Το rescEU, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενισχύθηκε για να ενισχύσει και την αντιπυρική περίοδο της Ελλάδας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε επί των μέτρων προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιπυρική περίοδο του 2024, πριν τις εκλογές.
Δεδομένων όσων τραγικών συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, αλλά και σταθερών ανεπαρκειών που επιδεικνύουν χώρες σε διάφορα προαπαιτούμενα (για παράδειγμα, εμείς σε επίπεδο πρόληψης) οδηγούν στην αύξηση της διαθέσιμης βοήθειας.
Έτσι, για το 2024, η ΕΕ συγκέντρωσε 556 πυροσβέστες από 12 χώρες, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στρατηγικά σε βασικές τοποθεσίες στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.
Πιο συγκεκριμένα, θα ‘στρατοπεδεύσουν’ σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Σημειώνεται πως ο αριθμός γίνεται να αυξηθεί, αν παραστεί μεγαλύτερη ανάγκη.
Θα είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις, όταν το μέγεθος μιας δασικής πυρκαγιάς υπερκαλύπτει τις δυνατότητες αντίδρασης μιας χώρας.
Επιπλέον, θα υπάρχει ειδικός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών και θα διατίθεται μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού rescEU. Είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και η Ελλάδα τον ενεργοποιεί σταθερά κάθε καλοκαίρι, αφού κάθε χρόνο χρειαζόμαστε βοήθεια να γλιτώσουμε τα χειρότερα.
Τα εναέρια μέσα για αυτό το καλοκαίρι θα είναι συνολικά 32. Τα 28 είναι αεροπλάνα και τα 4 ελικόπτερα. Θα σταθμεύουν σε 10 κράτη μέλη. ΟΙ καθ’ ύλην αρμόδιοι αποφάσισαν να υπάρχουν και από δυο επιπλέον αεροπλάνα στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Από το 2022 υπάρχει και κονδύλι 4 εκατομμυρίων ευρώ για τη μίσθωση επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης, μηχανισμός που δημιουργεί ένα νέο ευρωπαϊκό απόθεμα πόρων (rescEU reserve) το οποίο περιλαμβάνει ένα στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, αεροπλάνα ιατρικών εκκενώσεων, καθώς και ένα απόθεμα ιατρικών ειδών και νοσοκομείων πεδίου που μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες ανάγκες υγείας.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα είναι εγκατεστημένη στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, ώστε να ενισχύει την οργανωτική διαχείριση. Το δε, δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης Copernicus θα συνεχίσει να βοηθά στη χαρτογράφηση και την επιχειρησιακή ανάλυση.
Ως Ελλάδα, συγκριτικά με όσα είχαμε πέρυσι και πάλι δεν έφταναν, θα επιστρατεύσουμε φέτος δυο νέα Canadair τα οποία επιτέλους αγοράστηκαν. Σύμφωνα με το πολυμνημονευμένο πρόγραμμα «Αιγίς» έπρεπε έως το 2024 να έχουμε πέντε νέα Canadair και άλλα δύο μέσω του rescEU, έναντι του ποσού των 412.000.000 ευρώ.
Στο «Αιγίς» αναφέρεται και ότι θα ενισχυθεί ο εξοπλισμός με 10 ελικόπτερα Erickson, θα αναβαθμιστούν τα 7 Canadair 415 και τα 36 Air Tractor FireBoss, όπως και ότι θα υπάρχουν ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και ομάδων πρώτης απόκρισης, αλλά και αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων για το πυροσβεστικό σώμα και μέσων περιπολίας και απομάκρυνσης πολιτών για την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και τις Ένοπλες δυνάμεις.
Στην πιο πρόσφατη ενημέρωση, η Ευρωπαϊκή Ενημέρωση διευκρίνισε πως είμαστε σε μεταβατικό στόλο, καθώς τα 26 εκ των 28 μισθώνονται και αυτό θα συμβαίνει έως τη σύσταση ενός μόνιμου στόλου ιδιόκτητων (της ΕΕ) αεροσκαφών το 2027.
Για αυτό και από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διατεθεί και 600.000.000 ευρώ για την απόκτηση επιπλέον πυροσβεστικών αεροσκαφών. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα διατεθεί για την αγορά πολλών ελικοπτέρων και 12 νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων στο μέλλον, τα οποία θα διανεμηθούν μεταξύ έξι κρατών μελών της ΕΕ.
Πηγή news247.gr