια πανίσχυρη κυβέρνηση με μια αόρατη αντιπολίτευση έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα, να περνάει μια παρατεταμένη περίοδο αλαζονείας που είναι, κακό για την Δημοκρατία. Η μοναδική αντιπολίτευση σε αυτή την χώρα, είναι η Ακρίβεια που βρίσκεται στον… Θεό! Ξέρουμε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και υπάρχει ακόμη επιτήρηση, αλλά υπάρχουν και εργασιακοί νόμοι για να λέμε ότι είμαστε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Ο κ. Παναγόπουλος, επέμεινε πως πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, σε πραγματικά δεδομένα, με Συλλογικές Συμβάσεις (μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων) με μια σειρά από προϋποθέσεις.
«Μετά τις κινητοποιήσεις, περιμένουμε αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να τοποθετηθεί κι εμείς, θα επιμείνουμε. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, αφού η Ακρίβεια, τσακίζει τους χαμηλόμισθους και τα εισοδήματα» -κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών ξεκαθάρισε πως η κατάσταση με την Ακρίβεια, μας πλήττει όλους και μας αφορά όλους, ιδίως τυς ευάλωτους όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι:
«Η Ακρίβεια, πλήττει και όσους αμείβονται και με τα μεσαία εισοδήματα 1200 – 1500 ευρώ το μήνα (σε ποσοστό 11%). Για εμάς, πρωταρχικός στόχος είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την αγορά αφού δεν ζούμε σε μια χώρα υπό κανονικότητα, όταν χρειάστηκε η κυβέρνηση μέσα σε 2,5 χρόνια, να λάβει 25 μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσει την ακρίβεια και να πατάξει την αισχροκέρδεια. Τις επόμενες μέρες αναμένουμε κι άλλα. Όλη αυτή την περίοδο (από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι σήμερα) μας λένε ότι βάζουν πρόστιμα τις πολυεθνικές. Οι Ελληνες αγοράζουν πολύ ακριβότερα τα προϊόντα ενώ η Ελλάδα είναι η 2η ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. στο παστεριωμένο φρέσκο γάλα. Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν με τα ‘καλάθια’ –που δεν είχαν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Εμείς, ως Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να πιέζουμε για ελέγχους».