Ρεπορτάζ

Προσωρινά κρατούμενος Παλαιστίνιος διακινητής 27 μεταναστών

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, ένας 18χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη την 10η Μαΐου 2024 από στελέχη του λιμενικού σταθμού Τήλου, για παράνομη είσοδο στη χώρα και παράνομη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτης χώρας εκ των οποίων ένας απεβίωσε.
Την 10η Μαΐου 2024 και περί ώραν 11:45 οι λιμενικοί ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την ύπαρξη ικανού αριθμού μεταναστών στην Τήλο.
Ξεκίνησαν έρευνες και περί ώρα 12:15 εντοπίστηκαν σε βραχώδη περιοχή διασκορπισμένοι μετανάστες εκ των οποίων ο ένας δεν είχε τις αισθήσεις του.
Τον είχαν ανασύρει οι ίδιοι μεταφερόμενοι μετανάστες από την θάλασσα. Επιπλέον εντοπίστηκε η πνευστή λέμβος μεταφοράς τους ολοσχερώς κατεστραμμένη και βυθισμένη.
Περί ώρα 15:30 εντοπίστηκαν συνολικά 24 άτομα, τους οποίους περισυνέλεξαν και τους οδήγησαν στον λιμενικό σταθμό Τήλου, όπου και συνελήφθησαν.
Όσον αφορά στον άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του, προέκυψε ότι πρόκειται για έναν Αιγύπτιο τον οποίον παρέλαβε ασθενοφόρο όχημα που τον μετέφερε στο ιατρείο Λιβαδιών Τήλου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από μαρτυρικές καταθέσεις αναγνωρίστηκε ο 18χρονος ως ο χειριστής της λέμβου, ενώ οι μετανάστες κατέθεσαν ότι πλήρωσαν για την μεταφορά τους 2.500€ έκαστος, ότι ξεκίνησαν από το Μπόντρουμ της Τουρκίας περί ώρα 08:00 και ότι ο ανωτέρω χειριστής προσέκρουσε την λέμβο τους στα βράχια με αποτέλεσμα ένας εκ των μεταφερόμενων να βρεθεί στην θάλασσα και να ανασυρθεί από τους συνμεταφερόμενους του, χωρίς τις αισθήσεις του.
Στην ευρύτερη περιοχή Λιβαδιών Τήλου εντοπίστηκαν επιπλέον 3 μετανάστες, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων και οδηγήθηκαν στο Λ/Σ Τήλου όπου και συνελήφθησαν.
Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε την πράξη του. Δήλωσε επίσης ότι είναι και ο ίδιος μετανάστης, όμως επειδή δεν είχε τα χρήματα που του ζητούσε ο διακινητής, δέχτηκε να είναι ο χειριστής της λέμβου και να πληρώσει λιγότερα χρήματα.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η κ. Ισμήνη Φώκιαλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου