Τοπικές Ειδήσεις

Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην πόλη της Ρόδου το πρώτο τετράμηνο του 2024

Εντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δ» αναφορικά με τους γάμους που τελούνται στο νησί της Ρόδου και τα διαζύγια που έχουν βγει και υπερτερούν, το πρώτο τετράμηνο του 2024, ενώ περισσότεροι ήταν οι θάνατοι στην πόλη της Ρόδου από τις γεννήσεις!
Σύμφωνα με αυτά, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο της Σαρακοστής που δεν τελούνται γάμοι, έγιναν 60 θρησκευτικοί γάμοι με παπά και με κουμπάρο στο νησί, ενώ εκδόθηκαν 70 διαζύγια, αριθμός αρκετά υψηλός για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, με ζευγάρια που αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους από την κοινή τους ζωή. Συμπερασματικά διαπιστώνεται ότι η ένταση του διαζυγίου αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι γάμοι να οδηγούνται στη λύση τους, μετά από μικρή διάρκεια γάμου.
Το ίδιο διάστημα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν σε όλο το νησί 241 μυστήρια βάπτισης.
Συνολικά το 2023, πραγματοποιήθηκαν 414 θρησκευτικοί γάμοι στη Ρόδο, τα διαζύγια το ίδιο έτος ήταν 156 και οι βαπτίσεις παρ’ ολίγον χίλες, αφού έφθασαν τις 998.
Ένα θέμα που παρατηρείται επίσης τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, είναι η επιλογή πολλών νέων ζευγαριών να ενώνονται με τα δεσμά του γάμου είτε με πολιτικό γάμο, είτε ακόμη περισσότερο με το σύμφωνο συμβίωσης, ως η εύκολη και πιο οικονομική λύση, αντί για τον «πατροπαράδοτο» τρόπο που η χώρα μας διατηρούσε επί πολλές δεκαετίες, με θρησκευτικό γάμο σε εκκλησίες, μοναστήρια και ξωκκλήσια. Ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης των μνημονίων που πέρασε η χώρα μας, αλλά και της πανδημίας.
Στη Δημοτική Κοινότητα Ρόδου από 1-1-2024 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 29 πολιτικοί γάμοι και 69 σύμφωνα συμβίωσης.
Πανελλαδικά οι πολιτικοί γάμοι κατέχουν σταθερά τη μερίδα του λέοντος στην προτίμηση των νέων ζευγαριών και «έχουν πάρει κεφάλι», ωστόσο και το σύμφωνο συμβίωσης καταγράφει αλματώδη άνοδο από χρόνο σε χρόνο και στην περιοχή μας. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 2023 στη Ρόδο ήταν περισσότερα τα σύμφωνα συμβίωσης, απ’ ότι οι θρησκευτικοί και πολιτικοί γάμοι.
Αναλυτικότερα, την περσινή χρονιά παντρεύτηκαν στη Δημοτική Κοινότητα Ρόδου 169 ζευγάρια, εκ των οποίων οι 84 με πολιτικό γάμο, οι 53 με θρησκευτικό, 184 με σύμφωνο συμβίωσης, 32 ιερολογήσεις πολιτικών γάμων, 115 ήταν τα διαζύγια και 14 οι λύσεις συμφώνου συμβίωσης.
Οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς μόλις το 2012, όταν μεταξύ των 49.705 γάμων που πραγματοποιήθηκαν το συγκεκριμένο έτος, οι 25.725 (51,8%) τελέσθηκαν στα δημαρχεία και οι 23.980 (48,2%) στους ναούς.
Στα αξιοσημείωτα επίσης είναι με βάση τα στοιχεία, ότι οι γεννήσεις ήταν λιγότερες από ό,τι οι θάνατοι από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, αφού από τα στοιχεία της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου προκύπτει ότι γεννήθηκαν 174 μωρά, ενώ «έφυγαν» από τη ζωή 194 συμπολίτες μας.

(φωτο γάμου
Δημήτρης Μπιλιάς)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου