Συνεντεύξεις

Α. Καμπουράκης: Συμμετέχουμε στις εκλογές, στηρίζουμε τη Ν.Δ.

­• «Η δική μου ιδεολογική και πολιτική στάση είναι ξεκάθαρη, διακριτή και διαχρονικά συνεπής. Η παράταξη που έβαλε την χώρα στην Ευρώπη και που ανεξαρτήτως συγκυρίας έχει σταθερά φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι η Ν.Δ.» ­• Πώς σχολιάζει την υπό τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη δημοτική αρχή και τα πεπραγμένα της ως και την απόφασή της να συνάψει δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

«Η δική μου ιδεολογική και πολιτική στάση είναι ξεκάθαρη, διακριτή και διαχρονικά συνεπής. Η παράταξη που έβαλε την χώρα στην Ευρώπη και που ανεξαρτήτως συγκυρίας έχει σταθερά φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι η Ν.Δ.» τονίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις που επιβεβαιώνουν την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και τον νέο της ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται στην υπό τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη δημοτική αρχή και τα πεπραγμένα της ως και για την απόφασή της να συνάψει δάνειο με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
Αναλυτικά η συνέντευξη του πρώην δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη:
• Κύριε Καμπουράκη παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 7 μήνες από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, πολλές φορές έχουμε την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο εξαιτίας των υψηλών τόνων της αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί, δυστυχώς, η σημερινή δημοτική αρχή νομίζει ότι βρισκόμαστε ακόμη σε προεκλογική περίοδο. Αντί να κοιτάξει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα και να εργαστεί με συνέπεια και σοβαρότητα για την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων έχει επιλέξει μια τακτική οξύτητας και διχασμού απαξιώνοντας κάθε προσπάθεια έργου και δράσης της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Κοιτάξτε κ. Αθανασίου, σε αυτόν τον τόπο γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά. Προσωπικά, ανεξάρτητα αν με ψήφισε ή δεν με ψήφισε κάποιος, όλοι γνωρίζουν ότι είμαι υπέρμαχος της συναίνεσης, της σύνθεσης και του διαλόγου. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου, αυτή είναι η αντίληψή μου για την πολιτική και το κυριότερο αυτό πιστεύω ότι βοηθάει τον τόπο μας να πάει μπροστά.
Δυστυχώς, ενώ εμείς προσπαθούμε να υπηρετήσουμε το θεσμικό μας ρόλο και να ελέγξουμε τη σημερινή δημοτική αρχή και παράλληλα να καταθέσουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, κάποιοι νομίζουν ότι με προσβολές, προσωπικές επιθέσεις και τη λογική της καμένης γης θα μπορούν να δικαιολογήσουν ανεπάρκειες, ανακολουθίες ακόμα και έλλειμμα γνώσης σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Αυτό που ονομάζετε ως έλλειμμα γνώσης δεν είναι μία σκληρή κατηγορία;
Κοιτάξτε, το έλλειμμα γνώσης μπορεί και να δικαιολογηθεί. Αυτό που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί είναι η ενσυνείδητη παραποίηση της πραγματικότητας στα όρια της συκοφαντίας από ανθρώπους που κανονικά και λόγω ότι συμμετείχαν πολλοί από αυτούς στην προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά κυρίως ότι υπηρετούν έναν θεσμό που οφείλει να ενώνει, δυστυχώς, έχουν επιλέξει να παραπληροφορούν και να διχάζουν. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής είναι το ζήτημα των οικονομικών του Δήμου.
• Συγγνώμη, εσείς υποστηρίζετε δηλαδή πως είναι ανθηρά τα οικονομικά του Δήμου;
Ακούστε, λοιπόν. Επειδή εμένα μου άρεσαν πάντα οι καθαρές κουβέντες και οι καθαρές εξηγήσεις, το διαχρονικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα ήταν να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του Δήμου. Οι Δήμοι σχετικά με τις αρμοδιότητες που έχουν, έχουν λιγότερους πόρους και σίγουρα λιγότερο προσωπικό από αυτά που χρειάζονται. Αυτό είναι ένα πανελλαδικό, αλλά και διαχρονικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι Δήμοι. Επιπλέον, η προηγούμενη δημοτική αρχή, η δική μας, συνέπεσε με μια περίοδο που όπως πολλοί υποστηρίζουν ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων, τουλάχιστον, πενήντα ετών. Σας θυμίζω ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια υγειονομική, οικονομική και ενεργειακή κρίση σε μια περιοχή όπου η πλειοψηφία του τοπικού εισοδήματος εξαρτάται από τον τουρισμό που ήταν από τους βασικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας που έπληξε αυτή η τριπλή κρίση. Στο σημείο αυτό λοιπόν, είχαμε δύο εναλλακτικές επιλογές. Η πρώτη να λειτουργήσουμε με παραδοσιακά οικονομικά κριτήρια, καθαρά λογιστικά και να κοιτάξουμε πώς θα κάνουμε μια στιβαρή και αυστηρή οικονομική διαχείρηση. Η δεύτερη, την οποία και επιλέξαμε, ήταν να λειτουργήσουμε με βάση τη δική μας αντίληψη για την πολιτική και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σας θυμίζω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο προσιτός θεσμός στον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε λοιπόν να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία και ειδικά στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, γι ́ αυτό και κάναμε γενναίες μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό και σε όλες τις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις μας. Κατά τη δική μας αντίληψη όταν υπάρχουν έκτακτα προβλήματα πρέπει να δίνονται και έκτακτες λύσεις, οι οποίες να ισορροπούν μεταξύ του οικονομικού, του κοινωνικού και του πολιτικού προτάγματος. Θα ήθελα όμως εδώ να αντιπαραβάλλω αυτή τη στάση σε σχέση με τη στάση της σημερινής δημοτικής αρχής. Όπως γνωρίζετε, για να αντιμετωπιστούν οικονομικές υποχρεώσεις και προβλήματα, η σημερινή δημοτική αρχή επέλεξε να καταφύγει στην πιο εύκολη λύση. Ποια ήταν αυτή; Ο δανεισμός.


• Καταλαβαίνω πως διαφωνείτε με την απόφαση για σύναψη σύμβασης δανεισμού με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων…
Διαφωνώ απόλυτα. Γιατί πραγματικά υποθηκεύει το μέλλον και επιβαρύνει τον κάθε Ροδίτη και την κάθε Ροδίτισσα.
Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι ο Δήμος θα λάβει επιπλέον επιχορήγηση από τους ΚΑΠ 3,4 εκατ. ευρώ και ότι μεγάλη αύξηση θα υπάρχει και από τα ανταποδοτικά τέλη λόγω της καλής τουριστικής περιόδου. Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι η ίδια η δημοτική αρχή στη εισήγηση για τη λήψη του δανείου αναφέρει ότι υπάρχουν 6 συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων και σε μείωση των δαπανών, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
Μάλιστα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είμαστε ακόμα πιο ανήσυχοι από όσα ακούσαμε στη δημοτική επιτροπή που έγινε τη Δευτέρα. Προσέξτε, το επιτόκιο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, 8,5%, για τα 10 πρώτα χρόνια και την ίδια ώρα κανένας δεν δεσμεύτηκε ότι ακόμα και με αυτό το δάνειο θα καλύπτονται οριστικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δήμου. Όπως επίσης αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναζητηθεί καινούργιο δάνειο.
Αντιλαμβάνεστε ότι η σημερινή δημοτική αρχή αντί να κάτσει και να εξετάσει προσεχτικά όλες τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις και σε αυτό να συμβάλλουμε όλοι και με τις δικές μας προτάσεις, επέλεξε τη χειρότερη λύση η οποία σύμφωνα με τους δικούς της ισχυρισμούς δεν επιλύει οριστικά και το πρόβλημα.
Εμάς πραγματικά μας ανησυχεί, τόσο η επιπολαιότητα που επιδεικνύει η δημοτική αρχή, όσο και η επιλογή της να λειτουργεί με το βλέμμα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον.
• Να κρατήσω αυτή την ανησυχία ως το κεντρικό μήνυμα αυτής της συζήτησής μας;
Αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσετε είναι την αγωνία και την ανησυχία απέναντι στην νοοτροπία και την φιλοσοφία της σημερινής δημοτικής αρχής η οποία δεν έχει αντιληφθεί τις προκλήσεις και τους κινδύνους από τη σημερινή συγκυρία. Όπως γνωρίζετε, τον τελευταίο καιρό διαμορφώνεται συνειδητά ή ασυνείδητα ένα αρνητικό κλίμα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο από διάφορα
Μέσα σχετικά με την εικόνα της Ρόδου και κάποιοι προσπαθούν ειδικά εν όψει της τουριστικής σεζόν να μας παρουσιάσουν ως ένα τόπο ανομίας. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει κάθε δημοτική αρχή είναι να υπερασπιστεί την φήμη του νησιού, να προστατέψει την εικόνα του και να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου. Δυστυχώς, επειδή αυτές οι επιθέσεις εξυπηρετούν το αφήγημα της σημερινής δημοτικής αρχής σχετικά με το παρελθόν, αυτή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Και δεν είναι μόνο αυτό, ακούμε πραγματικά πρωτόγνωρες δικαιολογίες που δεν θα τις έλεγαν ούτε μικρά παιδιά, σε σχέση με σοβαρά έργα υποδομής για τα οποία δήθεν δεν ήξερε και δεν άκουσε τίποτα. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά το μεγάλο έργο της ανάπλασης της πόλης της Ρόδου, ένα έργο το οποίο είχαμε εμείς ξεκινήσει να σχεδιάζουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και που μόνο οφέλη είχε να προσδώσει, τόσο στην ποιότητα ζωής στο νησί μας, όσο και στην εικόνα του στον υπόλοιπο κόσμο. Αντί λοιπόν η σημερινή δημοτική αρχή να ωριμάσει αυτό το έργο και να το προχωρήσει, «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και ισχυρίζεται πως δεν τα βρίσκει στα αρχεία της. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά…
• Και κάτι τελευταίο. Αναλάβατε πρόεδρος της Επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης της ΚΕΔΕ. Τι να περιμένουμε από αυτό το νέο ρόλο;
Όπως γνωρίζετε, η επαγγελματική μου εμπειρία έχει σχέση με την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών και στο πλαίσιο αυτό ενημερώνομαι και για τις διεθνείς τουριστικές τάσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός είναι στρατηγικός πυλώνας για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την ενίσχυση της συνοχής τους και στο πλαίσιο αυτό, Αυτοδιοίκηση και Τουρισμός πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμο διάλογο και διαρκή συνεργασία. Στην κατεύθυνση αυτή θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου αυτοδιοικητικών από όλη την Ελλάδα, ώστε από την μία να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η δυναμική του ελληνικού τουρισμού και αφετέρου να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαμορφώσει πράσινες, έξυπνες και το κυριότερο βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές. Μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να διαμορφωθεί σε πανελλαδικό αυτοδιοικητικό επίπεδο μια νέα συμμαχία για τη στοχευμένη και ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
• Κύριε Καμπουράκη σε λίγες ημέρες καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από ό,τι βλέπουμε όμως δεν υπάρχει «κλίμα», δεν ασχολείται ιδιαίτερα ο κόσμος.
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να επισημάνω τη σημασία της συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές. Είναι ξεκάθαρο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της χώρας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όπου η ΕΕ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, μεταξύ άλλων, για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αμυντική συνεργασία. Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε, να εκλέξουμε τους καλύτερους και βέβαια να ενισχύσουμε τις δυνάμεις με σταθερό φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό που μπορούν να κάνουν τη φωνή της Ελλάδας πιο ισχυρή.
• Με βάζετε σε πειρασμό να σας ρωτήσω ποιες εκτιμάτε ότι είναι αυτές.
Κοιτάξτε, η δική μου ιδεολογική και πολιτική στάση είναι ξεκάθαρη, διακριτή και διαχρονικά συνεπής. Η παράταξη που έβαλε την χώρα στην Ευρώπη και που ανεξαρτήτως συγκυρίας έχει σταθερά φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι η ΝΔ. Το πλέον σημαντικό είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και την προώθηση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας. Πρωτοβουλίες και δράσεις που επιβεβαιώνουν την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και τον νέο της ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου