Τοπικές Ειδήσεις

Στους νικητές το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα

Κέρδη και απώλειες μετρούν τα κομματικά επιτελεία αναλύοντας τον νέο πολιτικό χάρτη που σχημάτισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η συμμετοχή έφτασε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα καθώς στις κάλπες προσήλθαν 4.062.092 πολίτες, δηλαδή μόλις το 41,39% των πολιτών.
Η αποχή ύψους 58,61% αποτελεί αρνητικό ρεκόρ μεταπολίτευσης. Παρά ταύτα οι επιδόσεις των κομμάτων ανά εκλογική περιφέρεια εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα και δείχνουν ποιοι επλήγησαν και ποιοι κέρδισαν από την μειωμένη συμμετοχή.
Το ΠΑΣΟΚ αν και τερμάτισε τρίτο κόμμα πανελλαδικά με ποσοστό 12,79%, κατάφερε να κρατήσει το «κάστρο» του στα Δωδεκάνησα και να έρθει δεύτερο κόμμα στο νομό με ποσοστό 16,35% στις ευρωεκλογές της Κυριακής και συγκαταλέγεται στους νικητές της αναμέτρησης, αφού για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση μετά τις εθνικές και περιφερειακές εκλογές του 2023, και πάλι εκτόπισε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση και με την αποχή στο 68%. Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναδείχθηκε πρώτο σε δύο νησιά, στην Τήλο και τη Μεγίστη, όπως επίσης και στην Όλυμπο της Καρπάθου και ήρθε δεύτερο σε: Ρόδο, Σύμη, Λέρο, Κάρπαθο, Αγαθονήσι, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κω και Κάσο.
Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε πανελλαδικά να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να καλύψει το κενό της Κεντροαριστεράς, αφού παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάθηκε σε 5 κομμάτια και πέρασε σοβαρότατη κρίση, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έμεινε στο 12,79% κι έλαβε 3 έδρες.
Γιώργος Νικητιάδης: «Συνεχίζουμε
τον αγώνα μας»
Σε δήλωσή του ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τ. υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, τονίζει:
«Αποτελεί κοινό τόπο ότι η αποχή στις ευρωεκλογές είναι ο μεγάλος νικητής. Η αποχή όχι ως γενικόλογη έκφραση αλλά ως μία συνειδητή επιλογή των πολιτών με την οποία τιμώρησαν τη ΝΔ και παραλλήλως απαξίωσαν το πολιτικό σύστημα, εκτιμώντας ότι οι πολιτικοί δεν έχουν να τους δώσουν λύσεις για τα πολλαπλά προβλήματά του.
Καθήκον κάθε πολιτικού προσώπου που λειτουργεί στο δημοκρατικό τόξο είναι η επαναφορά του ενδιαφέροντος των πολιτών για την πολιτική. Καθήκον μας ταυτοχρόνως είναι ο περιορισμός της δύναμης της Ακροδεξιάς που αυξήθηκε στις ευρωεκλογές με την αποχή να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση αυτή και στη χώρα μας.
Σημαντικό συμπέρασμα, πέρα από την αποχή, είναι το ηχηρό μήνυμα των πολιτών στη ΝΔ δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η πολιτική της, ούτε τους εκφράζει, ούτε αποτελεί λύση για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η σημαντική μείωση των ποσοστών της σε όλη τη χώρα και η κατακρήμνιση των ποσοστών της, από το 50% των τελευταίων εθνικών εκλογών στο 30%, στη Δωδεκάνησο δείχνει ότι ο Δωδεκανησιακός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλο την κυβερνητική αδιαφορία για τα νησιά μας και την αλαζονεία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αυξήσει ξανά τα ποσοστά του, παρά το γεγονός ότι θα θέλαμε να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να αγωνιζόμαστε. Πιστεύουμε ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να διατυπώσει έναν ουσιαστικό εναλλακτικό κυβερνητικό λόγο αφουγκραζόμενο τους πολίτες, είναι το ΠΑΣΟΚ και αυτό θα το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια επιδιώκοντας να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας, να λειτουργήσουν καλύτερα οι νομαρχιακές επιτροπές, να λειτουργήσουν καλύτερα οι τομείς εργασίας, να γίνει πιο ξεκάθαρη η πολιτική λύση που προκρίνουμε για κάθε πρόβλημα και παραλλήλως να φτάσουμε το μήνυμα μας σε κάθε πολίτη σε ολόκληρη τη χώρα».
Παν. Μπουλιέρης:
Τα τοπικά αποτελέσματα μας γεμίζουν αισιοδοξία
Όπως δήλωσε στη «δ» ο Παναγιώτης Μπουλιέρης, υπεύθυνος εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα, για το εκλογικό αποτέλεσμα:
«Τα κυρίαρχα μηνύματα των ευρωεκλογών είναι δύο. Η μεγάλη αποχή και η στροφή στην Ακροδεξιά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αποχή στα Δωδεκάνησα ήταν στο 68%. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να δούμε ως πολιτικό σύστημα πώς θα πείσουμε τον κόσμο ότι η πολιτική είναι η λύση και όχι το πρόβλημα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η αλαζονεία του 41% πανελλαδικά αλλά και του 50% τοπικά αποδοκιμάστηκε, όπως, επίσης, και το lifestyle και επίδειξη πλούτου του κυρίου Κασσελάκη έδειξε να μην ενδιαφέρει τον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ, τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά συνεχίζει την ανοδική πορεία και την νέα σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει με τους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, στα Δωδεκάνησα σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών είμαστε 6% πάνω και από τις τελευταίες βουλευτικές περίπου 2%. Θέλω, όμως, να σταθώ σε κάποια τοπικά αποτελέσματα που μας γεμίζουν αισιοδοξία αλλά και όρεξη για περισσότερη δουλειά στην κοινωνία. Αφενός οι πρωτιές σε Τήλο, Καστελλόριζο και στην Όλυμπο Καρπάθου, αλλά και τα μεγάλα μας ποσοστά σε πολλά νησιά του νομού μας. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους τους ψηφοφόρους που στήριξαν και ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε σοβαρή και στιβαρή αντιπολίτευση για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Παναγιώτη Κουνάκη για τον αγώνα που έκανε και το αποτέλεσμα που κατέγραψε».
Β. Παπανικόλας:
Το ΠΑΣΟΚ εκτόπισε τον ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα
Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Παπανικόλας, με δήλωσή του στα social media, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνει:
«Στα Δωδεκάνησα για τρίτη συνεχόμενη εκλογή (εθνικές εκλογές 2023, Περιφερειακές εκλογές 2023 και Ευρωεκλογές 2024) το ΠΑΣΟΚ εκτοπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλαμβάνει την δεύτερη θέση, όπως και σε πολλές άλλες (19) εκλογικές Περιφέρειες της χώρας. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια «πρασίνισαν; στον χάρτη δύο εκλογικές περιφέρειες (Ηρακλείου και Λασιθίου) στις οποίες το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, εκτοπίζοντας την ΝΔ.

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανές στο λεκανοπέδιο Αττικής και σε κάποιες Περιφέρειες της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης (όπου παίρνει μεγάλα ποσοστά ο Βελόπουλος) και αυτό μας στέρησε στη σημερινή εκλογή την κατάκτηση της 2ης θέσης στην Επικράτεια.
Το θετικό είναι ότι όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς χάνουν σε ποσοστά και ψηφοφόρους, μόνο το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, σταδιακά αυξάνει από εκλογή σε εκλογή τα ποσοστά του, γεγονός που πιστεύω ότι με τους κατάλληλους διορθωτικούς χειρισμούς από την ηγεσία και τον πρόεδρο θα μεγιστοποιήσουν τον ανοδικό μας ρυθμό και θα φανεί αυτό στο αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες βλέπω να διεξάγονται νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου