Ειδήσεις

Νέοι απλοποιημένοι λογιστικοί κανόνες

Τη δεκαετία του 1980 τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός λογιστικού πλαισίου με βασική φιλοσοφία και δομή η οποία παραμένει αμετάβλητη παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (ΕΓΛΣ), που δημιουργήθηκε τότε και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, περιέχει κανόνες αποτίμησης, υποδείγματα λογιστικών καταστάσεων και σχέδιο λογαριασμών, και έχει μη αμφισβητούμενη από κανέναν συνεισφορά στην εμπέδωση λογιστικής τάξης. Όμως, ενώ από τη θεσμοθέτησή του μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και κατά συνέπεια στη λειτουργία των επιχειρήσεων, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να αυξάνει κατά πολύ το κόστος συμμόρφωσης με δεδομένο δε ότι πέρα του ΕΓΛΣ υπάρχουν σήμερα και άλλοι λογιστικοί κανόνες διάσπαρτοι σε διάφορα αλλά νομοθετήματα (Κώδικας Α.Ε. κ.λπ.).
Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με τους νέους κώδικες φορολογίας εισοδήματος και φορολογικών διαδικασιών απαιτείται, για να μπορέσουν αυτοί να εφαρμοσθούν σωστά, να εκσυγχρονισθούν και να ενοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο οι διάσπαρτοι σήμερα σε διάφορα νομοθετήματα λογιστικοί κανόνες.
Η υιοθέτηση νέων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της εποχής λογιστικών κανόνων θεωρείται άμεση προτεραιότητα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση του κόστους συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την εξάλειψη της πολυπλοκότητας του συστήματος που ισχύει σήμερα και τη βελτίωση της αξιοπιστίας των πληροφοριών που παρέχονται από αυτό.
Oπως προαναφέρεται οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτές που ίσχυαν τη δεκαετία του 1980. Ενώ τότε τα λογιστικά βιβλία τηρούντο χειρόγραφα και σήμερα τηρούνται μηχανογραφικά με εξελιγμένα προγράμματα λογισμικού (ERP κ.λπ.), το ΕΓΛΣ, έχοντας τη φιλοσοφία του χειρόγραφου συστήματος και της εξυπηρέτησης κατά κύριο λόγο των απαιτήσεων τυπολατρικής πληροφόρησης που επέβαλαν οι παρωχημένοι παλαιοί κώδικες φορολογίας εισοδήματος και βιβλίων-στοιχείων που οριστικά πλέον καταργούνται, δημιουργεί προβλήματα και δεν επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνουν σήμερα τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να τηρούν χιλιάδες αναλυτικούς λογαριασμούς όταν σε άλλες χώρες οι ανάγκες πληροφόρησης καλύπτονται, περισσότερο αξιόπιστα, από πολύ λιγότερους, οι οποίοι ενημερώνουν αξιόπιστα το σύνολο των λογιστικών καταστάσεων.
Απαιτείται, λοιπόν, η υιοθέτηση νέων λογιστικών κανόνων, όπου με βάση και την οδηγία 2013/34/ΕΕ θα υπάρχει η αρχή ότι οι λογιστικές υποχρεώσεις μιας επιχείρησης δεν θα συναρτώνται με τη νομική μορφή αλλά με το μέγεθός της. Με τον τρόπο αυτό μια Α.Ε. ή μια Ο.Ε. ή μια ατομική επιχείρηση του ίδιου μεγέθους θα έχει τους ίδιους λογιστικούς κανόνες και τις ίδιες λογιστικές καταστάσεις.
Κατά συνέπεια θα υιοθετηθεί πλήρως η βασική αρχή της οδηγίας αυτής, ήτοι «όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση τόσο το λογιστικό της σύστημα είναι απλούστερο και πλησιέστερο στους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ όσο μεγαλύτερη η επιχείρηση τόσο περισσότερο οι λογιστικοί κανόνες αποσκοπούν στην εύλογη παρουσίαση της επίδοσης και της χρηματοοικονομικής κατάστασης», με κύριο στόχο την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και λιτού λογιστικού συστήματος ευθυγραμμισμένου με τις καλύτερες διεθνείς λογιστικές πρακτικές, ενός συστήματος στο οποίο οι λογιστικοί κανόνες θα λειτουργούν σε αρμονία με τους φορολογικούς, θα ολοκληρώσει με επιτυχία τη φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος της υγιούς επιχειρηματικότητας και του κοινωνικού συνόλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου