Τοπικές Ειδήσεις

Τοποθέτηση του Γερονικόλα Νικόλα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου για το θέμα των Ρομά

Τοποθέτηση του επικεφαλής του Δημοτικού Συνδιασμού Αρχή Οργάνωσης Γερονικόλα Νικόλα στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των Ρομά:

Αξιότιμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου,

το θέμα των ΡΟΜΑ είναι από τα δυσκολότερα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε και μπροστά μας έχουμε μόνο μία πρόκληση: Να δώσουμε λύση.

Έχουμε υποχρέωση να βρούμε κοινωνικά αποδεκτή λύση και έχουμε την υποχρέωση, όλα τα μέλη του δημοτικού μας συμβουλίου, να συμπράξουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Διαφορετικά, θα περάσει η πενταετία χωρίς αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα ερώτημα:

Ποιο είναι το πρόβλημα με τους ΡΟΜΑ;

Απαριθμώ επιλογές:

1. Η παραβατική συμπεριφορά, που περιλαμβάνει κλοπές από σπίτια και επιχειρήσεις, όπως και οι συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών;

2. Η επαιτεία και η εκμετάλλευση των ανήλικων παιδιών τους;

3. Η ενδοοικογενειακή τους βία;

4. Η επικίνδυνη οδήγηση των οχημάτων τους στους δρόμους;

5. Οι τόνοι των σκουπιδιών που καταλήγουν στη θάλασσα από τον καταυλισμό στο Καρνάγιο;

6. Οι τοξικοί καπνοί από την καύση των ελαστικών;

7. Το κέντρο ανακύκλωσης μετάλλων που έχουν στήσει επί της Ρόδου Καλλιθέας, κοντά σε εγκαταστάσεις καυσίμων, χωρίς να είναι γνωστό εάν έχουν όλες τις άδειες για να λειτουργούν μια τέτοια επιχείρηση;

8. Η εικόνα και τα σκουπίδια από τους πρόχειρους καταυλισμούς που στήνουν οι ΡΟΜΑ της υπόλοιπης Ελλάδας, οι οποίοι έρχονται για σεζόν στη Ρόδο;

Είναι όλοι οι ΡΟΜΑ υπεύθυνοι για όλα τα προβλήματα που σας προανέφερα;

Προφανώς όχι.

Υπάρχουν ΡΟΜΑ απολύτως ενσωματωμένοι στον κοινωνικό ιστό, κυρίως στην Κρεμαστή, στην Παστίδα, αλλά και στην πόλη της Ρόδου.

Υπάρχουν ΡΟΜΑ που έχουν στήσει εμπορικά καταστήματα και ζουν από αυτά.

Υπάρχουν ΡΟΜΑ εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις.

Υπάρχουν, ασφαλώς κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τη Ρόδο ως μια ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν το καλοκαίρι, έρχονται, κάνουν ό,τι κάνουν και φεύγουν.

Ως παράταξη «Αρχή Οργάνωσης» για το νησί μας, προεκλογικά είχαμε προχωρήσει σε καταγραφή του πληθυσμού των ΡΟΜΑ της Ρόδου. Ήταν μια καταγραφή που στηρίχθηκε σε επιτόπιες συνεντεύξεις, σε Καρνάγιο, Αυτοστέγαση, Κρεμαστή και Παστίδα.

Η καταγραφή είχε δείξει τότε, στη μέση της τουριστικής περιόδου, ότι στο νησί κατοικούν μόνιμα 680 ΡΟΜΑ, από τους οποίους οι περίπου 280 διέμεναν στο Καρνάγιο.

Βέβαια, θυμίζω αρκετά τσαντίρια είχαν αποτεφρωθεί από την μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Σεπτέμβρη, όμως φαίνεται ότι τα περισσότερα έχουν ξαναστηθεί και κατοικούνται, άρα και τα αριθμητικά αυτά στοιχεία μάλλον δεν έχουν αλλάξει. Στον ίδιο καταυλισμό, μέχρι πέρυσι, κατοικούσαν 52 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 8 ετών.

Η καταγωγή των ΡΟΜΑ του καρνάγιου, διαφέρει από την αντίστοιχη των ΡΟΜΑ του συνοικισμού της Αυτοστέγασης, ο οποίοι είναι κυρίως αλβανικής υπηκοότητας.

Στέκομαι, αναλυτικά σε όλα αυτά τα στοιχεία, καθώς έχουμε υποχρέωση να είμαστε συγκεκριμένοι και όχι να μιλούμε με γενικότητες.

 

Το κάθε ένα από τα προβλήματα που σας απαρίθμησα επηρεάζουν ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε μία λύση για το κάθε ένα από αυτά.

Με διαφορετικό τρόπο θα πρέπει να διαχειριστούμε την παραβατικότητα, με διαφορετικό την οδική τους συμπεριφορά (κυρίως τους ανήλικους οδηγούς) και εντελώς διαφορετικά θα πρέπει να προσεγγίσουμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν.

Επιπλέον, υπάρχει το φαινόμενο των εισερχόμενων ΡΟΜΑ της τουριστικής περιόδου, στους οποίους οι ομοεθνείς τους επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες της παραβατικής συμπεριφοράς.

Ασφαλώς, η πιο μεγάλη πρόκληση είναι η μεταστέγασή τους σε έναν – ενιαίο, οργανωμένο καταυλισμό. Θυμίζω ότι κάποια στιγμή είχε γίνει συζήτηση για τη μεταστέγασή τους στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, κοντά στα παλιά σκουπίδια. Ακόμα κι εκεί, οι 20 κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα και με νόμιμες διαδικασίες μπλόκαραν τη συζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα της μεταστέγασης δεν θα λυθεί εύκολα γι’ αυτό και μέχρι να λυθεί, πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της εικόνα και της καθαριότητας στον καταυλισμό του καρνάγιου.

Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι και να αναβάλλουμε τη λήψη άμεσων και πρακτικών μέτρων, επειδή κάποια στιγμή στο μέλλον θα βρούμε λύση.

Συνεπώς,

1ον – Χρειαζόμαστε σχεδιασμό δράσεων για την εικόνα και την καθαριότητα του καταυλισμού στο καρνάγιο, αλλά και στην περιοχή της Αυτοστέγασης, μέχρις ότου βρεθεί και εφαρμοστεί η λύση της μεταστέγασης. Από σεβασμό στους μονίμους κατοίκους των δύο περιοχών, αλλά και από σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη υπόσταση, πρέπει να θέσουμε τέρμα στο σκουπιδότοπο, στο κάψιμο των σκουπιδιών, αλλά και στο κάψιμο των ελαστικών.

2ον – Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ο πρώτος καταυλισμός των ΡΟΜΑ στη Ρόδο βρισκόταν σε ιδιωτικό οικόπεδο στο Ροδίνι, στη σημερινή προέκταση της οδού Λονδίνου. Διώχθηκαν από εκεί κατόπιν προσφυγής του ιδιοκτήτη. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου να διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σημείου που καταλαμβάνουν οι ΡΟΜΑ και με τη συνεργασία της Νομικής μας Υπηρεσίας να αναζητηθούν τρόποι ώστε να βοηθηθεί ο ιδιοκτήτης ή οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων για τον τερματισμό της κατάληψης.

2ον – Να ελεγχθεί εάν η επιχείρηση των ΡΟΜΑ για την ανακύκλωση μετάλλων δίπλα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδεις λειτουργίας. Εάν δεν λειτουργεί νόμιμα, να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται από τους Νόμους και ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες.

3ον – Να ζητήσουμε ενίσχυση των αστυνομικών και των λιμενικών δυνάμεων ώστε να εφαρμοστούν οι Νόμοι που αφορούν την καθημερινότητα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

4ον – Να ενισχύσουμε την προσπάθεια διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους ΡΟΜΑ, και είναι κάτι που το οφείλουμε πρώτα – πρώτα στα παιδιά των ΡΟΜΑ. Οφείλουμε να τους δώσουμε μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή. Δυνητικά, η προσπάθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ενσωμάτωσης των οικογενειών τους στον κοινωνικό ιστό.

5ον – Να συνεργαστούμε όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ώστε πραγματικά και ομόφωνα να δώσουμε τη σειρά των λύσεων που απαιτούνται για το συγκεκριμένο και τόσο πολυσύνθετο θέμα των ΡΟΜΑ.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου