Τοπικές Ειδήσεις

Αύριο η δεύτερη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Την Πέμπτη 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. Αυτή τη φορά υποβλήθηκαν προς συζήτηση τρία θέματα από τους δημοτικούς συμβούλους και δύο από τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Ευάγγελος Μανδρακός ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την μεταφορά της πυροσβεστικής υπηρεσίας από το κέντρο της πόλης. Επίσης ζήτησε ενημέρωση αναφορικά με το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για την ανάπλαση και αξιοποίηση εμβληματικών και ιστορικών κτηρίων και ακινήτων που βρίσκονται στην πόλη της Ρόδου, (Παλιό Νοσοκομείο της Ρόδου, Ροδιακή Επαυλη, Συγκρότημα της Νέας Αγοράς, Βίλλα ΑΚΑΒΗ, ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ, Παλιό ΠΙΚΠΑ και στρατόπεδο, Παλιό γηροκομείο στην Ορφανίδου, Γήπεδο του ΔΩΡΙΕΑ στη συμβολή την οδών Δημοκρατίας και Κομνηνών, Παλιό Ορφανοτροφείο Θηλέων στην οδό Καποδίστρια). Τέλος ζήτησε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του οδικού δικτύου από τα σφαγεία μέχρι το Νεκροταφείο.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Εμμανουήλ Σαρικάς ζήτησε ενημέρωση για τον προγραμματισμό μικρών έργων που μπορούν να γίνουν άμεσα καθώς και των μεγαλύτερων έργων σε βάθος πενταετίας.
Πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο Ρόδου για την κατάργηση ή τροποποίηση των διατάξεων έκπτωσης αιρετών εξαιτίας οφειλών προς Δήμους και επιχειρήσεις των ΟΤΑ κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Φλεβάρης μέλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «Με Δύναμη για τη Ρόδο» με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Αφορμή για την υποβολή του συγκεκριμένου αιτήματος είναι προφανώς η έκπτωση του πρώην δημοτικού συμβούλου της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη και πρώην δήμαρχος του πρώην δήμου Πεταλουδών, κ. Μιχάλη Κορδίνα.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο Δήμος Ρόδου κοινοποίησε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου την 9η Απριλίου 2024 έγγραφο του Τμήματος Ταμείου με το οποίο καθίσταται σαφές ότι το σύνολο των οφειλών του κ. Κορδίνα ανέρχεται στο ποσό των 750.196,58 ευρώ εκ των οποίων τα 740.257,30 ευρώ αφορούν πράξεις καταλογισμού ενώ το ύψος των λοιπών οφειλών (κλήσεις, ΤΑΠ κλπ) ανέρχονται σε 9.939,28 ευρώ. Για τα ποσά αυτά δεν έχει υπάρξει εξόφληση ή ρύθμιση με τμηματική καταβολή.
Ο κ. Κορδίνας προσέφυγε ενώπιον του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την ακύρωση της απόφασης της γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο», είχε υπερασπιστεί τον κ. Κορδίνα, προσπαθώντας να ανατρέψει την έκπτωσή του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Τη στήριξή του στον έκπτωτο δημοτικό σύμβουλο είχε εκφράσει ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Αιγαίου κρίθηκε έκπτωτος από το δημοτικό συμβούλιο και ο πρώην αντιδήμαρχος και μέλος της παράταξης του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, κ. Βάιος Καλοπήτας καθώς από το 2015, μέχρι και την 14η Αυγούστου του 2023, ήταν διαχειριστής και εταίρος με ποσοστό 50%, Ιδιωτικής Τεχνικής Εταιρείας, που συνεργαζόταν με το Δήμο Ρόδου.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαριτσών κ. Γεώργιος Παπαδημήτρης θέτει προς συζήτηση το θέμα της διαρρύθμισης της κεντρικής πλατείας της Κοινότητας Μαριτσών και της καθόδου για την προστασία των πεζών με διαχωρισμό της διέλευσης οχημάτων και διέλευσης πεζών με τοποθέτηση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων και οριοθέτηση χώρων στάθμευσης.
Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παραδεισίου κ. Κυριάκος Μαλιωτάκης ζήτησε να συζητηθεί η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της κοινότητας Παραδεισίου από την λειτουργία του αεροδρομίου.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση λογοδοσίας, είναι μία νέα διαδικασία που θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό τον έλεγχο των πεπραγμένων του έργου και της δράσης της δημοτικής αρχής, την οποία χαιρέτισαν ο δήμαρχος και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση κυριάρχησε το θέμα της λήψης δανείου που ζήτησε να συζητηθεί ο επικεφαλής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κ. Καλετός Πότσος, ο οποίος έθεσε παράλληλα το ερώτημα γιατί δεν διεκδικεί η δημοτική αρχή τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους από την κυβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου