Σε ακόμα μια απονομή διέπρεψαν εστιατόρια της Δωδεκανήσου που αναδεικνύουν τις ξεχωριστές γεύσεις του Αιγαίου αλλά και τα ποιοτικά υλικά που παράγονται στα νησιά μας.
Ο κορυφαίος γευσιγνώστης Πάνος Δεληγιάννης και η επιτροπή των FNL Best Restaurant Awards 2024 επέλεξαν τα κορυφαία εστιατόρια της χώρας, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν και εστιατόρια της Δωδεκανήσου.
Η βράβευση έγινε σε μια λαμπερή τελετή στο Ωδείο Αθηνών, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος». Πρόκειται για την 7η απονομή των FNL Best Restaurant Awards, ενός δυναμικού θεσμού που πλέον έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη γιορτή της γαστρονομίας που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.
230 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα διακρίθηκαν την περασμένη Δευτέρα 20 Μαΐου, ενώ με 12 ειδικά βραβεία τιμήθηκαν τα πρόσωπα της γαστρονομίας που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε. Ο Ηλίας Μαμαλάκης ήταν το πρόσωπο της βραδιάς, καθώς τιμήθηκε με Βραβείο Συνολικής Προσφοράς, ενώ την τελετή παρουσίασε η Μπέττυ Μαγγίρα.
«Ανάμεσα στα βραβεία που απονεμήθηκαν, είναι και το εστιατόριο Μύλος By The Sea στη Λέρο, που όχι μόνο ανέβηκε στα τρία αστέρια, αλλά κατέκτησε την πρώτη θέση στη νεοσύστατη The List 2024 by FNL Best Restaurant Awards που εγκαινιάστηκε φέτος και θα αποτελεί στο εξής την κορύφωση των βραβείων.
Το βραβείο της “Προσφοράς στην Ελληνική Παράδοση” απονεμήθηκε στον Δημήτρη και στον Μιχάλη Μαυρίκο.
FNL Best Restaurant Awards 2024: Η λίστα των νικητών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κερδίζει δύο αστέρια πρώτη φορά το Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζει δύο αστέρια πρώτη φορά
César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
1 αστέρι
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Hellas, Πεύκοι-Ρόδος
Mosaico Gastro Wine Bar, Horizon Beach Resort, Κως
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Ηλίας Ταβέρνα, Ρόδος NEW ENTRY
Λημέρι του Ληστή, Ρόδος NEW ENTRY
ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Τα Πλατάνια, Καστελλόριζο
Ωρομέδων, Κως
ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Broadway, Κως
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Mylos By The Sea, Λέρος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ
ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβείο Προσφοράς στην Τοπική Παράδοση: Δημήτρης & Μιχάλης Μαυρίκος
The List 2024 by FNL Best Restaurant Awards
Αάμεσα στα δέκα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε φέτος, σύμφωνα με την επιτροπή των FNL Awards περιλαμβάνεται και το εστιατόριο Μύλος By The Sea στη Λέρο.
Το FNL (The Food and Leisure Guide, www.fnl-guide.com), είναι το κορυφαίο portal γαστρονομίας και ευζωίας, που ιδρύθηκε το 2011 από τον έγκριτο γευσιγνώστη Πάνο Δεληγιάννη και τη σύζυγό του, Εύη Φέτση.
Έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας. Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια, όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά πόσο εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαία υλικά.
Ομοίως, από το 2016, τα βραβεία-θεσμός FNL Best Restaurant Awards, αποτυπώνουν με συνέπεια τη σύγχρονη γευστική αισθητική, και αναδεικνύουν τους χώρους εστίασης όπου εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες γαστρονομικές τάσεις. Η τελική λίστα διαμορφώνεται από την πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή του FNL Guide και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων, αλλά κυρίως της τεχνογνωσίας και του πάθους της πιο έμπειρης και έγκυρης ομάδας γευσιγνωστών που διαθέτει η χώρα μας.
Αναφορικά με τη διαδικασία των FNL Best Restaurant Awards, η επιτροπή αξιολογεί τα εστιατόρια με τα διάσημα πλέον αστέρια του FNL, χωρίζοντάς τα παράλληλα σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική πρόταση και το στυλ τους. Η διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στο ένα αστέρι, και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία αξιολόγησης του FNL. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους, δεδομένου ότι ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του», τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ό,τι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα. Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα all day restaurant, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο, ως καλό στην κατηγορία του, στις επόμενες βαθμίδες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ίδιου επιπέδου, ανεξαρτήτως στυλ.
Ξεκάθαρη έμφαση δίνεται στην κουζίνα της χώρας μας και στα τοπικά προϊόντα, με την ελληνική γαστρονομία να χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες, τιμώντας τόσο τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε θελήσει να αποδώσει με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις αυτού του τόπου, όσο κι εκείνους που την αποδίδουν εύστοχα με μια μοντέρνα αισθητική, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέχρι τους απόλυτους εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της που μεταφράζεται ακόμη και ως μαγειρική καλλιτεχνία.