• Θα επιδιωχθεί ο συντονισμός των υπηρεσιών για την εφαρμογή των αυστηρών διατάξεων του νέου νόμου
Ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή μεταξύ άλλων και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου με αντικείμενο (όπως τιτλοφορείται στην πρόσκληση) την «Απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών – Εφαρμογή διοικητικών μέτρων προστασίας της κοινοχρησίας αιγιαλού και παραλίας» συγκάλεσε για την 1η Μαΐου 2023 και ώρα 10.00 στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Στόχος της συσκέψεως είναι η «ανάγκη συντονισμένης εφαρμογής των διατάξεων του ν.5092/2-24 για την προστασία της κοινοχρησίας του αιγιαλού και της παραλίας» και έχουν προσκληθεί η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, η γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο διοικητής της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ρόδου, ο προϊστάμενος της ΚΥΔ Δωδεκανήσου, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δασών, ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων και Τεχνικών Εργων, η γ.γ. του Δήμου Ρόδου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, οι χωρικοί αντιδήμαρχοι Ρόδου και Λίνδου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Ανάπτυξης, η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου και οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων και Υποδομών και Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της ΥΔΟΜ.
Στην σύσκεψη δεν έχουν προσκληθεί ο λιμενάρχης και χωρικοί ή εντεταλμένοι από άλλα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού.
Ο νέος νόμος 5092/2024 για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές άπτεται σημαντικών θεμάτων που σχετίζονται με την παραχώρηση των αιγιαλών, όπως η οριοθέτησή τους, οι διαγωνισμοί για την παραχώρησή τους, οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων και η αντιμετώπιση των παραβάσεων.
Η διευκόλυνση των καταγγελιών εκ μέρους του κοινού και η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις παραβάσεις των παραχωρησιούχων αποτελούν χαρακτηριστικά των διατάξεων του ν. 5092/2024, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά τα ουκ ολίγα περιστατικά που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα έτη με καταπάτηση μεγαλύτερης επιφάνειας του αιγιαλού και την παρεμπόδιση του κοινού στην πρόσβασή του στην παραλία.
Το άρθρο 16 παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικών καταγγελιών από το κοινό μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, ιδίως με χρήση QR – code, ο οποίος βρίσκεται στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας. Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε διαπιστώνει παράβαση σε μια συγκεκριμένη παραλία, θα μπορεί να σκανάρει με το κινητό του τον κωδικό και να αποστέλλει την καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.
Πέρα από την προφανή απλοποίηση της διαδικασίας για τον καταγγέλλοντα, η χρήση ηλεκτρονικών μέσων διευκολύνει και τις αρχές, καθώς τίθεται υπόψη τους αποδεικτικό υλικό το οποίο προκύπτει σε πραγματικό χρόνο.
Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων τήρησης της νομιμότητας καθίστανται, σύμφωνα με το άρθρο 17, η Κτηματική Υπηρεσία, οι δήμοι, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., η Οικονομική Αστυνομία και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Προκειμένου τα ανωτέρω όργανα να δρουν αποτελεσματικά, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των ιδίων και των λουόμενων, θα συνεπικουρούνται από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ για τον έλεγχο των παραλιών θα χρησιμοποιούνται drones ή δορυφόροι.
Αναφορικά με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (άρθρα 18-20), αυτές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Τα κυριότερα διοικητικά μέτρα είναι:
– Έκδοση πράξης άμεσης απομάκρυνσης (εντός 48 ωρών) από την Κτηματική Υπηρεσία σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης.
– Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί και εντός 24 ωρών από την κοινοποίηση της διαταγής ο χώρος σφραγίζεται με ταινία, τοποθετείται σχετική πινακίδα που αναφέρει τη σφράγιση και τον λόγο και την απαγόρευση εισόδου.
– Κατεδάφιση των παράνομων έργων με πρωτόκολλο της Κτηματικής Υπηρεσίας, το οποίο κοινοποιείται βάσει του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας στον φερόμενο κύριο ή νομέα ή κάτοχο ή κατασκευαστή αυτών, ο οποίος, μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση, κατεδαφίζει τα κτίσματα και αίρει τα πάσης φύσεως κατασκευάσματα, εξαιρουμένων όσων εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και όσων έχουν ήδη κηρυχθεί προστατευόμενα ή διατηρητέα με απόφαση αρμόδιας αρχής.
Επιπλέον, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες από την Κτηματική Υπηρεσία, με τα πρόστιμα να ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Μάλιστα, για πρώτη φορά καθιερώνονται πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, από 2.000 έως 60.000€.
Οι ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνουν τη φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή για μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα. Αν η μεταβολή προκαλεί σημαντική οικολογική, περιβαλλοντική ή γεωμορφολογική διατάραξη ή βλάβη, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή.