Επειτα από πολλές δεκαετίες, ο Κήπος του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου αποδόθηκε στους πολίτες και στους επισκέπτες του νησιού. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του έργου της ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της «Περβόλας», που περιβάλλει τα αρχαία νεώρια και τους μεσαιωνικούς κήπους του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.
Με αφορμή την απόδοση του Κήπου, βρέθηκε χθες στη Ρόδο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία συνάντησε τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη με τους οποίους συνομίλησε για την πορεία των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημειακού αποθέματος του νησιού που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η υπουργός συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο μετέβη και στο Εθνικό Θέατρο προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες που εκτελούνται στο χώρο, έπειτα από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ανακοίνωσε δε την έναρξη του προγράμματος αξιοποίησης δεκάδων εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στη Μ. Πόλη.
Καλωσορίζοντας την υπουργό Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη στο δημαρχείο, ο κ. Α. Κολιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τα σημαντικά έργα που εκτελούνται στη Ρόδο και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην απρόσκοπτη υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων.
«Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας έχουμε άμεση επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού για τα έργα που τρέχουν. Πολλά δρομολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής τα οποία προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά για την παρουσία της υπουργού κυρίας Λίνας Μενδώνη για μία ακόμη φορά στη Ρόδο και από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Κολιάδης.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ρόδος και τα νησιά μας δέχονται τόσο μεγάλη φροντίδα και αγάπη από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Κατά τη διάρκεια της θητείας της υπουργού Λίνας Μενδώνη η φροντίδα, η προσοχή, η αγάπη που έχει εισπράξει αυτός ο τόπος, δεν έχουν προηγούμενο. Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό και τους συνεργάτες της γιατί ο τόπος μας είχε μεγάλη ανάγκη αυτή τη φροντίδα και την αγάπη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αισθανόμαστε το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι σύμμαχός μας, όταν εργαζόμαστε πάνω σε κοινά συμφωνημένο σκοπό. Και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Υπουργείου και του τόπου μας που το υπουργείο πολιτισμού είναι στην απόλυτη διάθεση της Ρόδου και όλων μας των νησιών. Τα έργα που γίνονται στη Ρόδο και στα νησιά ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θέλουμε να το αξιοποιήσουμε και να το διαφυλάξουμε για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε σχετικά με το έργο της Περιβόλας και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ότι:
«Μετά από δεκαετίες ξυπνά ο κοιμώμενος γίγαντας και αυτό μόνο καλό μπορεί να φέρει στον τόπο. Σήμερα το πρωί η κα Μενδώνη μας ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Ένα μήνυμα αναγέννησης, αναζωογόνησης και ανάτασης. Ευχαριστούμε για όλα μέσα από την καρδιά μας».
Στην αξία και στην βαρύτητα της συνένωσης δυνάμεων αναφέρθηκε η κα Μενδώνη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αυτή την εποχή στην οποία ζούμε, μία εποχή γεμάτη προκλήσεις και αστάθεια, είναι πολύ σημαντικό να μη λειτουργεί κανείς μόνος του αλλά να ενώνει δυνάμεις. Και στην περίπτωση της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα της Ρόδου οι δυνάμεις του ΥΠΠΟ έχουν ενωθεί και λειτουργούν σε πλήρη σύμπνοια με τις δυνάμεις της ΠΝΑΙ και του Δήμου Ροδίων».
Αναφερόμενη στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μ. Πόλη, η υπουργός έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα έπειτα από προσπάθειες δεκαετιών. Επεσήμανε ότι η προγραμματική σύμβαση έθεσε το κανονιστικό πλαίσιο συνεργασίας και πλέον πρέπει να υποστηριχθεί το πλαίσιο αυτό και από τις υπηρεσίες τις τοπικές του Δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου η πρωτοβουλία να πάρει σάρκα και οστά για το καλό των Ροδιτών και της Μ. Πόλης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και των άλλων ταμείων της ΕΕ, έχει κάνει σημαντικό έργο και έχει αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφαλίστηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την πανδημία, μάς έδωσαν τη δυνατότητα να διαθέσουμε περισσότερα κονδύλια για να αποκαταστήσουμε περισσότερα μνημεία σε ένα ευλογημένο τόπο και η πολιτιστική κληρονομιά του οποίου είναι πολύ σημαντική και μεγάλη. Έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ένα πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη Δωδεκάνησο. Στη Ρόδο γίνονται κάποια σημαντικά έργα που αποτελούσαν πάντα αίτημα της τοπικής κοινωνίας, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση. Με τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και την αγαθή προαίρεση και συνεργασία όλων, εντάξαμε στις χρηματοδοτήσεις αυτές το Εθνικό Θέατρο, ένα σημαντικό μνημείο, που θα επιτρέψει ξανά την άνθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για το πώς ο πολιτισμός είναι συνυφασμένος με την τοπική οικονομία. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αποδίδουμε ένα πολιτιστικό αγαθό που είναι μέρος της ταυτότητάς μας, αποκατεστημένο. Συγχρόνως όμως δημιουργούμε πολιτιστικούς πόρους που αποτελούν αναπτυξιακούς πόλους και έτσι το τουριστικό προϊόν γίνεται πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό».
Σχετικά με το έργο της Περιβόλας, η κα Μενδώνη εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη δημιουργία ενός μοναδικού χώρου αναψυχής που εδώ και πολλές δεκαετίες ήταν μη προσβάσιμος στο κοινό.
«Ξεκινάμε να αποδίδουμε στην πόλη μερικές δεκάδες στρέμματα που ήταν αποκομμένα από τη Μ. Πόλη στην Περιβόλα πίσω από μία ερμητικά κλειστή πόρτα, ενώ μέσα εκεί υπάρχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα μνημεία. Δημιουργείται ένας μοναδικός χώρος αναψυχής εκπαίδευσης και αρχαιολογικής περιήγησης. Είμαι χαρούμενη που σήμερα είμαστε εδώ για να αποδώσουμε την πρώτη φάση του έργου. Μέρα με την ημέρα ο χώρος αυτός αλλάζει και έρχεται να προστεθεί στο πλούσιο απόθεμα της Μεσαιωνικής Πόλης», είπε η κα Μενδώνη.
Πρόγραμμα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας
Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μ. Πόλη πρόκειται να αξιοποιηθούν τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Σε πρώτη φάση πρόκειται να βγει στον αέρα προκήρυξη για 45 από αυτά.
«Πρόκειται για δεκάδες ακίνητα που διαχειρίζεται ο οργανισμός διαχείρισης και ανάπτυξης πολιτιστικών πόρων. Τον Ιούλιο θα γίνει η πρώτη προκήρυξη που θα αφορά την αξιοποίηση 45 ακινήτων Στόχος είναι η περιουσία που «κοιμάται» να αποδώσει όχι κατ’ ανάγκη οικονομικά αλλά να αποδώσει τις σωστές αξίες στις τοπικές κοινωνίες. Αυτή τη στιγμή ερειπωμένα οικήματα στη Μεσαιωνική Πόλη είναι πρόβλημα για τους ίδιους τους κατοίκους. Αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επομένως το πρόγραμμα αξιοποίησης στοχεύσει στην αποκατάσταση ακινήτων και δευτερευόντως στην εισροή πόρων. Στόχος μας είναι η σχολάζουσα αυτή περιουσία που είναι σε κακή κατάσταση, να αξιοποιηθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία ή από φορείς Δημοσίου για να αποκατασταθεί η εικόνα στη Μ. Πόλη. Σταδιακά θα βγουν και τα άλλα προγράμματα στον αέρα… Στόχος είναι στο βάθος της τετραετίας να υπάρχει ένα πλήρες πακέτο των υποπρογραμμάτων αυτών της αξιοποίησης», είπε η κα Μενδώνη.