Συνεντεύξεις

Βασίλης Περίδης: Στις προτεραιότητες του Δικηγορικού Συλλόγου η μετάπτωση και ο εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου

«Η προσπάθεια για την μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου και τον εκσυγχρονισμό του είναι συνεχής, χωρίς να εφησυχάζουμε ως Σύλλογος, ενώ είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων για κάθε μορφής συνεργασία και συνδρομή», δηλώνει στη «δ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης. Σημειώνει παράλληλα, ότι ξεκίνησε πρόσφατα η υλοποίηση της συναφθείσας από τον Οκτώβριο του 2023 προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση του Κτηματολογίου με δύο τοπογράφους μηχανικούς.
Ο κ. Περίδης αναφέρεται και στην αποκατάσταση του δικαστικού μεγάρου. Αποκαλύπτει ότι γίνονται ενέργειες για μεταφορά μέρους των Δικαστηρίων στο γειτονικό κτήριο, όπου στεγαζόταν το παλιό Κτηματολόγιο το οποίο ανακαινίσθηκε από την ΠΝΑι και όπου θα δημιουργηθούν δύο ακροατήρια.
Η έλλειψη δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, μηχανοργάνωσης, η γραφειοκρατία και η έλλειψη δικαστικών αιθουσών, όπως σημειώνει ο κ. Περίδης, συμβάλλουν στους αργούς ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης. «Πώς μπορούμε να έχουμε ταχεία απονομή Δικαιοσύνης, όταν στη Ρόδο σε τρία μόλις ακροατήρια συνωστίζονται δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και διάδικοι, ενώ οι ελάχιστοι υπάλληλοι χωρίς επαρκή μηχανοργάνωση σε ακατάλληλους χώρους καλούνται να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο αριθμό υποθέσεων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων δεν έχει προχωρήσει;», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου του ΔΣΡ, Βασίλη Περίδη:
• Κύριε Περίδη, έχει βελτιωθεί η λειτουργία του Κτηματολογίου; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μετάπτωσή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο;
Το Κτηματολόγιο αποτελεί πολλαπλασιαστή ανάπτυξης του νησιού μας, διότι χωρίς ταχύτητα και ασφάλεια συναλλαγών δεν υπάρχει ανάπτυξη. Δυστυχώς η υποστελέχωση, η έλλειψη μηχανοργάνωσης και ψηφιοποίησης του κατέστησε την λειτουργία του προβληματική. Εκκρεμούν πάνω από 40.000 πράξεις για καταχώρηση, ενώ μετά την αποχώρηση στο τέλος του 2023 και του τελευταίου τοπογράφου μηχανικού τα προβλήματα επιδεινώθηκαν. Κατόπιν συνεχών επαφών μας με τους βουλευτές, τον δήμαρχο Ρόδου, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Κυρανάκη, την διοίκηση του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο και τον γ.γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνο Αλεξανδρή, ξεκίνησε πρόσφατα η υλοποίηση της συναφθείσας από τον Οκτώβριο του 2023 προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυσή του με δύο τοπογράφους μηχανικούς από τον Δήμο, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο χώρο του Κτηματολογίου.
Επιπλέον ήδη έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας και Συντονισμού του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο στις 26 Φεβρουαρίου 2024 για την επίσπευση της μετάπτωσής του στον Φορέα, προκειμένου να δημιουργηθεί πλατφόρμα ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής καταχώρησης των νεοεισερχόμενων πράξεων, ενώ προχωράει η διαδικασία πρόσληψης με προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου τριών τοπογράφων μηχανικών. Μάλιστα προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η μεταφορά του από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η νομοθετική ολοκλήρωση της μετάπτωσής του και στη συνέχεια άμεσα η ανάθεση σε ανάδοχο της μεταφοράς δεδομένων και η πρόσληψη με συμβάσεις Δικηγόρων για την καταχώρηση των εκκρεμών πράξεων.
Η προσπάθεια για την μετάπτωση και τον εκσυγχρονισμό του είναι συνεχής, χωρίς να εφησυχάζουμε ως Σύλλογος, ενώ είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων για κάθε μορφής συνεργασία και συνδρομή.

• Υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του δικαστικού μεγάρου; Κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στη Ρόδο, ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της μελέτης για την αποκατάσταση του κτηρίου.
Είναι γνωστό, ότι το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Η εικόνα του με προστατευτική περίφραξη γύρω από το κτήριο, προσβάλλει την εικόνα του νησιού μας, ενώ δείχνει τον κίνδυνο για την ασφάλεια όλων μας. Το κτήριο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, διότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου έχει προβεί σε μία σειρά παρεμβάσεων και επαφών για το κτηριακό ζήτημα. Σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Εφετών και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωράει μελέτη για την αποκατάστασή του, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η επιλογή του φορέα που θα χρηματοδοτήσει το έργο. Επειδή, όμως το κόστος θα είναι μεγάλο πρέπει να γίνει είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον οι συνθήκες το ευνοήσουν, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους, είτε από πόρους του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ το ποσό της έχει ήδη προϋπολογιστεί και είναι διαθέσιμο.

• Η ιδέα της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, έχει αποκλειστεί οριστικά;
Η ιδέα ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου έχει απομακρυνθεί προς το παρόν, λόγω ελλείψεως καταλλήλου οικοπέδου και πόρων προς ανέγερσή του. Όμως γίνονται ενέργειες για μεταφορά μέρους των Δικαστηρίων στο γειτονικό κτήριο, όπου στεγαζόταν το παλιό Κτηματολόγιο, με την δημιουργία σ΄αυτό δύο ακροατηρίων. Το κτήριο έχει άλλωστε ανακαινιστεί από την Περιφέρεια με δαπάνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η μεταφορά αυτή θα διευκολύνει και την ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου.
• Το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το δικαστικό χάρτη διχάζει… Ποια είναι η θέση του ΔΣΡ;
Τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης δεν επιλύονται με διοικητικά μέτρα κατάργησης ή συγχώνευσης δικαστικών σχηματισμών, αλλά με τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση των δικονομικών κανόνων, την αύξηση της χρηματοδότησης, την δημιουργία υλικοτεχνικών υποδομών και τις προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.
Ο Σύλλογός μας, όπως και η Ολομέλεια, είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας. Η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας των πολιτών, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη την αρχή της εγγύτητας και της ευχέρειας πρόσβασης, την ιδιαιτερότητα της χώρας ως νησιωτικής και ορεινής, τις ιδιαίτερες συνθήκες ως προς την άσκηση του δικαστικού και δικηγορικού λειτουργήματος και τις συνέπειες τυχόν κατάργησης ή συγχώνευσης στις τοπικές κοινωνίες.
Ως προς το ζήτημα της ενοποίησης του α΄ βαθμού δικαιοδοσίας, το θέμα απαιτεί περαιτέρω και σε βάθος μελέτη των όρων και της διαδικασίας ενοποίησης.
Τοπικά βέβαια με την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Πρωτοδικείο Ρόδου μετατρέπεται σε Κεντρικό Πρωτοδικείο, στο οποίο ενσωματώνεται το Ειρηνοδικείο (άλλωστε στεγάζονται στο ίδιο Δικαστικό Μέγαρο), ενώ το Ειρηνοδικείο Καρπάθου μετατρέπεται σε περιφερειακό Πρωτοδικείο, στο οποίο θα κατοικοεδρεύει πάντα ένας Πρωτοδίκης.
Η πρόταση μετατροπής των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία στο νότιο συγκρότημα της Δωδεκανήσου (Ρόδο και Κάρπαθο) είναι προς την σωστή κατεύθυνση επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, αφού πρόκειται για παραμεθόριο και νησιωτική περιοχή με μεγάλο όγκο υποθέσεων, δυσκολίες συγκοινωνίας και πολλές μεταναστευτικές ροές υπό την προϋπόθεση, ότι θα αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων, θα βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή, θα επιταχυνθεί ο εκσυγχρονισμός των Δικαστηρίων και θα αρχίσει η εφαρμογή του ψηφισθέντος ν.5095/2024 για την μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους καθώς θα αναβαθμιστεί ο ρόλος τους ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης και θα δοθεί η δυνατότητα στους δικαστές να εκδικάζουν περισσότερες υποθέσεις.

• Είστε ικανοποιημένος με τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, σε τοπικό επίπεδο; Κατά την άποψή σας σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση; Παίζει ρόλο και το κτηριακό;
Οι δικαστικοί λειτουργοί που υπηρετούν στη Ρόδο διακρίνονται για το ήθος και την νομική τους κατάρτιση. Η συνεργασία μας μαζί τους σε θεσμικό επίπεδο είναι άριστη. Προβλήματα κατά καιρούς εμφανίζονται, αλλά επιλύονται με συνεννόηση και αμοιβαία κατανόηση. Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης οφείλεται στην έλλειψη δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, μηχανοργάνωσης, στην γραφειοκρατία και στις άστοχες νομοθετικές παρεμβάσεις. Και το κτηριακό παίζει βέβαια ρόλο. Πώς μπορούμε να έχουμε ταχεία απονομή Δικαιοσύνης, όταν στη Ρόδο σε τρία μόλις ακροατήρια συνωστίζονται δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και διάδικοι, ενώ οι ελάχιστοι υπάλληλοι χωρίς επαρκή μηχανοργάνωση σε ακατάλληλους χώρους καλούνται να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο αριθμό υποθέσεων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων δεν έχει προχωρήσει;
• Πόσα είναι πλέον τα ενεργά μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι πλέον η επαγγελματική επιβίωση, κυρίως για τους νέους δικηγόρους;
Έχουμε εγγεγραμμένα στο μητρώο του Συλλόγου 497 μέλη, από τα οποία πολλά είναι γραμμένα χωρίς να έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος. Ο αριθμός τους αναμένεται σύντομα να υπερβεί τα 500 δεδομένου, ότι στις προσεχείς εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος θα λάβουν μέρος για τον Σύλλογό μας 21 άτομα.
Υπάρχει υπερκορεσμός. Κάποιοι νέοι δικηγόροι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, άλλοι εγγράφονται απλώς στον Δικηγορικό Σύλλογο χωρίς να προβαίνουν σε δήλωση έναρξης εργασιών στην Α.Α.Δ.Ε. για να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, ενώ άλλοι επειδή δεν μπορούν να συντηρήσουν γραφεία δηλώνουν ως έδρα την κατοικία τους.
Όμως δεν πρέπει να απογοητεύονται. Η επιτυχία στηρίζεται στις ικανότητες, στην προσωπικότητα, στις γνωριμίες, στην κοινωνικότητα και στις γνώσεις καθενός. Ο ικανός αργά ή γρήγορα θα ξεχωρίσει και θα πετύχει. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου