Αθλητικά

Γιατί η χωμάτινη περίοδος στο τένις είναι τόσο σημαντική για τους αθλητές;

Το τένις είναι από τα αθλήματα των οποίων η σεζόν διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, με ένα μικρό διάλειμμα λίγο από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα των παικτών είναι εξαντλητικό και άκρως απαιτητικό, ειδικά όταν μιλάμε για τους κορυφαίους στον κόσμο, που πηγαίνουν από τουρνουά σε τουρνουά, από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη μαζεύοντας πόντους και χτίζοντας βαθμολογία για να σκαρφαλώσουν στην κατάταξη του ATP ή του WTA.

 

Η περίοδος από τις αρχές Απριλίου έως και τα μέσα Ιουνίου περίπου είναι ίσως η πιο δημοφιλής σεζόν στο τένις. Είναι η λεγόμενη χωμάτινη περίοδος -ή αγγλιστί clay court season- και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για πολλά από τα τοπ ονόματα του σπορ. Όλοι ξέρουμε τον Ραφαέλ Ναδάλ, τον βασιλία του χώματος, και το πόσο έχει συμβάλλει η επιφάνεια του γηπέδου στο γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες στον κόσμο – εκτός του ότι είναι και ένας από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών.

 

Η χωμάτινη περίοδος στο τένις έχει έντονη δραστηριότητα. Έχει πολλά τουρνουά. Ξεκινά με το Μόντε Κάρλο για τους άνδρες και με το Τσάρλεστον για τις γυναίκες και τελειώνει με το θρυλικό Ρολάν Γκαρός, που σημαίνει και το τέλος της συγκεκριμένης σεζόν. Όλα αυτά τα τουρνουά έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα και από στοιχηματικής άποψης για όσους θέλουν να ποντάρουν στον αγαπημένο τους παίκτη σε ελληνικές ή και ξένες στοιχηματικές εταιρίες που δέχονται Έλληνες. Και ως επί το πλείστον έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους φανατικούς και μη φίλους του αθλήματος!

Λένε πως ένας τενίστας αποδεικνύει το πόσο καλός είναι μόνο αν μπορεί να παίξει καλό τένις στο χώμα. Λένε πως αν ένας παίκτης είναι καλός στο χώμα, τότε έχει και τη δυνατότητα να φτάσει ψηλά και να κατακτήσει τίτλους και βαθμολογίες που θα τον φέρουν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Γιατί όμως η χωμάτινη επιφάνεια είναι τόσο σημαντική; Τι το ιδιαίτερο έχει και κάνει όλους τους αθλητές να θέλουν να ξεχωρίσουν εκεί;

 

Για αρχή, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός πως είναι πολλοί τενίστες, μεγάλα ονόματα του αθληματος, που δηλώνουν πως δεν τους αρέσει το χώμα. Ο Μεντβέντεφ, o Κύργιος και άλλοι πολλοί έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα κατά του χώματος, δείχνοντας πόσο δυσαρεστημένοι ή και αγχωμένοι είναι όταν πρόκειται να παίξουν σε τέτοια επιφάνεια.

 

Το χώμα όμως θεωρείται η αφρόκρεμα του αθλήματος. Είναι η υπέρτατη επιφάνεια, ικανή να αναδείξει τα μοναδικά ταλέντα των παικτών και να προσφέρει το απόλυτο θέαμα σε όσους παρακολουθούν έναν αγώνα.

 

Και αυτό γιατί η χωμάτινη επιφάνεια έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που την κάνουν να ξεχωρίζει. Το χώμα αυξάνει την προσπάθεια που πρέπει να κάνει ένας παίκτης στο γήπεδο για να μπορέσει να παίξει καλό τένις και να του βγουν τα χτυπήματα όπως θέλει.

 

Ακριβώς επειδή είναι σαν πούδρα, η όλη επιφάνεια γλιστράει πολύ και όλα γίνονται πιο αργά. Η μπάλα δεν έχει την ταχύτητα που έχει στη σκληρή επιφάνεια ή στο γρασίδι. Αυτό σημαίνει πως ένας παίκτης μπορεί να έχει τελειοποιήσει κάποιες τεχνικές σε άλλη επιφάνεια και να μη μπορεί να τις εφαρμόσει στο χώμα, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής. Έτσι ένας τενίστας μπορεί να είναι πολύ καλός σε άλλες επιφάνειες ενώ στο χώμα είναι μέτριος. Γι αυτό θα δείτε πολλές φορές τις ελληνικές στοιχηματικές εταιρίες ή και τις ξένες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα να δίνουν διαφορετικές αποδόσεις για αγώνες σε χωμάτινη επιφάνεια ακόμη και όταν πρόκειται για μεγάλα φαβορί.

 

To χωμάτινο γήπεδο δεν είναι και τόσο συνηθισμένο και λόγω της σύνθεσης του δεν είναι προσβάσιμο στους παίκτες όλο το χρόνο. Άρα κάποιοι παίκτες εκ των πραγμάτων δεν έχουν κάνει αρκετή προπόνηση ή πολύ απλά δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στο χώμα.

 

Αυτό είναι σημαντικό μειονέκτημα και δεδομένου πως η χωμάτινη σεζόν έχει μερικά από τα μεγαλύτερα χιλιάρια -όπως το Μόντε Κάρλο, το Madrid Open, το Rome Masters και πεντακοσάρια, όπως το Τσάρλεστον Όπεν, το Όπεν της Βαρκελώνης, το Porsche Tennis Grand Prix και το Στρασβούργο, καθώς φυσικά και το βασικό Γαλλικό Όπεν, ένα από τα τέσσερα Slams- οτιδήποτε κρατά τους παίκτες πίσω αυτή την περίοδο, έχει και σημαντικό αντίκτυπο στην βαθμολογία και την κατάταξη τους.

 

Το χώμα απαιτεί άλλη στρατηγική και άλλη τεχνική. Για να μπορέσουν οι παίκτες να αποδώσουν χρειάζεται να είναι εξασκημένοι και να έχουν εμπειρία, αλλιώς φαίνονται οι αδυναμίες τους και δυσκολεύονται να προχωρήσουν στα τουρνουά που θεωρητικά μπορούν να τους δώσουν πολλούς βαθμούς.

 

Η χωμάτινη σεζόν στο τένις είναι σημαντική γιατί έχει τις ιδιαιτερότητες που έχει και ταυτόχρονα είναι “πλούσια” σε τουρνουά, που σημαίνει πως οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να χτίσουν βαθμολογία αν καταφέρουν να έχουν καλή εμφάνιση ή και ακόμη καλύτερα αν προχωρήσουν όσο πιο βαθιά γίνετα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου