Στις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, είναι η μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ. Στη χθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, τέθηκε προς συζήτηση το διαχρονικό πρόβλημα των ΡΟΜΑ με αφορμή ένα διαδικαστικό θέμα που περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη. Το θέμα αφορούσε συγκεκριμένα την αποδοχή χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα NOTIO ΑΙΓΑΙΟ 2021-2027 για την υλοποίηση του προγράμματος Κέντρο Κοινότητας ΡΟΜΑ Δήμου Ρόδου
Ο κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης, σύμβουλος της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης» με επικεφαλής τον κ. Νίκο Γερονικόλα, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, επεκτάθηκε στα προβλήματα που προκαλούν στο νησί οι ΡΟΜΑ και δη οι «ξενόφερτοι», ζητώντας να παρθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων. Ο κ. Θανάσης Στάμος, σύμβουλος της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη, είπε ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να μην επιτρέπεται η αποβίβαση των ΡΟΜΑ από τα πλοία, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έρχονται στη Ρόδο με σκοπό το οικονομικό όφελος μέσω του παρεμπορίου.
Υπηρεσιακός παράγοντας του δήμου και εισηγητής του θέματος, διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση έχει να κάνει με τους μισθούς των υπαλλήλων που απασχολούνται στο κέντρο και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο ενός κοινωνικού προγράμματος. Τόνισε ότι τα χρήματα, δεν θα διατεθούν στους ΡΟΜΑ.
«Με έκπληξη είδα τον κ. Γερονικόλα να κάνει ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απόφαση αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρηματοδοτήσουμε τους ΡΟΜΑ. Αυτό θα το ξεκαθαρίσουμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα. Δημιουργούνται εντυπώσεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Δεν χρηματοδοτούμε τους ΡΟΜΑ», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Α. Κολιάδης.
Ο κ. Ζανετούλλης απάντησε ότι ο κ. Γερονικόλας δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση και ότι προφανώς αναφερόταν στα ευρύτερα προβλήματα που προκαλούνται στο νησί από την …δραστηριότητα των ΡΟΜΑ.
«Ως δήμος Ρόδου δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε σε κανένα να αποβιβαστεί από τα πλοία. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε ως δημοτική αρχή. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός των ΡΟΜΑ που έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας… Διαπιστώσαμε ότι κάτω από τη γέφυρα των Κολυμπίων, στο Παραδείσι, στον Ζέφυρο έχουμε εντοπίσει οικογένειες που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Έχουμε ενημερώσει την αστυνομία ως οφείλαμε και κάνουμε γενικώς. Δέχθηκα επίσης την επίσκεψη του κ. Στηροκλέα και του γιου του, συζητήσαμε… τους εξήγησα τι σκοπεύουμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Κολιάδης και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας του αείμνηστου Φώτη Χατζηδιάκου για τη μετεγκατάστασή τους από το Κορακόνερο, η οποία δεν ολοκληρώθηκε. «Πρόκειται για τα πιο σοβαρά θέματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε ως δημοτική αρχή, οι εμπλεκόμενοι φορείς και το υπουργείο. Το σίγουρο είναι ότι εκεί που έχουν εγκατασταθεί και ο τρόπος που λειτουργούν, μόνο προβλήματα προκαλεί», είπε ο δήμαρχος και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην έλλειψη αστυνομικής δύναμης και στην υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών που πρέπει να επανδρωθούν με τον απαιτούμενο αριθμό αστυνομικών.
Συνάντηση με στελέχη
της Fraport
Στη συνάντηση με στελέχη της Fraport που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το μεσημέρι στο γραφείο του αναφέρθηκε ο κ. Κολιάδης με αφορμή το ζήτημα των ΡΟΜΑ. Είπε ότι σε νηπιαγωγείο δίπλα κοντά στο αεροδρόμιο έχουν εγκατασταθεί αθίγγανοι οι οποίοι απασχολούνται στον έλεγχο αποσκευών στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί αναστάτωση στους περίοικους.
Και μπορεί ο δήμαρχος να επιδίωξε τη συνάντηση με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, επρόκειτο όμως να τεθούν και άλλα ζητήματα, όπως το διαχρονικό πρόβλημα των σκουπιδιών στην είσοδο του αεροδρομίου, τα οποία δίνουν μία κακή πρώτη εντύπωση στους επισκέπτες, ενώ οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής δυσανασχετούν από τη δυσοσμία.
Όπως έγινε γνωστό, η Fraport έχει συνάψει σύμβαση με ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων η οποία προφανώς εκτελείται πλημμελώς. Η λειτουργία του ιατρείου στο αεροδρόμιο και η στελέχωσή του με γιατρό, ήταν επίσης ένα από τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν.
Θέμα στάθμευσης οχημάτων υπαλλήλων έθεσε η δημοτική αρχή
H «επιμονή» των δημοτικών υπαλλήλων να σταθμεύουν στο πάρκινγκ του δήμου (προαύλιο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου) απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής. Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκαν τα σχόλια των δημοτικών συμβούλων κ. Δημήτρη Ζανεττούλλη και Θανάση Στάμου ότι δεν βρήκαν ελεύθερο χώρο στάθμευσης στο πάρκινγκ του δήμου έτσι ώστε να προσέλθουν έγκαιρα στη συνεδρίαση.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Κώστας Χαλκιάς, αναφέρθηκε στις κάρτες ελευθέρας στάθμευσης που διένειμαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, δηλώνοντας ότι ο ίδιος διαφωνεί με την πρακτική αυτή, η οποία είναι άλλωστε παράτυπη. Επεκτάθηκε δε στην άρνηση των δημοτικών υπαλλήλων να σταθεύουν τα οχήματά τους πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας.
«Θέλω να πω ότι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, μου ασκήθηκε πίεση να υπογράψω κάρτες, ώστε οι συμπολίτες μας να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης στάθμευσης στο κέντρο. Συνεργαζόμενος με τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσα ότι οι κάρτες αυτές είναι οι προβλεπόμενες και αρνήθηκα να συνεχίσω μία τέτοια πρακτική. Μοιράζονταν 300 κάρτες δεξιά και αριστερά και διαχωρίζονταν οι πολίτες με βάση αυτές σε πολίτες δύο κατηγοριών.
Η δεύτερη σκέψη μας ήταν αν θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των θέσεων που δίδονται σε κάθε υπηρεσία για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της, χωρίς να υποχρεούται όποιος σταθμεύει να πληρώνει. Η υπηρεσία επεσήμανε ότι οι κίτρινες διαγραμμίσεις δεν μπορούν να αυξηθούν ανεξέλεγκτα και ότι ακόμη και αν αυξάνονταν, επιτρέπεται σε αυτές η στάθμευση κρατικών οχημάτων», είπε ο κ. Χαλκιάς και πρόσθεσε ότι:
Η τρίτη σκέψη που επιχειρήσαμε να υλοποιήσουμε ήταν να καλύψουμε υπηρεσιακές ανάγκες στο πάρκινγκ του δήμου Ρόδου, όχι τόσο για τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην πόλη, αλλά για αυτές που βρίσκονται εκτός. Άλλωστε οι υπάλληλοι προσέρχονται στην εργασία τους στις 7.30 με 8.00 το πρωί. Εκείνη την ώρα πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας υπάρχουν περίπου 200 ελεύθερες θέσεις.
Θεωρήσαμε ότι πρέπει να δοθούν κάρτες για να εξυπηρετηθούν ανάγκες εργαζόμενων σε υπηρεσίες που δεν βρίσκονται στο κέντρο. Είναι ανεπίτρεπτο να κόβουν εισιτήρια όσοι έρχονται για υπηρεσιακές ανάγκες ή άτομα που συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα του δήμου. Το προσωπικό αρνείται να συμμορφωθεί στις υποδείξεις να παρκάρουν στο πάρκινγκ της Περιφέρειας και να είναι ελεύθερες οι θέσεις για όσους δε υπηρετούν στην πόλη. Με λυπεί. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν με βρίσκει σύμφωνο».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αδιανόητο οι υπάλληλοι που εργάζονται στο δημαρχείο και στις κοντινές υπηρεσίες να αρνούνται να σταθμεύουν τα οχήματα τους πίσω από την Περιφέρεια, όπου κάθε πρωί υπάρχουν πολλές ελεύθερες θέσεις.
«Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες όλοι μας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Αντιμετωπίσαμε αντιδράσεις… οι οποίες είναι καλοδεχούμενες αρκεί να υπάρχει σωστή τεκμηρίωση. Δεν ήρθαμε να πούμε στους υπαλλήλους να σταθμεύουν στην Ακαντιά και να μετακινούνται με λεωφορείο. Η απόσταση από το χώρο στάθμευσης πίσω από την Περιφέρεια μέχρι το Δημαρχείο δεν είναι ούτε 250 μέτρα. Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά. Ο εργαζόμενος που εργάζεται στο Δημαρχείο ή στις διπλανές υπηρεσίες, είναι τόσο δύσκολο να σταθμεύει στο χώρο πίσω από την Περιφέρεια; Έρχεται εργαζόμενος 9:30 το πρωί αλλά κάρτα του χτυπάει άλλος στις 8. Να τα συζητήσουμε όλα
Όσοι έρχονται στη δουλειά τους από τις 7.30 μέχρι τις 8.30 δεν έχουν πρόβλημα πάρκινγκ, όσοι όμως έρχονται μετά τις 9 ενώ κάποιος άλλος τους χτυπά την κάρτα νωρίτερα-προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Κάναμε ζήτημα πού θα παρκάρει ο υπάλληλος του δήμου που δεν θέλει να αφήσει το αυτοκίνητό του ακριβώς απέναντι», είπε ο κ. Κολιάδης και τόνισε ότι κακώς υπέκυψε ο κ. Χαλκιάς στις «πιέσεις». Σημείωσε δε ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί.
Και γιατί όχι στην Ακαντιά; Το λεωφορείο πηγαινοέρχεται άδειο…