Τοπικές Ειδήσεις

1.964 οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις στα Δωδεκάνησα

• Γ. Παπαδομαρκάκης: Εξεταστικά κέντρα σε όλα τα νησιά μας

Αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους.
Σε 1.964 (1.463 ΓΕΛ και 501 ΕΠΑΛ) ανέρχονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων από τα Δωδεκάνησα, για την εισαγωγή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως δήλωσε στη «δ» ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Ο αριθμός των μαθητών που ρίχνονται στη μάχη των πανελληνίων είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Τα εξεταστικά κέντρα της Δωδεκανήσου
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδομαρκάκης, σε όλα τα νησιά του νομού μας θα υπάρχουν και φέτος εξεταστικά κέντρα (28 ΓΕΛ και 7 ΕΠΑΛ σε όλα τα νησιά) και δε θα χρειασθεί να μετακινηθούν οι υποψήφιοι, με εξαίρεση τα παιδιά με ειδικές ανάγκες από τα ΓΕΛ που θα χρειασθεί να μεταβούν στη Ρόδο και από τα ΕΠΑΛ που θα χρειασθεί να μεταβούν στην Αθήνα.
Ο κ. Παπαδομαρκάκης ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους, συνεχάρη τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς που ήταν στο πλευρό τους όλη τη χρονιά της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, τονίζοντας ότι σε αυτήν συντελούν πολλοί παράγοντες, το μεθοδικό διάβασμα-η σωστή μελέτη και προετοιμασία των παιδιών, η πολύτιμη στήριξη και βοήθεια των καθηγητών, η στήριξη των γονέων και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κενά τη σχολική χρονιά σε κανένα σχολείο, χάρη στην έγκαιρη κάλυψη των εκπαιδευτικών θέσεων από το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι

Ονομασία Σχολείου Γραπτά
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ – ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ 105
2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 82
3ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 95
4ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 144
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 55
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ – ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ 14
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 1
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ 72
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ 65
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΡΟΔΟΥ – ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ 98
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ ΡΟΔΟΥ 30
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ ΡΟΔΟΥ 22
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΕΜΠΩΝΑ 4
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – “ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ” 29
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ – ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ 37
ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΟΔΟΥ – ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 39
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” 77
2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ – “ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ” 69
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΩ 2
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ 42
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΗΠΑΡΙΟΥ 44
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ – ΝΙΚΗΦΟΡΕΙΟ 69
2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 42
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 2
ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΜΙΑΔΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 3
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΕΡΟΥ 3
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΕΡΙΟΥ 42
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΡΟΥ – ΜΠΟΥΛΑΦΕΝΤΕΙΟ 32
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ – ΓΕΝΝΕΙΟ 26
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΗΛΟΥ 5
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΟΥ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ Λ.Τ. ΚΑΣΟΥ 6
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 2
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΙΨΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ ΛΕΙΨΩΝ 6
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ 11
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ (ΜΕΓΙΣΤΗΣ) 6
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ με ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΝΙΣΥΡΟΥ 7
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΗΣ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ ΧΑΛΚΗΣ ”ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ” 13
ΠΑΝΟΡΜΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΥΜΗΣ 6
1407

 

ΕΠΑΛ

Ονομασία Σχολείου Γραπτά
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ 147
2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ 58
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ – ΕΠΑ.Λ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ 26
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑ.Λ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΡΟΔΟΥ 14
1ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ 8
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΚΩ 64
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ – ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 94
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΣΥΜΗΣ – ΕΠΑΛ ΣΥΜΗΣ 11
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 13
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ 37
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΠΑΤΜΟΥ 6
478

 

68.851 οι εισακτέοι
Εντωμεταξύ καθορίστηκε, με σχετική υπουργική απόφαση, ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ανέλθει στις 68.851. Αυτός ο αριθμός κινείται γενικά στα περυσινά επίπεδα, αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι (για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ο αριθμός εισακτέων είχε ανέλθει στις 68.574).
Τελευταίο κουδούνι στα Λύκεια – Έναρξη των πανελλαδικών
Το τελευταίο κουδούνι μαθημάτων θα ακουστεί σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου στα Λύκεια όλης της χώρας. Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο πρώτο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στις 31 και 30 Μαΐου, αντίστοιχα.
Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής: Έναρξη την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.
Σημειωτέον, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.
Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.
Το πρόγραμμα των πανελληνίων των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ:

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ


Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι 4 ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.
Το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών και μουσικών μαθημάτων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ


Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :
μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ.
μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
• των ξένων γλωσσών είναι 3 ώρες,
• των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι 6 ώρες,
• για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.
• για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις 3 ώρες και 30΄ λεπτά.
Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 17-6-2024 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2024.
Αποζημίωση για όσους δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους
Κατά την περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων πάρα πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων κυρίως από νησιά και απομακρυσμένες περιοχές μετακινούνται μακριά από τα σπίτια τους προκειμένου να δώσουν εξετάσεις.
Για αυτές τις περιπτώσεις το κράτος παρέχει ένα ποσό προκειμένου οι μαθητές να καλύψουν μέρος των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής το οποίο ανέρχεται σε 350 ευρώ ανά δικαιούχο και μόνο για τα 4 μαθήματα (όχι για τα ειδικά).

Η κάλυψη των εξόδων αφορά σε υποψήφιους οι οποίοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος κατά το οποίο αποφοιτούν από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο και εξετάζονται πανελλαδικά σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση – δήλωση. Ειδικότερα, καθίσταται δικαιούχος ο υποψήφιος ο οποίος συμμετέχει κατά την διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου, στο σύνολο των δηλωμένων στην αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις μαθημάτων, ενώ εξαιρούνται της αποζημίωσης οι υποψήφιοι οι οποίοι θα μετακινηθούν στα εξεταστικά κέντρα προκειμένου να εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα. Επιπλέον, ορίζεται ότι δεν καθίσταται δικαιούχος, υποψήφιος ο οποίος θα συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου