Ρεπορτάζ

Αγωγή κατά της ΔΕΥΑ Ρόδου για αυθαίρετη τοποθέτηση και λειτουργία αντλιοστασίου ακαθάρτων σε κατοικία!!

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία προσέφυγαν ένα ανδρόγυνο, ημεδαποί, κάτοικοι της Ρόδου κατά της ΔΕΥΑ Ρόδου.
Η πρώτη είναι ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Παστίδα στην οποία διαμένει με τον σύζυγό της και τα δύο ανήλικα τέκνα τους από το έτος 2011.
Εντός ακινήτου (προ)υφίστατο αντλιοστάσιο ακαθάρτων (λυμάτων) της ΔΕΥΑΡ, το οποίο τοποθετήθηκε αυθαίρετα και χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες και διατυπώσεις.
Το ως άνω ακίνητο είναι περιφραγμένο εξ’ ολοκλήρου με συρματόπλεγμα και η είσοδος σε αυτό πραγματοποιείται από σιδερένια πόρτα που ανοιγοκλείνει με αυτόματο ηλεκτροκίνητο μηχανισμό που χρησιμοποιείται μόνον από τα μέλη της οικογενείας.
Το εν λόγω αντλιοστάσιο παρουσιάζει συχνότατα προβλήματα λειτουργίας από μακρού χρόνου (τουλάχιστον από το 2010) είτε λόγω μηχανολογικών προβλημάτων, είτε λόγω βλαβών λόγω διακοπής ρεύματος με αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν τα λύματα, να εξέρχονται του αντλιοστασίου, να διαχέονται εντός της ιδιοκτησίας τους και να καταλήγουν πολλάκις στον παρακείμενο ποταμό «Αποστολή» και εν συνεχεία να καταλήγουν τους χειμερινούς μήνες (λόγω των βροχοπτώσεων) στη θάλασσα, ενώ τις υπόλοιπες φορές παραμένουν λιμνάζοντα στην επιφάνεια του ακινήτου με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υγεία των κατοίκων της περιοχής λόγω των αναθυμιάσεων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος για τους περιοίκους και τους λοιπούς οργανισμούς της βιοποικιλότητας στην εν γένει περιοχή.
Το πολύ συχνό φαινόμενο της κακής λειτουργίας του αντλιοστασίου, με υπερχείλιση των ακαθάρτων (λυμάτων) ανά 20-25 μέρες, με τελευταία φορά μάλιστα προ λίγων ημερών, έχει δημιουργήσει εντονότατα προβλήματα αναθυμιάσεων (δυσοσμίας) και ρύπανσης, καθιστώντας την περιοχή μολυσματική και την ατμόσφαιρα αποπνιχτική.
Δεδομένου δε ότι η κατοικία απέχει περί τα 40 μέτρα από το εν λόγω αντλιοστάσιο, η κατάσταση αυτή καθιστά την διαβίωσή τους προβληματική και εξόχως επικίνδυνη για την υγεία τους.
Ο δεύτερος μάλιστα τυγχάνει ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 70%.
Επανειλημμένα (ήδη από το έτος 2010) έχουν διαμαρτυρηθεί προφορικά και εγγράφως αρχικά προς τον (τότε) δήμαρχο του (τέως Δήμου) Πεταλούδων ως υπεύθυνο λειτουργίας του εν λόγω αντλιοστασίου, και εν συνεχεία (μετά την κατάργηση του ως άνω Καποδιστριακού Δήμου και την μετέπειτα ενοποίηση όλων των Καποδιστριακών Δήμων στον ενιαίο πλέον Δήμο Ροδίων) στον διάδοχο φορέα της ΔΕΥΑΡ, λαμβάνοντας μάλιστα και ρητές διαβεβαιώσεις από υψηλά ιστάμενα στελέχη της επιχείρησης και κατά νόμο εκπροσώπους αυτής περί απομάκρυνσης της προβληματικής και αυθαίρετης αυτής κατασκευής εντός του ακινήτου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν προβεί στην παραμικρή εργασία απομάκρυνσης του αντλιοστασίου ακαθάρτων (λυμάτων).
Την 18/02/2023 λόγω της συνεχιζόμενης αφόρητης κατάστασης, ο δεύτερος μετέβη στο ΑΤ Ιαλυσού και κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου διότι η ΔΕΥΑΡ έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί δίχως τις απαραίτητες εκ του νόμου αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις ούτε και την σύμφωνη γνώμη, αντλιοστάσιο ακαθάρτων (λυμάτων), το οποίο μάλιστα δεν λειτουργεί εύρυθμα, προκαλώντας ρύπανση του περιβάλλοντος και την διακινδύνευση της υγείας του ίδιου και της οικογενείας του.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας κατόπιν της ως άνω μηνύσεως επικοινώνησε με την ΔΕΥΑΡ ζητώντας της να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος και έστειλε υπάλληλό της για την διενέργεια αυτοψίας την 07/04/2023, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι πλησίον της τσιμεντένιας βάσης του αντλιοστασίου υπήρχε μικρή ποσότητα λυματολάσπης, ενώ πλησίον υπήρχε και θαμμένος πλαστικός σωλήνας, του οποίου η έξοδός του ήταν μέσα στον ποταμό και από αυτό εξέρχονταν λύματα.

Tην υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Καντιδενός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου