Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ζαμπούκας: «Μας περιμένει πολλή δουλειά στις Βρυξέλλες»

Ο Ανδρέας Ζαμπούκας, διεκδικεί μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.
Ζει στην Αθήνα και κατάγεται από την Θεσσαλία. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες ως αρχισυντάκτης και ως σύμβουλος έκδοσης. Συμμετείχε σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όπου και γνώρισε από «μέσα» τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες λειτουργίας των ευρωπαΐκων θεσμών.
Από το 2019 υπήρξε συνεργάτης του πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
Στη συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική», αναφέρεται στις προτεραιότητές του αν εκλεγεί ευρωβουλευτής, σημειώνοντας πως «Η Ευρωβουλή δεν είναι τόπος διακοπών…».
Μιλά ακόμα για τις προκλήσεις της επόμενης θητείας του ευρωκοινοβουλίου επισημαίνοντας ότι «η νέα πενταετία θα καθοριστεί από το εάν θα γίνουν βήματα προς την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, ή προς τα πίσω» και τονίζει πως ψήφος στην Νέα Δημοκρατία σημαίνει επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην μόνη πραγματικά ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας μας.

• Κύριε Ζαμπούκα, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν μπείτε στην Ευρωβουλή;
Στόχος μου είναι οι Ευρωβουλευτές από τα άλλα κράτη-μέλη να σεβαστούν και να αγαπήσουν τους Έλληνες. Ύστερα από μια δεκαετή και πλέον περίοδο όπου η Ελλάδα δεν είχε την καλύτερη αντιμετώπιση στα ευρωπαϊκά όργανα με τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς να κυριαρχούν, ήρθε πλέον η ώρα να δείξουμε τη σημασία της χώρας μας. Να αναδείξουμε τις σύγχρονες δυνατότητες, και να αναζητήσουμε τρόπους να αναβαθμιστεί η ήδη σημαντική στήριξη που παρέχει η Ευρώπη στην Ελλάδα. Και αυτό κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αποτελέσει στόχο όλων των Ευρωβουλευτών της χώρας μας, ανεξαρτήτως κόμματος. Το δημογραφικό, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και η ασφάλεια των συνόρων είναι επίσης προτεραιότητες που θα βρίσκονται συνεχώς στην ατζέντα μου. Μας περιμένει πολλή δουλειά στις Βρυξέλλες. Η Ευρωβουλή δεν είναι «τόπος διακοπών»…
• Ποιες είναι οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, είδαμε ραγδαίες αλλαγές και πρωτοφανείς προκλήσεις να αναδύονται για την Ευρώπη και τον κόσμο. Γίνεται ξεκάθαρο πως η εποχή της αβεβαιότητας θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα. Επομένως, η νέα πενταετία απαιτεί οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να διαχειριστούν πιο στιβαρά ένα όλο και πιο ασταθές και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον. Μεταξύ των προκλήσεων της νέας πενταετίας, ξεχωρίζουν η δημιουργία αναπτυξιακών συνθηκών στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη-μέλη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας οικονομιών και επιχειρήσεων, η ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση, η τεχνολογική μετάβαση, καθώς και τα ζητήματα εθνικής και δημόσιας ασφάλειας. Εντέλει, η νέα πενταετία θα καθοριστεί από το εάν θα γίνουν βήματα προς την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, ή προς τα πίσω. Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση, που θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια, για το πόση και ποια Ευρώπη θέλουμε, και πώς θα φτάσουμε εκεί. Στη συζήτηση αυτή, οφείλουμε να είμαστε παρόντες, διεκδικώντας μια Ευρώπη με κοινές πολιτικές που θα δημιουργούν οφέλη για όλους, ώστε περισσότεροι πολίτες να ενδιαφέρονται για την πορεία της, ώστε η ισχυρότερη Ευρώπη να γίνει κτήμα και υπόθεση όλων.
• Τι σημαίνει η ψήφος στην Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 9ης Ιουνίου; Και τι θα λέγατε σε κάποιον παραδοσιακό ψηφοφόρο, που θέλει να στείλει μήνυμα στην Κυβέρνηση για επιμέρους επιλογές της;
Ψήφος στην Νέα Δημοκρατία σημαίνει επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην μόνη πραγματικά ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας μας. Σημαίνει ενίσχυση του ρόλου της Νέας Δημοκρατίας εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και της ομάδας ευρωβουλευτών της, ώστε να έχει ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα στα επόμενα χρόνια.
• Κατά την διάρκεια της περιοδείας σας, μιλάτε με αρκετούς πολίτες. Τι είναι αυτό που σας λέει ο κόσμος ότι θέλει για την Ευρώπη;
O κόσμος θεωρεί την Ευρώπη ως κάτι μακρινό, ή ακόμα και ξένο, για την καθημερινότητα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. Δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικός για την Ευρώπη και την ιδέα της ένωσης, αλλά έχει ελάχιστη ενημέρωση, και συχνά και ασαφή εικόνα, για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα όσα γίνονται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Σκεφτείτε πως έως το 2030 η χώρα θα απορροφήσει πάνω από 62 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που αν προσθέσουμε και τα χρήματα από άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες πηγές, φτάνουμε σε ποσό που ξεπερνά τα 70 δις ευρώ. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα πρωτοφανές χρηματοδοτικό πακέτο στην ιστορία της χώρας μας, το οποίο και θα αλλάξει πολλά πράγματα στην οικονομία και το κράτος, στην καθημερινότητα και τις μελλοντικές προοπτικές. Αυτά χρειάζεται να τα εξηγούμε με απλούς και καθημερινούς όρους στους συμπολίτες μας, ώστε να κατανοήσουν πως η Ευρώπη μας βοηθάει με πολλαπλούς τρόπους. Είτε μιλάμε για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, είτε για τον τόπο μου τη Θεσσαλία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, είτε για τα νησιά μας και τη νησιωτική πολιτική, η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτό οφείλουμε να το αναδεικνύουμε, ώστε να γίνει κτήμα όλων των πολιτών. Και παράλληλα, να δουλέψουμε όλοι μαζί – η Πολιτεία, οι αιρετοί, οι δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας – ώστε οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές να «δουλέψουν» υπέρ της χώρας μας, της οικονομίας, και των πολιτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου