«Με μια πρώτη αποτίμηση της ρητά καταδικασθείσας επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, το διακύβευμα για τη Δύση, τον πόλο σταθερότητας του Διεθνούς Συστήματος, εξακολουθεί να είναι η πρυτάνευση της λογικής»
Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ δια του Προέδρου μας Ανδρέα Λοβέρδου από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε ρητά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, χωρίς ναι μεν αλλά.
Παρακολουθήσαμε όλοι, με έκδηλη ανησυχία, την ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή που προκάλεσε η χωρίς προηγούμενο επίθεση του Ιράν με εκτόξευση περισσότερων από τριακοσίων drone και πυραύλους κατά της επικράτειας του Ισραήλ. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως ο μέχρι τώρα «σκιώδης πόλεμος» δια αντιπροσώπων της Τεχεράνης, δηλαδή μέσω των σιιτών της Χεσμπολάχ, και Χούθι και της σουνιτικής Χαμάς, αναβαθμίστηκε στην (και) από ιρανικού εδάφους εκδήλωση επίθεσης.
Η Τεχεράνη, εξαπέλυσε την επίθεση ως ανταπόδοση για το χτύπημα που δέχτηκε η Πρεσβεία της στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, παρόλο που δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης της πράξης αυτής από το Ισραήλ. Στην ανακοίνωσή της έκανε μεν λόγο για χρήση του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί αυτοάμυνας, καταφαίνεται δε, ότι δεν υπήρξε στην σχεδιαζόμενη χθεσινή επίθεση η αρχή της αναλογικότητας του πλήγματος. Ένας από τους λόγους που το ιρανικό καθεστώς έλαβε και εκτέλεσε αυτήν την απόφαση, είναι η διαφύλαξη της φερεγγυότητας και του κύρους του, στους κόλπους του δικτύου των προαναφερόμενων οργανώσεων που το ίδιο έχει θρέψει. Με απλά λόγια το Ιράν προσπάθησε να μην φανεί ανυπόληπτο στο « μακρύ του χέρι» και διασυρθεί στην εσωτερική του κοινή γνώμη.
Εξάλλου, θεωρούνταν δεδομένη η αποτελεσματική αντιμετώπιση της επίθεσης λόγω της τεχνικής υπεροπλίας της αεράμυνας του Ισραήλ ( Σιδερένιος Θόλος, Βέλος ΙΙ, Βέλος ΙΙΙ) αλλά και της αποτρεπτικής συνδρομής των Συμμάχων του. Πράγματι στην αναχαίτιση συμμετείχαν αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας ( που σηκώθηκαν
από τη βάση της Κύπρου), της Γαλλίας και της Ιορδανίας. Σε αντίθεση, το Ιράν φάνηκε απομονωμένο από διεθνείς δρώντες, γεγονός ύψιστης σημασίας για την περιφερειακή και κατ΄ επέκταση παγκόσμια ασφάλεια.
Το Ισραήλ επέδειξε την ικανή ισχύ αποτροπής που διαθέτει. Όμως για τη Δύση, τον πόλο σταθερότητας του Διεθνούς Συστήματος, το διακύβευμα είναι να πείσει το Τελ Αβίβ να μην απαντήσει πολλαπλασιαστικά. Όλες οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των G-7, του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στοχεύουν ακριβώς στο να αποφευχθεί από μέρος του Ισραήλ η εφαρμογή του δόγματος της δυσανάλογης ανταπόδοσης ώστε να μην πυροδοτηθεί νέα κλιμάκωση και εισέλθουμε σε αχαρτογράφητα – εξόχως επικίνδυνα για την ανθρωπότητα- νερά.
Ξεπαπαδάκη Παπαδημητρίου Βασιλική, Πολιτικός Επιστήμων-Διεθνολόγος, υποψήφια ευρωβουλευτής ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ με τον Ανδρέα Λοβέρδο :