Τοπικές Ειδήσεις

Ελευθερία Φτακλάκη: Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης …

Ζούμε σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού και σύνθετων απειλών για την ασφάλεια. Βλέπουμε να αυξάνονται οι συγκρούσεις, οι στρατιωτικές συσσωρεύσεις και επιθέσεις και οι πηγές αστάθειας στη ευρωπαϊκή γειτονιά και πέραν αυτής. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει γίνει επιταχυντής των υφιστάμενων τάσεων και προκλήσεων, μετατρέποντας την τεχνολογία σε ένα ακόμη βασικό πεδίο μάχης. Πριν από τον πόλεμο, η ΕΕ είχε ήδη αποφασίσει ότι έπρεπε να γίνει γεωπολιτικός παράγοντας.

 

Οι υβριδικές απειλές αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε αντίκτυπο. Επιπλέον, οι συγκρούσεις και η αστάθεια συχνά επιδεινώνονται από την απειλητική πολλαπλασιαστική επίδραση της κλιματικής αλλαγής με το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης να αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στην ευρωπαϊκή συνοχή. Το διάστημα, ο κυβερνοχώρος, ο έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης, η πρόσβαση στις ανοικτές θάλασσες, αμφισβητούνται όλο και περισσότερο…

 

Η αλληλεξάρτηση είναι όλο και πιο συγκρουσιακή και η ήπια ισχύς οπλοποιείται: ζήσαμε τη ‘’διπλωματία της μάσκας’’ και τον ‘’εθνικισμό των εμβολίων’’ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19, όπου πολλές χώρες βρέθηκαν να εξαρτώνται πλήρως από άλλες για κρίσιμες προμήθειες, βιώσαμε τη μεγάλη προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια και μπήκαμε στην τροχιά της μεγάλης προσπάθειας για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ για να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη σε πολλά πεδία, όπως είναι η προμήθεια πρώτων υλών για τις νέες τεχνολογίες, η ασφάλεια και η άμυνα, κα.

 

Όμως, σε πείσμα των πολέμιων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι από τις ισχυρότερες δυνάμεις στον κόσμο στο εμπόριο και στην οικονομία παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν πληγεί σκληρά από την πρόσφατη ύφεση, ενώ άλλες χώρες έχουν γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη. Είναι ο μεγαλύτερος χορηγός παγκοσμίως ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακός εταίρος με πολλές χώρες ανά τον κόσμο που χρειάζονται υποστήριξη και συνεργασία.

 

Βασικό πρόσταγμα των δημοκρατικών δυνάμεων της είναι η ενεργός συμμετοχή της Ένωσης στην πρώτη γραμμή, όπου ναι μεν θα συνεχίσει να αποτελεί έναν παγκόσμιο δρώντα κανονιστικής ισχύος, όμως παράλληλα με την ανάπτυξη, μιας κοινής αμυντικής πολιτικής και μιας κοινής αμυντικής βιομηχανίας .

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκε σε μια απλή ιδέα: ότι η σύνδεση εθνών και λαών δημιουργεί ειρήνη και κάνει τον πόλεμο αδιανόητο. Χτίζοντας μια κοινότητα γύρω από τον άνθρακα και

τον χάλυβα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή όπλων, η ΕΕ κατάφερε να μετατρέψει τους εχθρούς σε φίλους και να προωθήσει όσο περισσότερο μπορούσε το αξιακό της σύστημα. Όμως ο σημερινός κόσμος αλλάζει και οι ισορροπίες δυνάμεων είναι και πάλι εύθραυστες και η ΕΕ πρέπει να προετοιμάζεται …

 

Όπως δήλωσε ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ η Ευρωπαϊκή Ένωση αν θέλει ειρήνη, πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο» (19 Μαρτίου 2024.)

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ : 6- 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

Επομένως, έφθασε η ώρα και εμείς οι πολίτες αυτής Ένωσης που απαριθμούμε πάνω από 450 εκ κατοίκους, να ασκήσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα αλλά και υποχρέωση και να ψηφίσουμε για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο ΕΕ. Η διαδικασία σε πολλά κράτη μέλη είναι ήδη σε εξέλιξη καθώς (6-9 Ιουνίου), ενώ στην Ελλάδα ξεκίνησε με την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και ολοκληρώνεται με την εκλογική αναμέτρηση στις 9 Ιουνίου.

 

Ως Ευρωπαίοι πολίτες με συνείδηση του ρόλου μας και της δύναμης μας, οφείλουμε να προασπίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύοντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα των θεσμών της με ένα ισχυρό και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με κοινοβουλευτικές ομάδες στην πρώτη γραμμή που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία. Μόνο με την υψηλή συμμετοχή μας στις κάλπες , μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης και να διασφαλίσουμε πως οι πολιτικές της ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αξίες μας.

 

Ας μην ξεχνάμε πως η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι δεδομένα και μπορούμε να τις χάσουμε ανά πάσα στιγμή… Για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και ενεργό συμμετοχή

 

Για μια ισχυρή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.)

Για μια ισχυρή φωνή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.)

 

Ψηφίζουμε ΝΔ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου