Αισθητή είναι μέρα με την ημέρα η τουριστική κίνηση στη Λίνδο, αλλά και στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αφού οι τουρίστες επιλέγουν να επισκεφθούν τα δύο σημαντικότερα αξιοθέατα, μνημεία του νησιού, αλλά και τις μοναδικές παραλίες της Λίνδου, την κεντρική και τον Άγιο Παύλο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες άλλωστε που φθάνουν τους 27 βαθμούς Κελσίου -υψηλότερα στη Λίνδο- και θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι παρά άνοιξη, εντείνουν την επιθυμία για κολύμπι στα καταγάλανα νερά. της περιοχής, όπου τις πλαζ κατακλύζουν λουόμενοι σε καθημερινή βάση.
Οι ξεναγήσεις τουριστών στη Λίνδο είναι σε καλά επίπεδα, έχοντας καθημερινά αυξητική τάση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτρης Σαλαχούρης, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επηρέασε την κρουαζιέρα και από 450 περίπου προσεγγίσεις που είχαν προγραμματισθεί για τη Ρόδο το 2024, θα πρέπει να περιμένουμε περίπου τις 380.
Αναφερόμενος στις υποδομές του νησιού ο κ. Σαλαχούρης επεσήμανε ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι ως προορισμός, υπάρχουν ανοικτά θέματα, ενώ σε ό,τι αφορά τη Λίνδο υπογράμμισε ότι κατά την πρώτη του επαφή με τον νέο προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Δημήτρη Αθανασούλη έλαβε τη διαβεβαίωση ότι προβλήματα που αφορούν την προσβασιμότητα, την ασφάλεια και τη λειτουργία της Ακρόπολης Λίνδου, όπως π.χ. τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, οι ράμπες για τα ΑΜΕΑ, αλλά και η στελέχωση του Ιατρείου, θα «τρέξουν» με ταχύτατους ρυθμούς για να προλάβουμε την κορύφωση της τουριστικής σεζόν.
Ο πρόεδρος των ξεναγών εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του, που μετά την πάροδο πολλών ετών τέθηκε σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο e-ticket, υποστηρίζοντας όμως, ότι θα χρειασθεί ένα εκδοτήριο εισιτηρίων στο χώρο της Κράνας, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των επισκεπτών και να μη δημιουργούνται ουρές στο μνημείο της Ακρόπολης, υπό καυτές θερμοκρασίες.
Ανεβαίνει η κίνηση στη Μεσαιωνική Πόλη
Στα γραφικά σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης οι τουρίστες απολαμβάνουν τις ομορφιές του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι καταστηματάρχες επιζητούν άνοδο του τζίρου τους, αφού -όπως δήλωσε προ ημερών στη «δ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης Βασίλης Δοντάς- κόσμος κινείται εντός των τειχών και κυρίως όταν προσεγγίζουν στο τουριστικό λιμάνι του νησιού κρουαζιερόπλοια, αλλά εισπρακτικά καταγράφεται μικρή μείωση στα ταμεία σε σχέση με πέρυσι.
Ικανοποιημένοι οι μικροπωλητές στην Παλιά Πόλη
Ικανοποιημένοι, ωστόσο, εμφανίζονται οι μικροπωλητές στην είσοδο της πύλης Ντ’ Αμπουάζ που πωλούν σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα.. Όπως δήλωσε στη «δ» η μικροπωλητής Τσαμπίκα Λ. η κίνηση είναι ικανοποιητική και ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ καλύτερες εισπράξεις καταγράφηκαν στις αρχές Απριλίου.
Ξεκινούν οι παρεμβάσεις στην Ακρόπολη της Λίνδου
Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν επί σειρά ετών από το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκάνησου (απείλησαν με διακοπή ξεναγήσεων το 2018), το υπουργείο Πολιτισμού άρχισε τις παρεμβάσεις σε απαραίτητα έργα που θα συμβάλουν στην βελτίωση ασφαλείας και των συνθηκών επίσκεψης στην αρχαία Ακρόπολη της Λίνδου. Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου (κατά μέσο όρο 4.000 ημερησίως) εισφέρουν στο ταμείο του ΥΠΟΑ, ποσό που ανέρχεται καθημερινά σε περίπου 40.000 ευρώ.
Οι επαγγελματίες ξεναγοί της Ρόδου που γίνονται καθημερινοί μάρτυρες της απερίγραπτης ταλαιπωρίας που βιώνουν πλήθη επισκεπτών που έρχονται στη Λίνδο, με επιστολές και κινητοποιήσεις έχουν καταθέσει προτάσεις για την ορθή διαχείριση του μνημείου και την απάλειψη των κινδύνων από τους χιλιάδες επισκέπτες της Ακρόπολης.
Προτάσεις μικρής κλίμακας
– Προστατευτικά κιγκλιδώματα στο μονοπάτι που οδηγεί στην είσοδο της Ακρόπολης και στην ιπποτική κλίμακα, τουλάχιστον στα σημεία μεγάλου ύψους.
– Η τοποθέτηση ξύλινων ραμπών σε ορισμένα ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία, όπως είναι η περιοχή του Ιπποτικού Διοικητηρίου, θα βοηθήσει σημαντικά πέραν της ασφάλειας και την ομαλή ροή των επισκεπτών. Τα μικρά βραχώδη εξάρματα α) αμέσως μετά το μοναδικό σκαλοπάτι καθόδου που ακολουθεί τον πρώτο χώρο του Διοικητηρίου β) πριν την είσοδο στον Ιπποτικό θόλο και γ) στο εσωτερικό αυτού, αμέσως πριν από το άνοιγμα εξόδου του και δ) στην αρχή των πρώτων σκαλοπατιών πριν την ανάβαση προς την δωρική στοά, είναι τα πιο συχνά σημεία ατυχημάτων και η κάλυψή τους με ένα ξύλινο δάπεδο θα βοηθούσε σημαντικά.
– Αμεσότατη ανάγκη αποτελεί η τοποθέτηση καλαίσθητων σταθερών επεξηγηματικών πινακίδων για τη δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω του www.tap.gr, με αναφορά των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν οι χρήστες του ιστότοπου (καθώς δεν έχουν όλοι οι επισκέπτες γνώση της γεωγραφικής διαίρεσης της χώρας) και την προτεραιότητα που τους προσφέρει το e-ticket έναντι όσων αναμένουν στην ουρά για την έκδοση κλασικού εισιτηρίου.
-Οι επιγραφές αυτές δεν αρκεί να είναι τοποθετημένες μερικά μέτρα μόλις πριν από την είσοδο της Ακρόπολης, αλλά πρέπει να αρχίζουν από τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, επίσης στην πλατεία του οικισμού και να επαναλαμβάνονται στην αρχή και κατά μήκος του μονοπατιού.
– Απαιτούνται περισσότερα σημεία πώλησης εισιτηρίων, περισσότεροι και αναβαθμισμένοι αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων και περισσότερα σημεία ακύρωσης αυτών.
– Ιατρείο στον χώρο της Ακρόπολης. Ένα δωμάτιο όπου εξειδικευμένο προσωπικό (ένας νοσηλευτής σε καθημερινή τουλάχιστον 5ωρη υπηρεσία, 8.00-13.00), θα μπορεί να προφέρει τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος ή αδιαθεσίας του επισκέπτη μέχρι τη μετακομιδή του στο νοσοκομείο, ένας χώρος κατάλληλος για ένα φορείο, ικανός να φιλοξενήσει το άτομο που έχει ανάγκη περίθαλψης σε ανθρώπινες συνθήκες.
-Κατασκευή μεγάλου σκίαστρου στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων στην είσοδο της Ακρόπολης, όπου παρατηρείται και ο μεγαλύτερος συνωστισμός κατά την αναμονή.