Ειδήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές

Τον πήχυ του αποτελέσματος της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες ευρωεκλογές έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ΣΚΑΪ. «Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «πολυσυλλεκτικό» το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του.

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές», είπε, ενώ σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, τόνισε ότι «ακούω ήδη τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές, αλλά είναι παράδοξο να ζητά κάποιος πρόωρες εκλογές, όταν έχει πήχυ στο 17% αλλά αυτό δεν αφορά εμένα. Εμείς θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Μιλώντας για τη βαρύτητα της κάλπης, είπε ότι «τα κόμματα θέλουν να τις ανάγουν σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Εμείς θα σηκώσουμε το γάντι. Θα πούμε ότι ναι, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθεί από την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. είναι ελάχιστοι οι σελέμπριτι. «Κι αυτοί που είναι, έχουν μια πορεία καταξιωμένη και θεωρώ ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο».

«Στόχος στις ευρωεκλογές είναι να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωβουλευτές από τη Ν.Δ., γιατί η αριθμητική την επόμενη μέρα έχει σημασία, καθώς πρέπει να διαμορφωθεί στο ευρωκοινοβούλιο μια πλατιά συμμαχία του μέτρου και της λογικής για να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη: ανταγωνιστικότητα, άμυνα, αγροτικά ζητήματα», υπογράμμισε.

«Συνονθύλευμα κομμάτων»
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή».

«Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ», είπε και συνεχάρη τον πρόεδρο της Βουλής για την πολύ γρήγορη αντίδρασή του, η οποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει ακραίες συμπεριφορές.

«Ηταν ταυτόχρονα εξαιρετικά αποκαλυπτικό για ό,τι συμβαίνει σε αυτό τον χώρο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας, ο Θεός να την κάνει πολυκατοικία. Το συνονθύλευμα αυτό των κομμάτων μοιάζει μάλλον αυθαίρετο, χτισμένο με ψέματα και βία», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα που πρεσβεύουν την ωμή βία κι έναν μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο που εκπέμπει διχασμό και μίσος».

Για τους Σπαρτιάτες ανέφερε ότι «τέθηκαν εκτός διαδικασίας από τον Αρειο Πάγο μετά από ρύθμισή που προώθησε η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι φυσικά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην ξεχνάμε, είχε κυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Χαρακτήρισε «απαράδεκτες και διχαστικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με τις προσελεύσεις πολιτικών στους ιερούς ναούς, ενόψει του Πάσχα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων, είπε ότι του προκάλεσε στεναχώρια και θυμό, καθώς «ήταν γροθιά στο στομάχι. Ολα έγιναν λάθος, ήταν μια τραγωδία, αλλά ήταν και περιστατικό αφύπνισης».

«Το καρκίνωμα της οπαδικής βίας»
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της οπαδικής βίας, είπε ότι «έχουν γίνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε. Διεξήχθη μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια, πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι. Αποδείξαμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, όπως το κλείσιμο των γηπέδων, το αυτοματοποιημένο εισιτήριο. Για πρώτη φορά έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα παρακλάδια του. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες».

«Η ακρίβεια αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα»
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε εκ νέου ότι η ακρίβεια αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται και τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν τους αφορούν». Τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει αποτελέσματα και μία κάποια βελτίωση ως προς τη διαφάνεια και τον έλεγχο των τιμών.

«Αν υπήρχε μαγική φόρμουλα κατά της ακρίβειας κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει. Οι μισθοί αυξάνονται επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά, οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά. Υπάρχουν έκτακτες βοήθειες και η έμφασή μας είναι πάντα στους πιο ευάλωτους, το κοινωνικό κράτος είναι παρόν», επισήμανε.

Κι εκτίμησε ότι «όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση. Λειτούργησε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τιμές στην ενέργεια είναι χαμηλότερες γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός, αλλά και επειδή στηρίξαμε τα νοικοκυριά».

Δεσμεύθηκε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τους ελέγχους στην αγορά υπενθυμίζοντας ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.
«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου»
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά για «καθεστώς Μητσοτάκη» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Λυπάμαι που το λέω τόσο απόλυτα στο ζήτημα αυτό, διότι με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό».

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται –και την είδαμε αυτή την εργαλειοποίηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντήσαμε σημείο σημείο σε όλες τις κατηγορίες– να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μία χώρα περίπου ημι-αυταρχική, είναι πραγματικά προσβλητική. Κι έφτασε στο σημείο να οδηγήσει και κάποιους στο να ισχυριστούν ότι “πρέπει να κοπούν και ευρωπαϊκά κονδύλια”. Θα ξαναπώ: ένας είναι ο κριτής, με βάση τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας δίνει τα εύσημα, λοιπόν, ότι προοδεύουμε και κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι πηγαίνουμε στην ανάποδη κατεύθυνση; Και στο κάτω κάτω της γραφής, ειδικά στα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου, πραγματικά υπάρχει Ελληνας που μας ακούει σήμερα που να μην πιστεύει ότι στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει, όπου θέλει και ότι υπάρχει μία δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης χωρίς κανέναν περιορισμό; Μάλλον το ανάποδο πρόβλημα συμβαίνει. Και όντως και απ’ αυτή την πλευρά είναι λογικό να είναι αυστηρές οι προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να ζητήσει το δίκιο του αν είναι πολιτικό πρόσωπο και αισθάνεται ότι έχει συκοφαντηθεί».

Σε ό,τι αφορά στο δυστύχημα στα Τέμπη: «Γυρνώντας τον χρόνο πίσω κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά ιδιαίτερα στο πεδίο της επικοινωνίας, καθώς επιτρέψαμε τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει μπάζωμα, αλλά αυτό θα το πει και η Δικαιοσύνη». Χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική επιτροπή συγκροτημένο: «Σίγουρα η εικόνα, που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μία άσχημη γεύση. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν κομματικές αντιδικίες. Πρώτος εγώ θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το θέλω και για έναν ακόμη συμπληρωματικό λόγο, προκειμένου να τελειώνουμε με τις απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι προσβλητικές και αυτό που κάνουν είναι να διαρρηγνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην πολιτική».
Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «δεν μπορούν να λένε αβίαστα ότι θα μηδενίσω τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα χωρίς να πει πώς θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Ολα αυτά θα κριθούν στις εθνικές εκλογές το 2027 και έως τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν χρόνο να παρουσιάσουν στοιχειωδώς ένα πρόγραμμα».
Ερωτηθείς για πιθανό ανασχηματισμό, είπε: «Τον έχετε προεξοφλήσει τόσες φορές που κάποια στιγμή θα τον πετύχετε, δεν το έχω τώρα στο μυαλό μου. Τώρα έχουμε εκλογές. Πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι δεν είναι τώρα η ώρα για παράπονα και σε αυτή την προσπάθεια το κόμμα πηγαίνει συντεταγμένα. Πάμε να δώσουμε τη μάχη μετά το Πάσχα».

«Δεν υπάρχει θέμα μετακίνησής μου σε ευρωπαϊκή θέση»
«Για εμένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς αν στον ορίζοντα υπάρχει το ενδεχόμενο μετακίνησής του σε ευρωπαϊκή θέση.

«Πρέπει να σας πω ότι όταν ξεκίνησα την καριέρα μου δεν μπορούσα κατ’ ανάγκη να φανταστώ ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο. Εχω υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους Ελληνες πολίτες. Με τίμησαν με ένα μεγάλο ποσοστό, με τίμησαν για μία τετραετία. Θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει. Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική –δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Ελληνα πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα– δεν με αφορά καθόλου όμως».

«Δεν στέλνουμε S-300 ούτε Patriot»
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot», απάντησε κατηγορηματικά, μολονότι όπως εξήγησε αυτό ζητήθηκε από τη χώρα μας. «Η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Εχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Εχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».

«Θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα»: Επέμεινε ότι θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα, καθώς «δεν σημαίνει ότι επειδή οι διαφωνίες μας με την Τουρκία είναι υπαρκτές, δεν μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου