Δεν ανταποκρίθηκαν οι τράπεζες • Θα εκποιηθούν 2-3 ακίνητα του Δήμου για την εξασφάλιση ρευστότητας
Μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του δήμου Ρόδου για τη λήψη δανείου και είναι έτοιμο να χορηγήσει ένα ποσό της τάξης των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η δημοτική αρχή διεκδικούσε δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όσο και από τις συστημικές τράπεζες. Ωστόσο κάποια τραπεζικά ιδρύματα απέρριψαν ρητά το αίτημα του Δήμου Ρόδου καθώς δεν συναλλάσσονται με ΟΤΑ, κάποιες τράπεζες δεν απάντησαν καν και κάποιες ζήτησαν επιπλέον έγγραφα και δικαιολογητικά.
«Η διαδικασία για τη λήψη του δανείου βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι σήμερα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται η συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Θα καταρτιστεί το λεγόμενο επιχειρηματικό σχέδιο για τη λειτουργική αντιμετώπιση του κόστους του δανείου από το δήμο Ρόδου. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται σκέψεις με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξασφάλιση εκείνων των πόρων που απαιτούνται για να εξυπηρετούνται οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις του δανείου έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί αντίστοιχο κενό στις υπόλοιπες δραστηριότητες του δήμου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Κώστας Χαλκιάς και σημείωσε ότι σε επόμενη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου θα τεθούν υπόψη των μελών των δύο συλλογικών οργάνων συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσά που θα αντληθούν, οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, ο χρόνος και οι συμβατικοί όροι του δανεισμού. Εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
«Οι διαδικασίες είναι δυναμικές και το τελικό ποσό δεν εξαρτάται μόνο από τις ανάγκες του δήμου αλλά και από τις διαθέσεις και δυνατότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», διευκρίνισε ο κ. Χαλκιάς σχετικά με το ποσό του δανείου που θα αντληθεί και είπε ότι τρέχουν παράλληλα και άλλες διαδικασίες με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών του δήμου και την κάλυψη υποχρεώσεων. Αυτές έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με χρηματοδοτήσεις του δήμου Ρόδου από την Κεντρική Διοίκηση. Σε περίπτωση που ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια, τότε θα είναι επαρκές το ποσό του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών ανέφερε επίσης ότι έχουν περιοριστεί οι δαπάνες που δεν είναι αναγκαίες με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ενώ είναι θετικό το αποτέλεσμα από την αξιοποίηση των κοινόχρηστων πόρων και των χώρων στάθμευσης. Εξετάζεται δε η παραχώρηση περισσότερων κοινόχρηστων χώρων σε επιχειρηματίες με εύλογο και όχι εξοντωτικό αντίτιμο.
Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής: «Περιορίσαμε κατά πολύ τις δαπάνες που θεωρήσαμε ότι δεν είναι υποχρεωτικές. Η εξοικονόμηση αυτή θεωρούμε ότι θα αποτυπωθεί στα οικονομικά στοιχεία του δήμου μας στο τέλος του έτους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το ποσό που θα εξοικονομηθεί, όμως πιστεύουμε ότι θα είναι θετικός ο αντίκτυπος.
Είναι ήδη θετικό το αποτέλεσμα από την αξιοποίηση των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης και των κοινόχρηστων χώρων του δήμου.
Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για εμάς. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την παραχώρησή τους το έτος 2024, θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε ακόμη περισσότερους σε αυτούς που μπορούν να παραχωρηθούν. Υπάρχουν περιοχές όπου δεν γίνεται παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για τυπικούς λόγους. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ζητήματα που κακώς έμειναν σε εκκρεμότητα. Σε αυτές τις περιοχές πρέπει η παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων να γίνεται επίσης με αντάλλαγμα εύλογο και όχι εξοντωτικό. Θεωρούμε ότι θα το αντιμετωπίσουν θετικά οι επιχειρηματίες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργεί η κάθε επιχείρηση σύννομα και να επωφελείται ο δήμος από τη χρήση των αντίστοιχων χώρων».
Προς …εκποίηση τρία ακίνητα του δήμου Ρόδου
Δύο με τρία ακίνητα του δήμου Ρόδου (οικόπεδα) για τα οποία έχει εκφραστεί ενδιαφέρον πρόκειται να βγουν στο …σφυρί. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά πρόκειται για ακίνητα με υψηλό βαθμό ωριμότητας ως προς την εμπορευσιμότητά τους.
«Βεβαίως ξεκινήσαμε τη διαδικασία της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Βλέπουμε πλέον επιλεκτικά κάποια συγκεκριμένα ακίνητα με υψηλό βαθμό ωριμότητας σε σχέση με την εμπορευσιμότητά τους. Μπήκαμε στη διαδικασία να επιλέξουμε ακίνητα που μπορούν να θεωρηθούν εμπορεύσιμα. Μιλάμε για δύο με τρία ακίνητα.
Άλλωστε δεν θα ήταν σωστό να ρίξει ο δήμος Ρόδου ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα υποτιμηθεί η αξία τους. Η αξιοποίηση πρέπει να γίνει με σύνεση και με γνώμονα το αγοραστικό ενδιαφέρον. Δεν είναι επιχείρηση real estate ο δήμος. Από τη στιγμή που εκδηλώνεται ενδιαφέρον, ο δήμος Ρόδου πρέπει να μπαίνει στη διαδικασία να εξετάζει κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις αξιοποίησης/εκποίησης και στη συνέχεια να λαμβάνει τις αποφάσεις», είπε ο κ. Χαλκιάς.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τέλος ο κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δήμο Ρόδου και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο τους μέρος κινδυνεύει με διαγραφή, καθώς πρόκειται για ποσά που έχουν βεβαιωθεί πριν από πολλά χρόνια.
«Ο Δήμος Ρόδου έχει στα βιβλία του υποχρεώσεις πολιτών/ιδιωτών που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές παρατηρούμε ότι βρίσκονται σε οριστική επισφάλεια, καθώς δεν έχουν εξυπηρετηθεί εδώ και πολλά έτη (περισσότερα από δέκα). Θεωρούμε ότι όσον αφορά στην είσπραξη όσων προέρχονται από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ή ακόμη παλαιότερα, οι πιθανότητες είναι μικρές. Πρόκειται συχνά για επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, ή για οφειλέτες που δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο. Υπάρχουν επίσης φυσικά πρόσωπα που δεν βρίσκονται εν ζωή. Διαπιστώνουμε ότι οι εισπράξεις δεν υπερβαίνουν τα 1.5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος», είπε ο κ. Χαλκιάς.