• Ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται στο διακύβευμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου, στους στόχους της κυβέρνησης αλλά και στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου
Για το διακύβευμα των ευρωκλογών, τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η «χαλαρή ψήφος», στους στόχους της κυβέρνησης αλλά και τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου αναφέρεται σε συνένευξή του στην «δημοκρατική» ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αντώνης Γιαννικουρής.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιαννικουρή.
• Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μεγάλο ζητούμενο των ευρωεκλογών είναι η πολιτική σταθερότητα. Είναι μόνον αυτό;
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το μεγάλο ζητούμενο των ευρωεκλογών είναι η πολιτική σταθερότητα αντανακλά μια κεντρική ανησυχία της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό θέμα που διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές.
Η συζήτηση για την Ευρώπη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η οικονομική πολιτική και ανάπτυξη, η μεταναστευτική πολιτική, η αγροτική πολιτική, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, η εξωτερική πολιτική και άμυνα, η τεχνητή νοημοσύνη.
Και αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε το αποτύπωμα της Ευρώπης παντού, σε έργα υποδομής, στη στήριξη του αγροτικού τομέα, στην κοινωνική πολιτική, στα νοσοκομεία, στην πολιτική για την άμυνα και τη μετανάστευση.
• Επικρατεί η άποψη ότι η ευρωκάλπη δέχεται χαλαρή ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ναι, είναι κοινή άποψη ότι οι ευρωεκλογές συχνά λειτουργούν ως μέσο για να εκφράσουν οι πολίτες την δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση ή να δώσουν μια “χαλαρή ψήφο” που δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τις εθνικές εκλογές. Αυτή η τάση έχει παρατηρηθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για “χαλαρή ψήφο”, αφού οι αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο επηρεάζουν σημαντικά τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επομένως και την χώρα μας. Για το λόγο αυτό οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες και αυτό που θα πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς, είναι επιλογές που θα στείλουν ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να διαχειριστούν το μέλλον της Ευρώπης την επόμενη περίοδο.
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο και για τετραετία δομικών αλλαγών. Ποιες είναι αυτές;
Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι η τρέχουσα τετραετία θα είναι μια περίοδος δομικών αλλαγών για την Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς και περιλαμβάνουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας.
Κάποιες από τις κύριες δομικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η υγειονομική μεταρρύθμιση, η φορολογική μεταρρύθμιση, η περιβαλλοντική πολιτική, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη.
Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την οικονομία, την κοινωνία και κυρίως τις υποδομές, δίνοντας μια αναπτυξιακή διάσταση στην χώρα, δημιουργώντας ένα πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό κράτος.
• Στην εποχή των ιδιωτικοποιήσεων, πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ είναι το ελληνικό Δημόσιο; Μπορούν οι 4,4 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ελλάδα, να έχουν ποιοτικό και καθαρό νερό;
Σαφέστατα είναι θετικό και πρέπει να υπενθυμίσω ότι το ΔΣ αυτής της περιόδου όπου έχω την τιμή να συμμετέχω, είναι αυτό που επανάφερε την ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή στον Έλληνα πολίτη. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο που είμαι μέρος αυτής της ομάδας με πρόεδρο τον κ. Στεργίου, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι εάν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την απαιτούμενη αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Τόσο στην ποιότητα αλλά και κυρίως στο κόστος που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους πολίτες. Έρευνα – ΑΠΕ – αφαλάτωση (όπου είναι εφικτό) – νέες τεχνολογίες – ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία – επενδύσεις – εκσυγχρονισμός, είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα για να το πετύχουμε.
• Ήσασταν μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του ΤΕΕ. Τι προβλέπετε για τις εκλογές, στα Δωδεκάνησα και πανελλαδικά;
Διατέλεσα πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για 2 θητείες (περίπου μια 5ετία) όπου αναλάβαμε πλήθος πρωτοβουλιών και υλοποιήσαμε δράσεις, οι οποίες πιστεύω είναι η μεγάλη παρακαταθήκη για τον φορέα μας, τους μηχανικούς αλλά και την παράταξή μας. Διεκδικούμε λοιπόν, η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) να πρωτεύσει και πάλι, τόσο τοπικά με επικεφαλής τον Γιώργο Σάββενα όσο και εθνικά με επικεφαλής τον Γιώργο Στασινό, για να πετύχουμε όλα όσα θέσαμε ως στόχους τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτή την 5ετία, έγιναν πάρα πολλά σε όλους τους τομείς αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία, με εξωστρέφεια και με κοινό όραμα, μακριά από τον λαϊκισμό, τους τακτικισμούς και τις υστερόβουλες συμπεριφορές. Ευτυχώς για εμάς, οι φωνές αυτές στα Δωδεκάνησα – οι οποίες ανήκουν κυρίως στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι – είναι μειοψηφία και προέρχονται από αυτούς που προσπαθούν διακαώς και για προσωπικό τους όφελος, να επιστρέψουν στην εξουσία, χωρίς σχέδιο και χωρίς καμία πρόταση για την επόμενη ημέρα.
Η απάντηση λοιπόν σε όλους αυτούς, είναι η παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, τις προηγούμενες ημέρες. Ένα νέο πληροφοριακό συστήμα, που αποτελεί μια πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση και ένα εθνικό όραμα για την ανάπτυξη. Μία επιτυχία του τεχνικού κόσμου αλλά και ένα συλλογικό βήμα προόδου της ίδιας της χώρας.
Σε μια περίοδο που πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές αιχμής, το ΤΕΕ πρέπει να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να κοιτάζει μόνο μπροστά προς το μέλλον.