Ειδήσεις

Προσφυγή των γιατρών στο ΣτΕ για τα απογευματινά χειρουργεία

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, που έχουν ταχθεί εξαρχής κατά του νέου θεσμού οργανώνοντας απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Την περασμένη Τρίτη, και ενώ είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την έναρξη εφαρμογής των απογευματινών χειρουργείων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος από κοινού με 30 Ενώσεις κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι η εξουσιοδοτική διάταξη στην οποία εδράζεται η απόφαση είναι αντισυνταγματική.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αίτηση, η διάταξη προσκρούει στα άρθρα 21 παράγραφος 3, 2 παράγραφος 1, 4 παράγραφος 1 και 2 του Συντάγματος, καθώς και στον νόμο 4498/2017 για τον χρόνο εργασίας των γιατρών. Οι αιτούντες τονίζουν ότι η συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παράγραφος 3, σύμφωνα με την οποία το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών, «δεν μπορεί να σχετίζεται και πολύ περισσότερο να πραγματώνεται με την οικονομική συναλλαγή ασθενών με γιατρούς και με το νοσοκομείο του ΕΣΥ», όπως προκύπτει με τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων. Επικαλούμενοι τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2 του Συντάγματος που ορίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, επισημαίνουν ότι «τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι γιατροί τους δεν νομιμοποιούνται στη μεταχείριση ασθενών ανάλογα με την οικονομική ισχύ τους», ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου της αίτησης αναφέρουν ότι «αναιρείται ο σκοπός της υποχρεωτικής ασφάλισης, αφού δεν αρκεί η πληρωμή εισφορών για να έχει τις υπηρεσίες υγείας ο κάθε πολίτης και ο γιατρός με ίσο τρόπο από νοσοκομείο του ΕΣΥ». Οι εκπρόσωποι των γιατρών υποστηρίζουν επίσης ότι με την απόφαση «εισάγεται ανεπίτρεπτη απόκλιση από τη συνταγματική τάξη (άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις), αφού η παροχή υγείας από νοσοκομεία του ΕΣΥ διαφοροποιείται από το εάν έχουν ή όχι την οικονομική δυνατότητα οι έχοντες ανάγκη της υπηρεσίας υγείας πολίτες».

Συνολικός χρόνος εργασίας
Παράλληλα, οι γιατροί τονίζουν ότι με την υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων παραβιάζεται η νομοθετική ρύθμιση του συνολικού χρόνου εργασίας των γιατρών κλάδου ΕΣΥ (νόμος 4498/2017), η οποία επιβλήθηκε για την προστασία της υγείας των ίδιων πρωτίστως αλλά και των νοσηλευόμενων ασθενών.

Υποστηρίζουν, δε, ότι η απόφαση δεν έχει την αναγκαία νόμιμη αιτιολογία. Οπως σημειώνουν, «φέρεται να επιβλήθηκε η έκδοσή της από το γεγονός του μεγάλου χρόνου αναμονής ασθενών για να χειρουργηθούν. Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής επιβάλλει την αναζήτηση των αιτιών της και την αξιολόγηση εάν με τη βαλλόμενη ΚΥΑ λύνεται το πρόβλημα».

Οπως υποστηρίζουν, οι αιτίες για τον μεγάλο χρόνο αναμονής είναι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και τεχνολόγων, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού, οι κλειστές ΜΕΘ, οι χαμηλές αποδοχές που προκάλεσαν την αποψίλωση των νοσοκομείων από προσωπικό. «Καμία από τις αιτίες δεν εξαλείφεται με την ΚΥΑ», επισημαίνουν.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου