Τοπικές Ειδήσεις

Δράσεις του ΓΕΛ. Σορωνής

Το ΓΕΛ. ΣΟΡΩΝΗΣ τη σχολική χρονιά 2023-2024 συμμετείχε σε δύο δράσεις σχετικές με τις φυσικές επιστήμες.

1. UniversAll: Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών

Τον Οκτώβριο 2023 ξεκινήσε ένα ταξίδι με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το πρόγραμμα UniversAll: «Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών» που εφαρμόστηκε πιλοτικά για πρώτη χρονιά στα Δωδεκάνησα με υπεύθυνο του εκπαιδευτικού προγράμματος τον Δρ. Αλέξανδρο Χιωτέλλη.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν και μαθητές από το ΓΕΛ. Σορωνής οι οποίοι μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου με υπεύθυνους καθηγητές την Μαστή Χριστίνα (Φυσικό) και τον Μυλωνόπουλο Δημήτρη (Χημικό) κάθε δεύτερη Πέμπτη παρακολούθησαν μια σειρά από διαδικτυακά μαθήματα.

Εισηγητές των διαδικτυακών μαθημάτων ήταν: ο Δρ. Αλέξανδρος Χιωτέλλης, ο Δρ. Μάνος Σαριδάκης, η Δρ. Σταυρούλα Κατσιώλη, ο Δρ. Μάνος Ζαπάρτας και στις δυο live παρατηρήσεις: α) νυχτερινή παρατήρηση ο Δρ. Λάζαρος Κουτουλίδης και ο Δρ. Βαγγέλης Κολοκοτρώνης και β) ηλιακή παρατήρηση ο Δρ. Γιάννης Δακανάλης.

Στο παραπάνω πλαίσιο πραγματοποιήθηκε το πείραμα του Ερατοσθένη κατά την Εαρινή Ισημερία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024.

Η εργασία που πραγματοποίησαν οι μαθητές αφορά στην μέτρηση της ακτίνας της Γης με α) την μέθοδο του Ερατοσθένη και β) την μέθοδο του Al Biruni.

Με το τέλος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο 4ο ΓΕΛ. Ρόδου και μαζί με το ΓΕΛ. Σορωνής συμμετείχαν στο πρόγραμμα το 4ο ΓΕΛ Ρόδου, ΓΕΛ Αφάντου, ΓΕΛ Κρεμαστής, & Γυμνάσιο Σορωνής. Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και περιλάμβανε στο πρώτο μέρος παιδικό εργαστήριο με θέμα την αστρονομία και το περιβάλλον για παιδιά 6-12 ετών και το δεύτερο μέρος τις παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών και των μαθητριών. Τέλος ακολούθησε ομιλία από τους αστροφυσικούς Α. Χιωτέλλη και Σ. Κατσιώλη με τίτλο «Ένα ταξίδι στις γειτονιές του Σύμπαντος».

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης προβλεπόταν Αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία με τα τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Αστεροσκοπείου Ρόδου Εύδημος όμως οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί.

 

 

2. Συμμετοχή του ΓΕΛ. Σορωνής σε έκθεση μαθητικής φωτογραφίας με θέμα τα πειράματα στα σχολικά εργαστήρια Φυσικών Επιστημών

 

Ο Σύλλογος Διάδοσης Φυσικών Επιστημών (Συ.Δι.Φ.Ε.) σε συνεργασία με τη Λέσχη Ερασιτεχνών Φωτογράφων Ρόδου (C.Ro.P), τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και το Τμήμα Παιδείας & Δια βίου μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Ρόδου, συνδιοργάνωσαν έκθεση μαθητικής φωτογραφίας με τίτλο: «Πειράματα στα Σχολικά Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών Δωδεκανήσου» στην οποία και συμμετείχε το ΓΕΛ. Σορωνής. Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 οι μαθητές φωτογράφησαν τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 έως και την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μέλαθρου, συμπεριλήφθηκαν πέντε φωτογραφίες:

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου