Με αφορμή επιστολή του ΣΕΤΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, σχετικά με την επιβολή πολλαπλάσιου ΕΝΦΙΑ στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που είναι ατομικές επιχειρήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο ελληνικός τουρισμός οφείλει την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στο σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, στήριξαν τον τομέα, αλλά και την ελληνική οικονομία για ακόμα μια χρονιά. Οι χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και κινητήρια δύναμη του ελληνικού τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, από το σύνολο των 13,5 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων του 2014, οι 700 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του τομέα θα συνεισφέρουν μόλις το 1 δισ. Ευρώ.
Στο πλαίσιο των αναγκαίων παρεμβάσεων και επενδύσεων που καταγράφονται στον Οδικό Χάρτη 2021, πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η σειρά μέτρων στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ.
Ζητήματα όπως φορολογία –π.χ. είναι απαράδεκτο ο ΕΝΦΙΑ να μην υπολογίζεται ομοιόμορφα σε όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής-, ρευστότητα σε λογικό κόστος, επενδυτικά κίνητρα μέσω νέου ΕΣΠΑ, γραφειοκρατία, προβολή και προώθηση, επιμόρφωση αλλά και ασφάλιση, θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ώστε οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους. Μόνο έτσι θα θωρακιστεί περαιτέρω το σύνολο του ελληνικού τουρισμού και θα εξασφαλιστεί η δυναμική ανάπτυξη του τομέα».
Αναλυτικά η επιστολή:
«Προς τον
Κύριο Γκίκα Χαρδούβελη
Υπουργό Οικονομικών
Κοιν. Κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, θέλοντας για ακόμη μία φορά να υπογραμμίσουμε τη σημαντικότητα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σχετικά με τη φορολόγηση των τουριστικών καταλυμάτων, ώστε να προστατευθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων) που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας τουριστικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα επιβολής ΕΝΦΙΑ σε εκείνα τα τουριστικά καταλύματα τα οποία λειτουργούν με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων και καλούνται να καταβάλουν φόρο πολλαπλάσιο από αυτόν που ισχύει για τις επιχειρήσεις νομικών προσώπων, δεδομένου ότι φορολογούνται ως κατοικίες και όχι ως τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο ελληνικός τουρισμός οφείλει την αδιαμφισβήτητη φετινή επιτυχία του στο σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, στήριξαν τον τομέα, αλλά και την ελληνική οικονομία για ακόμα μια χρονιά. Οι χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη του ελληνικού τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, από το σύνολο των 13,5 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων, οι 700 μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα συνεισφέρουν μόλις το 1 δισ. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Μόνο έτσι θα θωρακιστεί περαιτέρω το σύνολο του τουρισμού και θα εξασφαλιστεί η δυναμική ανάπτυξη του τομέα.
Το θέμα, σας είναι γνωστό εδώ και καιρό και με δεδομένο ότι έχουν δοθεί προς τον ΣΕΤΕ προφορικές διαβεβαιώσεις ως προς την επίλυσή του από εσάς, αλλά ακόμη και από το γραφείο του Πρωθυπουργού, αναμένουμε την τελική λύση η οποία θα αντιμετωπίζει ομοιόμορφα τα τουριστικά καταλύματα, ανεξάρτητα της νομικής τους μορφής.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ».