Ειδήσεις

«Ξέχασαν» τις ποινές για ρευματοκλοπές

Εκτός «κάδρου» μένει ο σκληρός πυρήνας των ρευματοκλοπών στο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της ρευματοκλοπής δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των αυστηρών μέτρων που είχε παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Νοεμβρίου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προαναγγέλλοντας τη θεσμοθέτησή τους. Οι ρευματοκλοπές και οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές ήταν δύο από τα ζητήματα που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έθεσε σε προτεραιότητα με την ανάληψη των καθηκόντων του, αναγνωρίζοντας τη σημαντική επίπτωση στο κόστος ρεύματος για τους συνεπείς καταναλωτές.

Ο υπουργός, παρουσιάζοντας τον περασμένο Νοέμβριο τα μέτρα, έκανε λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές» που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις και ένα από τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε ήταν η «προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής, και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας».

Στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεν γίνεται καμία αναφορά για αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που κλέβουν ρεύμα. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να προχωρήσει. Οι άδειες είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καταλήξαμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το μέτρο διότι μας εμπλέκει σε πάρα πολλές και διαφορετικές νομοθεσίες», σχολίασε στην «Κ» ο υπουργός κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Το πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετωπίζεται με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και με δύο ακόμη ρυθμίσεις, μία που ψηφίστηκε με τον νόμο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και μία που θα ψηφιστεί στο πλαίσιο της τροποποίησης του φορολογικού κώδικα.

Η πρώτη ρύθμιση που ψηφίστηκε ήδη αφορά το άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει την τιμωρία με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή όποιου αφαιρεί κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου, και στα κινητά πράγματα συμπεριλαμβάνει και την ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια. Οταν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, η πράξη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

Η δεύτερη εκτός ενεργειακού νομοσχεδίου ρύθμιση, που συμπεριλήφθηκε στον φορολογικό κώδικα, δίνει τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να έχει πρόσβαση στην ΑΑΔΕ για να διασταυρώσει και να ξεκαθαρίσει το μητρώο των περίπου 1,5 εκατ. «ορφανών» μετρητών.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση εξαντλεί την αυστηρότητά του στον ηλεκτρολόγο. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι εάν ως υπαίτιος αδικήματος της ρευματοκλοπής καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου «ηλεκτρολόγος ο οποίος κατέχει νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά ως παρεπόμενη ποινή την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος του άρθρου 67 του Π.Κ. ανεξαρτήτως του ύψους της στερητικής της ελευθερίας ποινής».

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ρευματοκλοπής.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι «επί διαδοχής χρήστη καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης προσκομίζει νέα, επικαιροποιημένη υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης». Η συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, θα περιορίσει σημαντικά την παραβατικότητα κυρίως στον χώρο τις εστίασης, όπου παρατηρείται το φαινόμενο με την αλλαγή της σεζόν η ίδια παροχή να αλλάζει ΑΦΜ για να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται ενώ έχει συσσωρεύσει ανεξόφλητα.

Εκτός νομοσχεδίου έμεινε, τέλος, και ένα ακόμη μέτρο που είχε εξαγγείλει το ΥΠΕΝ και το οποίο προέβλεπε την «είσπραξη μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ που αφορούν σε ρευματοκλοπές».

Φρένο σε κακοπληρωτές
Με άλλη ρύθμιση, εξάλλου, το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τέλος στη λειτουργία της καθολικής υπηρεσίας ως… καταφυγίου κακοπληρωτών. Η ρύθμιση περιορίζει το μέγιστο δυνατό διάστημα παραμονής κάποιου καταναλωτή στην καθολική υπηρεσία στους τέσσερις μήνες, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές. Μετά τους τέσσερις μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ, εφόσον δεν του έχει υποβληθεί δήλωση εκπροσώπησης από άλλο προμηθευτή ή δεν του έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση από αρμόδια αρχή ή δικαστήριο προσωρινής διαταγής ή απόφασης αναστολής εκτέλεσης της απενεργοποίησης του μετρητή, αναλαμβάνει αμελλητί όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την απενεργοποίηση του μετρητή.

Εάν ένας καταναλωτής πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό του στην καθολική υπηρεσία ή έχει διακανονίσει το χρέος του και είναι συνεπής με τη ρύθμιση, τότε μπορεί να παραμείνει σε αυτήν ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος. Να σημειωθεί ότι στην καθολική υπηρεσία μεταπίπτουν οι καταναλωτές για τους οποίους ο προμηθευτής έχει ζητήσει τη διακοπή εκπροσώπησης, συνήθως επειδή δεν πληρώνουν τον λογαριασμό. Το μέτρο αφορά οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής έως 25 KVA.

ΑΠΕ
Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει σειρά ακόμη ενεργειακών ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και για το μείζον θέμα των περικοπών ενέργειας ΑΠΕ για την εξοικονόμηση ηλεκτρικού χώρου, δηλαδή το πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την επικράτεια και την περαιτέρω προώθηση και εκσυγχρονισμό των ΑΠΕ.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου