Τοπικές Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών

Το δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσέρκης συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ. και εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν κλείσει τα ιατρεία τους από την προηγούμενη Τετάρτη στο πλαίσιο πανελλήνιας κινητοποίησης, ζητώντας την κατάργηση του clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός κρατικός προϋπολογισμός).
Σκοπός της επίσκεψης, ήταν να ζητήσουν οι γιατροί τη στήριξη της δημοτικής αρχής στην κινητοποίησή των εργαστηριακών γιατρών, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τσέρκης, δεν έχουν πρόσβαση στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους.
«Από την Τετάρτη 8 Μαΐου ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών στο πλαίσιο πανελλήνιας κινητοποίησης με πρωτοφανή συμμετοχή. Όλα τα εργαστήρια είναι κλειστά εδώ και πέντε μέρες και έπεται συνέχεια.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ καθώς θέλουμε να ενισχύσουν τη φωνή μας οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι σημαντικό να δίνουμε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρώτο πολίτη του τόπου μας», είπε ο κ. Τσέρκης και συμπλήρωσε ότι αργότερα το απόγευμα, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Ν.Α. Γιώργο Χατζημάρκο.
Ο πρόεδρος του ΙΣΡ, ανέφερε ότι το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνδιάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων από όλη τη χώρα για θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων μέχρι εκείνη τη στιγμή και για να αποφασισθεί ποια θα είναι η συνέχεια. Στο μεταξύ σήμερα Πέμπτη, αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στην οποία θα συμμετέχει και ο ροδίτης χειρουργός, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, θα συναντήσει τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Αν δοθούν εκ μέρους του υπουργού οι αναγκαίες δεσμεύσεις, οι κινητοποιήσεις θα λήξουν την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τσέρκης. Διαφορετικά θα συνεχιστούν.
«Με υποσχέσεις έωλες δεν θα επιστρέψουμε στα εργαστήρια», τόνισε ο κ. Τσέρκης, ο οποίος ζήτησε από τον δήμαρχο να συνυπογράψει επιστολή του ΙΣΡ προς τον υπουργό, Α. Γεωργιάδη.
«Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα που στη Ρόδο και στα νησιά λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν και άλλες επιλογές. Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες, όπου οι γιατροί είναι εργαζόμενοι και θα μπορέσει κανείς να κάνει τις εξετάσεις του. Στον τόπο μας δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οφείλει η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου να δει σοβαρά το πρόβλημα που υπάρχει στον τόπο μας. Γι αυτό και θέλουμε τη συμπαράσταση του δήμου και της περιφέρειας διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε απευθείας με το Υπουργείο Υγείας.

Η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών που αποτελούν τον πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δυσχεραίνει και το έργο των κλινικών γιατρών. Η συνδρομή και βοήθεια των εργαστηριακών συναδέλφων είναι σημαντική. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ταλαιπωρία. Το εισπράττουμε καθημερινά. Όμως θέλουμε και τη στήριξη των πολιτών. Μέχρι όμως να τοποθετηθεί επίσημα η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση για το τι πρόκειται να γίνει με το clawback και repaid. Αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΙΣΡ, Ηλίας Τσέρκης.
Τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαστηριακών γιατρών εξέφρασε ο δήμαρχος, Α. Κολιάδης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Είμαι βέβαιος ότι η πολιτεία θα αντιληφθεί την αδικία που έχουν υποστεί οι εργαστηριακοί γιατροί και ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, έτσι ώστε να λήξει η κινητοποίηση. Σε διαφορετική περίπτωση ο αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι μεγάλος. Ο πρόεδρος είπε ότι χαίρεται που ο δήμαρχος βρίσκεται δίπλα στους εργαστηριακούς γιατρούς… Θεωρούμε αυτονόητο να βοηθάμε όπου υπάρχει αδικία. Την επιστολή θα την υπογράψω χωρίς καν να τη διαβάσω. Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι κάνατε μεγάλη υπομονή και διεκδικεί τα απαραίτητα για να επιβιώσετε.
Καλώ όλους τους συμπολίτες μας, τους φορείς, την κοινωνία, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και ο καθένας με τον τρόπο του να πιέσει, να συμβουλεύει, να πιέσει την πολιτεία για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
‘Ήδη εντοπίζεται πρόβλημα στην κοινωνία μας. Αν συνεχιστεί και την άλλη εβδομάδα, τότε θα είναι τεράστιο το πρόβλημα. Εύχομαι να βρεθεί λύση και δεν θέλω καν να σκέφτομαι ποια θα είναι η επόμενη μέρα αν δεν δοθούν οι αναγκαίες δεσμεύσεις από την ηγεσία του Υπουργείου.
Η στήριξη από τη δική μας πλευρά είναι δεδομένη. Όχι απλά θα είμαστε δίπλα σας .Σε κάθε σας προσπάθεια θα είμαστε εκεί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου