Ειδήσεις

Το υψηλό κόστος θέρμανσης απειλή για τα ξενοδοχεία

Αντιμέτωπα με το λουκέτο θα βρεθούν πολλά από τα 4.000 ξενοδοχεία στη χερσαία Ελλάδα, τα οποία στην πλειονότητα τους ασχολούνται με το χειμερινό τουρισμό, εάν δεν μειωθεί σημαντικά το κόστος θέρμανσης των μονάδων. Οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου επισημαίνοντας ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν λύνει το πρόβλημα τους και επιμένουν στην πρόταση που έχει καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία προβλέπει την επιχορήγηση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%-35% ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο.
Ενώ μπορεί η ελληνική οικονομία στο σύνολό της να καταγράψει για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ένα θετικό τρίμηνο σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ, οι ξενοδοχειακές μονάδες που στηρίζονται στο χειμερινό τουρισμό θα «γράψουν» για μία ακόμη χρονιά μεγάλες ζημίες λόγω αυξημένου κόστους θέρμανσης αλλά και περαιτέρω μείωσης του εσωτερικού τουρισμού, στον οποίο στηρίζονται.
Οι ξενοδόχοι της ηπειρωτικής Ελλάδας υποδέχθηκαν μάλλον με αμηχανία την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, που μειώνει την τιμή του πετρελαίου κατά 12 λεπτά το λίτρο. «Είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Θράκης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΞ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι δεν φθάνει για να λυθεί το πρόβλημα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Το κόστος θέρμανσης -σημειώνει- αντιπροσωπεύει στις ξενοδοχειακές μονάδες, ειδικά των ορεινών περιοχών, ποσοστά από 25% έως 50% του συνολικού κόστους, ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας και την τοποθεσία. Η μείωση που προβλέπεται είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με το συνολικό κόστος.
«Εμείς -ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγγελος Καλλίας- θεωρούμε ότι έτσι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μονάδων μας, οι οποίες, εκτός από το αυξημένο κόστος θέρμανσης, πλήττονται κάι από μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Δεν πληρώνουμε ούτε εφορία ούτε τράπεζες για να καλύψουμε το κόστος θέρμανσης, με αποτέλεσμα οι οφειλές προς τρίτους να διογκώνονται».
«Είμαστε πάνω από 4.000 μονάδες στη χερσαία Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων δεν είδε αυτά τα 12 εκατ. τουριστών που θα έρθουν φέτος στη χώρα, και έχει μέση πληρότητα κοντά στο 20% γιατί στηρίζεται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος κάθε χρόνο φθίνει λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά και της φορολογικής πολιτικής (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.)», λέει ο κ. Καλλίας. Ο ίδιος σημειώνει ότι η πολιτεία θα μπορούσε να εντάξει την ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε τώρα προβλήματα επιβίωσης λόγω του ενεργειακού κόστους.

Οι προτάσεις της ΠΟΞ
Η ΠΟΞ, πάντως, στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της Γιάννης Ρέτσος και ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Φιορεντίνος, καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ξενοδοχειακών μονάδων.
Πρόκειται, όπως σημειώνει η ομοσπονδία, για «μια πρακτική, δοκιμασμένη λύση, που δεν απαιτεί πολύπλοκες λογιστικές αναπροσαρμογές στην πηγή προμήθειας του πετρελαίου και ικανοποιεί και τον κρατικό στόχο της πάταξης της λαθρεμπορίας στα καύσιμα». Είναι «η επιστροφή ποσοστού 35% επί της τιμής των τιμολογίων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα και 30% νια τις αντίστοιχες που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο έως 599 μέτρα. Η εκκαθάριση θα πρέπει να πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τελωνείων της περιφέρειας στην οποία υπάγονται οι επιχειρήσεις».
Στην επιστολή της η ΠΟΞ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από το Σεπτέμβριο του 2012, εν όψει τότε της υλοποίησης της εξαγγελθείσας εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έθετε το θέμα των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και κατά προέκταση τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες των προορισμών που εξαρτώνται πρωτίστως από την εσωτερική αγορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου