Ειδήσεις

Επιστημονική ημέρα για τον καρκίνο του στόματος

Επιστημονική ημερίδα με θέμα « Βγάλτε γλώσσα  στον  καρκίνο του στόματος», διοργανώνει  ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου  σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου,  στο ξενοδοχείο «Plaza».
«Κάθε χρόνο τιμούμε με διάφορες εκδηλώσεις την πανευρωπαϊκή ημέρα  για τη στοματική υγεία. Φέτος ο εορτασμός εστιάζεται στις παρενέργειες του διαβήτη. Πέρσι η εκδήλωση μας είχε θέμα τα προβλήματα που προκαλούνται από το κάπνισμα», δήλωσε σε συνέντευξή τύπου χθες,  ο  πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Διακογεωργίου.
«Στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό για το διαβήτη και τον καρκίνο του στόματος. Οι περιφερειακοί οδοντιατρικοί σύλλογοι οργανώνουν ενημερωτική καμπάνια για το θέμα αυτό. Σε όλη την επικράτεια θα γίνουν ομιλίες προκειμένου να ενημερωθεί σωστά το κοινό », δήλωσε ο κ. Διακογεωργίου.
Ομιλητές  στην ημερίδα  θα είναι ο  καθηγητής της Στοματικής και ΓναθοΠροσωπικής   Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών κ, Νίκος Παπαδογεωργάκης και οι καθηγητές  Στοματολογίας κκ.  Α Κολοκοτρώνης  και   Α Μαρκόπουλος.
«Στο κοινό θα δοθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και τρόπους θεραπείας. Για  την πληρέστερη  ενημέρωση των πολιτών , έχει ετοιμαστεί και ένα βίντεο αυτοεξέτασης, το οποίο θα προβληθεί και θα συζητηθεί στην ημερίδα, ώστε φεύγοντας να μπορούν όλοι οι παρευρισκόμενοι και κυρίως οι ομάδες υψηλού κινδύνου, να εντοπίσουν μελλοντικά τυχόν συμπτώματα εγκαίρως», δήλωσε ο κ. Νίκος Διακογεωργίου και πρόσθεσε πως υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ.  Νίκος Παπαδογεωργάκης.
Ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ο ιός θηλωμάτων HPV. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.

«Στην Ελλάδα έχουμε 600  με 700 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος κάθε χρόνο. Διακόσιοι άνθρωποι από αυτούς που έχουν νοσήσει  δεν τα καταφέρνουν. Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα ο ασθενής  μπορεί να επιβιώσει μέχρι και πέντε χρόνια περισσότερο», δήλωσε ο κ. Διακογεωργίου.
«Ο καρκίνος του στόματος δεν είναι σπάνια νόσος.  Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τα ύποπτα σημάδια ώστε να προλάβουν τα χειρότερα. Έχει μεγάλη σημασία η  σωστή διάγνωση και η  έγκαιρη θεραπεία. Η νόσος στα πρώιμα στάδια είναι ιάσιμη.  Χρειάζεται  ενημέρωση όλων  », δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Παρίσης.
Το α’ μέρος της ημερίδας [17:00 – 19:15] απευθύνεται σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ το β’ μέρος [19:45 – 20:45] απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τον καρκίνο του στόματος αλλά και για το Σακχαρώδη Διαβήτη, ενόψει του φετινού θέματος της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου