Τη διαμαρτυρία του για τη νέα οδηγία της Booking.com που υποχρεώνει τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την εικονική κάρτα της πλατφόρμας προκειμένου να διασφαλίζουν τις κρατήσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με υψηλά ποσοστά προμήθειας της κάρτας, εκφράζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γιάννης Χατζής, με επιστολή του προς τον Area Manager Ελλάδας και Κύπρου της Booking.com, κ. Τάσο Ευθυμίου.
Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στην υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισημαίνει ότι η οδηγία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την άδικη επιβάρυνση των ξενοδοχείων, επιπλέον των ήδη υψηλών χρεώσεων κράτησης που αυτά καταβάλλουν στην πλατφόρμα και αποτελεί παραβίαση της Ελληνικής νομοθεσίας διασφάλισης των κρατήσεων μέσω προκαταβολών.
Η ΠΟΞ καλεί τη Booking.com να επανεξετάσει την οδηγία της, διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσει «το μονοπάτι της αξιολόγησης της νομιμότητας της απόφασης αυτής μέσα από τα κατάλληλα κανάλια, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μελών μας».
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή…
«H Booking.com πρόσφατα ενημέρωσε τα συμβεβλημένα ξενοδοχεία ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την εικονική της κάρτα προκειμένου να διασφαλίζουν τις κρατήσεις, αποκλείοντας την επιλογή απαίτησης προκαταβολών.
Αυτή η μονομερής οδηγία τοποθετεί ένα άδικο βάρος στους ξενοδόχους, απαιτώντας την αποδοχή των υψηλών ποσοστών προμήθειας της εικονικής κάρτας για την αντιμετώπιση του κινδύνου μη εμφάνισης, εκτός από τις ήδη υψηλές χρεώσεις κράτησης που καταβάλλονται στην Booking.com.
Αυτή η οδηγία παραβιάζει αδίκως το νόμιμο δικαίωμα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, να διασφαλίζουν τις κρατήσεις με προκαταβολές ώστε να διαφυλάσσονται από πιθανές απώλειες που προέρχονται από τις ακυρώσεις τελευταίας στιγμής και τις περιπτώσεις μη εμφάνισης.
Οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής είναι σημαντικές, καθώς δεν περιορίζουν απλά την αυτονομία των ξενοδόχων αλλά υποσκάπτουν και την οικονομική τους βιωσιμότητα και τη λειτουργική τους ευελιξία.
Δεδομένης της βαρύτητας της κατάστασης, καλούμε τη Booking.com να επανεξετάσει την στάση της. Ο συνεργατικός διάλογος και οι δίκαιες λύσεις είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ της Booking.com και των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων της. Μια αποτυχία σε αυτό μπορεί να μας εξωθήσει να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της αξιολόγησης της νομιμότητας της απόφασης αυτής μέσα από τα κατάλληλα κανάλια, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μελών μας».
Πηγή tornosnews.gr