Ρεπορτάζ

Διεκόπη για την 30η Μαΐου η δίκη Ρόδιου επιχειρηματία για λαθρεμπορία

Για την 30η Μαϊου 2024 διεκόπη χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων η δίκη Ρόδιου επιχειρηματία που κατηγορείται για λαθρεμπορία.
Μετά από έλεγχο, που διενεργήθηκε από το αρμόδιο Τελωνείο Ρόδου στα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας, για τη διαπίστωση εφαρμογής των διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα κατά τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011, εκδόθηκε το από 10-03-2012 πόρισμα, το οποίο εδέχετο ότι δεν διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ των δηλωθεισών και των πραγματικών ποσοτήτων μπύρας, που πωλήθηκαν από την εταιρεία κατά τα ως άνω ελεγχόμενα έτη και ως εκ τούτου, σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον αναλογούντα ΦΠΑ, που ήταν και το αντικείμενο του ελέγχου, επιστοποιείτο εμφατικά, με επισημειωματική ρητή δήλωση στο τέλος της οικείας πορισματικής αναφοράς, ότι έχουν «όλα καλώς».
Ακολούθως και μετά οκτάμηνο περίπου από τον ως άνω έλεγχο, διενεργήθηκε νέος έλεγχος από κλιμάκιο του Σώματος Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), ο οποίος παραδόξως, κατέληξε σε πορισματικές παραδοχές εντελώς αντίθετες προς αυτές του πρώτου ελέγχου.
Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι η εταιρεία απέκρυψε πωλήσεις 10.705.267,58 λίτρων ζύθου (μπύρας) και δεν κατέβαλε τις αντίστοιχες φορολογικές επιβαρύνσεις, ήτοι τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) και το δικαίωμα υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης, Αλκοολούχων ποτών (ΕΤΕΠΠΑΑ) για την χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 2008 έως και τον Μάιο του 2012. Του αποδίδεται στο κατηγορητήριο ότι πραγματοποίησε πωλήσεις ζύθου (μπύρας) στην Δωδεκάνησο και στην λοιπή Ελλάδα καταθέτοντας στο Τελωνείο Ρόδου ανακριβείς δηλώσεις ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΔΕΦΚ).
Το ύψος των διαφυγόντων φόρων (ΕΦΚ, ΦΠΑ και ΕΤΕΠΠΑΑ) φέρεται να ανέρχεται στο ποσό των 2.338.512,62 ευρώ.
Χθες ο κατηγορούμενος εκπροσωπούμενος από τους δικηγόρους κ.κ. Μηνά Τσέρκη, Μαρίνα Κρανίτη – Τσέρκη και Νίκο Πατεράκη υπέβαλε ένσταση για την ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δεν συνιστά λαθρεμπορία το αδίκημα που του αποδίδεται αφού δεν υπάρχει το στοιχείο της εισαγωγής η εξαγωγής προς χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το δικαστήριο διέκοψε για να εξετάσει το ζήτημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου