«Καυτό» προβλέπεται το καλοκαίρι για τον τουριστικό κλάδο της Ευρώπης, με τη Γηραιά Ηπειρο να αναμένει ρεκόρ τουριστών και τις αντιδράσεις κατά των μαζικών αφίξεων να εντείνονται από την Ισπανία μέχρι την Κροατία. «Η κατάσταση μοιάζει χαοτική. Διάσημα αξιοθέατα αυξάνουν τα εισιτήρια. Tα ξενοδοχεία… κοστίζουν χρυσάφι. Και το δολάριο έχει διολισθήσει, τόσο έναντι της λίρας όσο και έναντι του ευρώ», σημειώνει το CNN. «Υπήρξε σημαντική αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το περασμένο έτος», τονίζει ο Toμ Tζένκινς, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τουρισμού. «Το 2023 ο αριθμός των επισκεπτών ήταν μεγαλύτερος από το 2019 και φέτος προβλέπουμε ρεκόρ ιδίως Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη».
Η Κάιλα Ζάιγκλερ συμφωνεί. Ως ιδιοκτήτρια του Destination Europe θα αποστείλει φέτος ρεκόρ τουριστών στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι πολλοί τη βρίσκουν φέτος απαγορευτικά ακριβή. «Ο κόσμος αναρωτιέται, αξίζει τον κόπο; Υπήρξε τεράστια ζήτηση για ταξίδια τα τελευταία τρία χρόνια και πολλοί προορισμοί ανεβάζουν τις τιμές», εξηγεί ο Γκράχαμ Κάρτερ, διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Unforgettable Travel με 90% πελατεία στις ΗΠΑ.
Oι Αμερικανοί ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση λόγω του αδύναμου δολαρίου, το οποίο υποχωρεί επίσης, από έτος σε έτος, έναντι 11 ακόμη ευρωπαϊκών νομισμάτων. Από τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, τη Δανία και την Ισλανδία, έως την Πολωνία, τη Σουηδία και την Ελβετία, οι ταξιδιώτες με δολάρια στην τσέπη εκτιμάται ότι θα πληρώσουν περισσότερα. Ο πληθωρισμός αυξάνεται και τα εισιτήρια στα δημοφιλή αξιοθέατα εκτοξεύονται. Στη Γαλλία, ο Πύργος του Αϊφελ θα αυξήσει τις τιμές κατά 20% από τις 17 Ιουνίου, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης χρεώνει τώρα 25 ευρώ για την είσοδο, ενώ η «βόλτα» στη ρομαντική Βενετία θα στοιχίζει στο εξής 5 ευρώ σε ημερομηνίες αιχμής.
Τα εισιτήρια ωστόσο ωχριούν σε σύγκριση με τις τιμές ξενοδοχείων σε πολλές μεγαλουπόλεις. Βλέπουμε ξενοδοχεία να στοιχίζουν 500 δολάρια τη βραδιά από 300 δολάρια που ήταν πέρυσι», λέει ο Tιμ Χέντσελ, CEO του HotelPlanner.com. Αυτό έχει να κάνει και με τα επίπεδα πληρότητας. Οταν τα καταλύματα φτάσουν στο 90% της πληρότητας, ένα δωμάτιο 350 δολαρίων μπορεί να φθάσει τα 500 δολάρια. Οι αναβλητικοί πληρώνουν περισσότερο», προσθέτει.
Μειωμένοι κατά 16% σε σχέση με το 2023 οι αεροπορικοί ναύλοι από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Τα δεδομένα από το Hotel Monitor που παρακολουθεί την κίνηση στις τιμές των ξενοδοχείων παγκοσμίως, στηρίζουν τη θεωρία του. Οι προβλέψεις της βιομηχανίας για το 2024 υποδηλώνουν ότι πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις θα αυξήσουν τις τιμές κατά περίπου 10%. Το Παρίσι, το Αμστερνταμ και το Δουβλίνο εκτιμάται ότι θα χρεώνουν 10%-11% υψηλότερα, με το Βερολίνο, τη Στοκχόλμη, τη Βαρκελώνη και το Λονδίνο να αγγίζουν το 9%.
Παράγοντες του κλάδου προτείνουν λοιπόν καλύτερο προγραμματισμό, αλλά και εναλλακτικούς προορισμούς. «Να επισκεφθείτε τη Μούρθια όχι τη Μαρμπέλα, τη Μήλο αντί για τη Μύκονο. Θα απολαύσετε τα ίδια ηλιοβασιλέματα και θα ανεβάσετε τις ίδιες φωτογραφίες στο Instagram στο ένα δέκατο της τιμής σε προορισμούς που απλά δεν μπήκαν στη λίστα του Conde Nast τα τελευταία 10 χρόνια». Οσο για τα αεροπορικά εισιτήρια ΗΠΑ – Ευρώπης είναι χαμηλότερα φέτος, λέει η Χέιλι Μπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Hopper, εξηγώντας ότι οι ναύλοι από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι μειωμένοι κατά 16% σε σχέση με το 2023, στα 892 δολάρια μετ’ επιστροφής.
Για τους κύριους προορισμούς, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση πτήση με επιστροφή από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο μειώνεται κατά 21%, από έτος σε έτος. Κορυφαίοι προορισμοί όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Αθήνα και το Παρίσι σημειώνουν διψήφιες μειώσεις: κατά 34%, 37%, 28% και 38% αντίστοιχα για τους ναύλους τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Οι τιμές παραμένουν υψηλότερες από το 2019, αλλά ευθυγραμμίζονται με το 2017 και το 2018, υποδηλώνοντας ότι οι ξέφρενες αυξήσεις μετά την πανδημία μπορεί να έχουν σταματήσει. Οι ειδικοί μιλούν για «ένα μονοπάτι επιστροφής στην κανονικότητα».
Με τους αριθμούς των επισκεπτών να αυξάνονται και τα μέτρα κατά του μαζικού τουρισμού να υιοθετούνται όλο και πιο συχνά, από το «χαράτσι» της Βενετίας έως τις διαδηλώσεις κατοίκων στην Ισπανία, πολλοί είναι εκείνοι που δελεάζονται να αποφύγουν τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ιδίως τους μήνες αιχμής λόγω του πλήθους και της ζέστης, προτιμώντας τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Αλλά ακόμα και σε αυτούς τους λιγότερο πολυάσχολους μήνες, η προσέλευση θα είναι τεράστια φέτος. Το 2023 η Ιταλία κατέγραψε 134 εκατ. «αφίξεις» στον υψηλότερο αριθμό επισκεπτών στην ιστορία, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού. Οι μισοί από αυτούς ήταν ξένοι επισκέπτες και όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ θα «σπάσει» το 2024.