Τοπικές Ειδήσεις

«Η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα»

Σε «απεργιακό κλοιό» βρέθηκε χθες, όλη η χώρα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Στην Ρόδο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, με την συμμετοχή πολλών σωματείων, συνδικάτων εργαζομένων, συνταξιούχων, ενώσεων και φορέων και με βασικό μήνυμα: «Η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα».
Μεταξύ άλλων, στα αιτήματα του ΕΚΡ περιλαμβάνεται η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον στους 5 μήνες, η αύξηση του ποσού και η επαναφορά της απονομής του εφάπαξ κατά τη συμπλήρωση της εικοσαετίας, στους εποχιακά απασχολούμενους. Παράλληλα, ζητείται άμεσα η στελέχωση του Νοσοκομείου Ρόδου (και των άλλων δομών Υγείας στα νησιά) με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σημειώνεται πως από την κινητοποίηση έλειπε χτες, ο πρόεδρος του ΕΚΡ (λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας) αλλά τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης ήταν εκεί.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΡ
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, αναφέρονται τα εξής:
«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.
Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Ζητάμε μέτρα που να αμβλύνουν το κόστος ζωής μας.
Απαιτούμε ισότιμη μεταχείριση και δίκαιες συνθήκες εργασίας μακριά από πρακτικές εκμετάλλευσης και ανισότητας.
Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στις πολιτικές που ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του δημόσιου καλού και της κοινωνικής ευημερίας.
Απαιτούμε την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον στους 5 μήνες, την επαναφορά της απονομής του εφάπαξ κατά τη συμπλήρωση της εικοσαετίας, στους εποχιακά απασχολούμενους.
Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής μας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στηρίζουμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να εκπροσωπούν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους και να διασφαλίζουν τα συλλογικά δικαιώματά τους.
Απαιτούμε πολιτικές που υποστηρίζουν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, δίκαιη για όλους και όχι μόνο για έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων ή επιχειρήσεων.
Οι εργαζόμενοι, και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και την ακρίβεια στα ύψη».

ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ  Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Θανάσης Σταμούλης, αναφέρθηκε για την φετινή τουριστική σεζόν, για τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.λπ. ενώ προανήγγειλε την έναρξη κύκλου διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας –στα επόμενα χρόνια.
«Η φετινή σεζόν, ξεκίνησε νωρίτερα αν και δεν έχουμε ακριβή αριθμό εργαζομένων (αυτή την περίοδο) αφού δεν έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες προσλήψεις. Εμείς ζητήσαμε επανειλημμένα να γίνονται έλεγχοι, αλλά μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ανταπόκριση στα συνεχή αιτήματά μας.
Φέτος, τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα και περιμένουμε ότι θα υπάρχει διψήφιος αριθμός σε αύξηση της τουριστικής κίνησης. Αυτό, ωστόσο, -αν και ακούγεται πολύ ενθαρρυντικό- δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, αφού υπάρχουν πολλές χιλιάδες κενές θέσεις μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε ακριβή αριθμό κενών θέσεων, καθώς απαιτείται να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις για να έχουμε πλήρη εικόνα» -όπως τόνισε.
Ο κ. Σταμούλης, ξεκαθάρισε πως ούτε φέτος, ήρθαν στην Ρόδο για την καλοκαιρινή περίοδο, Έλληνες εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της χώρας αλλά ούτε και αλλοδαποί που ερχόντουσαν κάθε σεζόν και διέμεναν στην Ρόδο, με αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις να στρέφονται προς εισαγόμενα εργατικά χέρια από τρίτες χώρες.
«Δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό αυτό. Εμείς θέλουμε να έρθει βοηθητικό προσωπικό, αλλά να είναι νόμιμοι και να πληρώνονται βάσει της Σύμβασης που υπάρχει (με 8άωρο, με τις προβλεπόμενες αμοιβές κ.λπ.).
Είναι σαφές, ότι στην Ρόδο, έχουμε καταφέρει να υπογράψουμε μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με πολύ καλές προϋποθέσεις και όρους, η οποία μπορεί να αποτελεί πρότυπο αλλά δυστυχώς, λόγω των συνθηκών και της ακρίβειας, δεν είναι επαρκής. Εμείς, θα επιδιώξουμε να επαναδιαπραγματευτούμε την νέα Σύμβαση, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις. Μάλιστα, θα την καταγγείλουμε από φέτος, για να έχουμε χρόνο μέχρι να λήξει –το επόμενο έτος» -ανέφερε.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου ξεκαθάρισε πως στην νέα Σύμβαση (όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις) θα ζητηθεί να γίνονται οι προσλήψεις από 1η Μαΐου κάθε σεζόν και όχι μεταχρονολογημένα) συν κάποια άλλα αιτήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου