Τοπικές Ειδήσεις

Σε θέση μάχης τα εναέρια μέσα για την αντιπυρική προστασία στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκονται από χθες τρία αεροπλάνα Air Tractor κι ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου Bell 214, για την αντιπυρική περίοδο, με έδρα το νησί.
Από σήμερα μπορούν να επιχειρούν στην ΠΕ Δωδεκανήσου, τονίζει ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία.
Τα αεροσκάφη Air Tractor με πλωτήρες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τρεις τόνους νερού το καθένα.
Ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των εναέριων μέσων με τη στάθμευση στη Ρόδο και αεροσκαφών τύπου καναντέρ για προληπτικούς λόγους.
Ο κ. Ευστρατίου τόνισε μιλώντας στη «δ» ότι κι εφέτος θα είναι ενισχυμένος ο στόλος των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στη Ρόδο, ενώ αναφέρθηκε και σε μία σειρά ενεργειών που θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουν το φετινό καλοκαίρι, υπηρεσίες και πολίτες, ενώ επεσήμανε ότι η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει στείλει έγκαιρα εγκύκλιο σε όλους τους Δήμους για το τι θα πρέπει να κάνουν για την αντιπυρική προστασία για την κατάλληλη προετοιμασία,  για την έγκαιρη ολοκλήρωση των καθαρισμών των οικοπέδων κι άλλων χώρων κλπ.

Ο κ. Ευστρατίου συνέστησε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί οι καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. “Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, τόνισε σχετικά.
Πρόσθεσε ότι και φέτος με βάση το σχεδιασμό θα βρίσκονται στο νησί, όπως και πέρυσι, τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης που θα εδρεύουν στα Μαριτσά της Ρόδου, για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο κ. Ευστρατίου πρόσθεσε ότι το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνει έμφαση στην πρόληψη και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς στα πρώτα λεπτά, που είναι και τα πιο κρίσιμα για την εξέλιξή της.
Παράλληλα αναβαθμίσθηκε φέτος και ο ρόλος των πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων που θα έχουν την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο πεδίο.
Σημαντική αναβάθμιση των πυροσβεστικών δυνάμεων αποτελούν και οι 30 δασοκομάντος της ΕΜΟΔΕ Ρόδου, η βάση της οποίας είναι στην Ελεούσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου