Τοπικές Ειδήσεις

Ημεδαπή που έχτισε σε ξένο ακίνητο και εκμεταλλεύτηκε την οικοδομή διατάσσεται για την απόδοσή του

Με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου διατάχθηκε μια ημεδαπή να αποδώσει ακίνητο με την επ’ αυτού οικοδομή που ανήγειρε αλλά και να αποζημιώσει αδρά την ενάγουσα αφού το έχτισε και το εκμεταλλεύτηκε σε ακίνητό της!
Στη Σύμη υφίσταται οικόπεδο με εντός αυτού διώροφη αναπαλαιωμένη οικοδομή – κατοικία, συνολικού εμβαδού οικοπέδου καλυμμένου και ακαλύπτου 90 τ.μ.. Αναφορικά με το ακίνητο και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς υπήρχε και στο παρελθόν αντιδικία και αμφισβήτηση μεταξύ των διαδίκων, η οποία επελύθη τo 2015 με απόφαση του Δικαστηρίου (τακτική διαδικασία), η οποία εξεδόθη επί αγωγής της ενάγουσας κατά της εναγομένης και του πατέρα της τελευταίας.
Η απόφαση κατέστη αμετάκλητη κατόπιν απόρριψης της ασκηθείσας έφεσης και αναίρεσης εναντίον της.
Με την αμετάκλητη πλέον απόφαση αναγνωρίστηκε ότι η ενάγουσα απέκτησε την αποκλειστική κυριότητα του επιδίκου ακινήτου με έκτακτη χρησικτησία και διατάχθηκε η διόρθωση της εσφαλμένης εγγραφής στα βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Σύμης.
Βάσει της ως άνω απόφασης διορθώθηκε η αρχική εγγραφή στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου, ώστε πλέον βάσει διορθωτικής εγγραφής η ενάγουσα αναγνωρίστηκε κυρία με αιτία κτήσης τη χρησικτησία επί του επιδίκου ακινήτου κατά ποσοστό 100/100 πλήρους κυριότητας, αφαιρουμένου συγχρόνως, δυνάμει ομοίως διορθωτικής εγγραφής, του εσφαλμένως αναγραφόμενου ποσοστού εκ 100/100 της εναγομένης.
Βάσει των ανωτέρω αναφερομένων, το ζήτημα της κυριότητας και κατά συνέπεια το αίτημα περί αναγνώρισης της κυριότητας της ενάγουσας επί του επιδίκου ακινήτου καλύπτεται από το δεδικασμένο.
Έκτοτε, και παρά την αναγνώριση αμετακλήτως διά δικαστικής αποφάσεως της πλήρους κυριότητας της ενάγουσας.η εναγόμενη δεν έχει αποδώσει στην τελευταία το επίδικο ακίνητο, συμμορφούμενη οικειοθελώς προς την ουσιαστική δικαστική κρίση.
Αντιθέτως, παρά το γεγονός ότι ήδη από το έτος 2008, η ενάγουσα εκκίνησε δικαστικές ενέργειες εναντίον του πατέρα της εναγομένης και της ίδιας της εναγομένης για τη διαφύλαξη και την αναγνώριση του δικαιώματος της κυριότητάς της επί του επιδίκου, ο πατέρας της εναγόμενης πρώτος και εν συνεχεία η ίδια η εναγόμενη, συνέχισαν να χρησιμοποιούν το ακίνητο και να διενεργούν σε αυτό εργασίες ανέγερσης οικοδομής.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να υποχρεωθεί η εναγόμενη και κάθε τρίτος, που κατέχει στο όνομά της ή έλκει δικαιώματα από αυτή, να αποδώσει στην ενάγουσα ως κυρία το ως άνω επίδικο ακίνητο κατά νομή και κατοχή.
Περαιτέρω, ανεξαρτήτως της έκβασης των προγενέστερων επιμέρους δικαστικών ερίδων των διαδίκων, η εναγόμενη όπως κρίθηκε, τελούσε σε βέβαιη γνώση της αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του επιδίκου ακινήτου εκ μέρους της ενάγουσας, κατά τρόπον, ώστε να καθίσταται επισφαλής οιαδήποτε ενέργεια, ανέγερση και εργασία επί αυτού.
Η εναγόμενη άρχισε ήδη από το έτος 2013 να προβαίνει σε εργασίες επί του επιδίκου ακινήτου, ενώ εκκρεμούσε η αγωγή για την αναγνώριση της κυριότητας της ενάγουσας, εκμεταλλευόμενη και την απόρριψη αιτήσεως παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.
Το ακίνητο δε αυτό εξακολουθεί να το κατέχει έως σήμερα, τελώντας σε γνώση της μη ύπαρξης δικαιώματός της προς τούτο, επωφελούμενη από τη χρήση και εκμετάλλευσή του και εξοικονομώντας τη δαπάνη μίσθωσης έτερου αντίστοιχου ακινήτου στην συγκεκριμένη τοποθεσία και με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προς αντίστοιχη ζημία της ενάγουσας, η οποία συνίσταται στην αδυναμία εκμετάλλευσης διά της εκμίσθωσής του σε τρίτους.
Το δικαστήριο έτσι υποχρεώνει την εναγόμενη και κάθε τρίτο που κατέχει στο όνομά της ή έλκει δικαιώματα από αυτή, να αποδώσει στην ενάγουσα, ως κυρία, το επίδικο ακίνητο κατά νομή και κατοχή.
Κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς την αμέσως ανωτέρω καταψηφιστική της διάταξη και υποχρεώνει την εναγόμενη, να καταβάλει στην ενάγουσα το συνολικό ποσό των 42.000 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και έως ολοσχερούς εξοφλήσεως.
Κηρύσσει μάλιστα την απόφαση εν μέρει προσωρινά εκτελεστή για το ποσό των 24.000 ευρώ ως προς την αμέσως ανωτέρω διάταξή της.
Υποχρεώνει παραπέρα την εναγόμενη, για την αναφερόμενη στο ιστορικό αιτία, να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 700 ευρώ για κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το μήνα Ιούλιο του έτους 2022 μέχρι και την έκδοση της παρούσας απόφασης, ήτοι το ποσό των 15.400 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από τη λήξη κάθε μήνα που παρακρατεί το ακίνητο έως την εξόφληση.
Η ενάγουσα εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Δημήτρη Γεωργά και Γιασεμώ Καραγιάννη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου