Υπεγράφη χθες η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της «ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση και αναβάθμιση λειτουργίας Νέας Αγοράς Ρόδου». Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Σύμφωνα όμως με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, ο εργολάβος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποπεράτωση των εργασιών σε 18 μήνες.
«Υπογράψαμε σήμερα με την ανάδοχο εταιρεία Stirixis Τεχνική Α.Ε. τη σύμβαση για την αποκατάσταση του κτηρίου της Νέας Αγοράς. ΟΙ εργασίες θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου από τον πάνω όροφο προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργικότητα των εμπορικών καταστημάτων στο ισόγειο καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». Η σύμβαση προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε 24 μήνες. Ωστόσο σε συνεργασία με τον εργολάβο θέλουμε να προσπαθήσουμε να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες το έργο», δήλωσε ο κ. Κολιάδης και επεσήμανε πως καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες να μην απενταχθεί το έργο και χαθεί η χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να συνεχίσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης κανονικά τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τον 1ο όροφο.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη μικρότερη δυνατή όχληση και τα λιγότερα δυνατά προβλήματα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Νέα Αγορά αλλά και τους επισκέπτες. Το έργο είναι μεγάλο και από τα σημαντικότερα που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα. Επιτέλους η Νέα Αγορά θα αλλάξει μορφή και θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί το έργο όχι τον Ιούλιο του 2026 όπως προβλέπεται αλλά τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο», είπε ο δήμαρχος Α. Κολιάδης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «ΣΤΗΡΙΞΙΣ Α.Ε.» Ο Μιχαήλ Μπράτιτσης δήλωσε ότι θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις στο συγκρότημα της Νέας Αγοράς έτσι ώστε να αποκατασταθεί η όψη του συνολικά. Έκανε λόγο για ένα περίπλοκο έργο με πολλές λεπτομέρειες και εξειδικευμένες εργασίες.
Σχετικά με τη χρήση της Νέας Αγοράς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί απόλυτα με το μοντέλο λειτουργίας που επέλεξε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Πρόκειται όμως για ένα ζήτημα που θα εξετασθεί από την αρχή αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Αναλυτικότερα ο κ. Κολιάδης δήλωσε τα εξής: «Ως δημοτική αρχή δεν μας καλύπτει αυτή η χρήση της Νέας Αγοράς. Θα θέλαμε να υπήρχε μία διαφορετική διαρρύθμιση. Κατανοούμε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια και ότι έπρεπε η προηγούμενη δημοτική αρχή να φροντίσει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Αυτό που τώρα συμβαίνει μέσα στην Νέα Αγορά δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Θα μπούμε στη διαδικασία της ανακατασκευής και από εκεί και έπειτα, λεπτομέρειες για τη χρήση και την λειτουργία της Νέας Αγοράς, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο δημοτικό συμβούλιο. Ας ολοκληρωθεί το έργο και θα δούμε όλα τα άλλα ζητήματα σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες».
Τα (αυθαίρετα) καταστήματα στο εσωτερικό της Νέας Αγοράς, όπως είπε ο δήμαρχος θα απομακρυνθούν (όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική μελέτη). Οι περισσότεροι καταστηματάρχες έχουν μισθώσει άλλα καταστήματα περιμετρικά του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς.
Η Νέα Αγορά είναι το πρώτο μεγάλο εμβληματικό έργο που θα συμβάλει στην αλλαγή της όψης, είναι η καρδιά της Πόλης της Ρόδου, τόνισε ο δήμαρχος. Θα ακολουθήσουν η αποκατάσταση του Ήχος και Φως, η ανάπλαση του λιμανιού, η ανάπλαση της Θαλασσινής Πύλης και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.
«Ξεκινάμε από την Νέα Αγορά και προχωράμε στα υπόλοιπα εμβληματικά έργα», τόνισε ο κ. Κολιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι στο Νεώριο θα εγκατασταθούν τα γραφεία του προγράμματος Colab όπου θα μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να μετατρέψει το νησί στον πρώτο παγκοσμίως βιώσιμο τουριστικό προορισμό.
Ο Δήμος Ρόδου όπως είπε ο δήμαρχος βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης μελετών για διάφορα έργα προσπαθώντας να αντλήσει χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα ή ευρωπαικούς πόρους. «Η απορρόφηση κονδυλίων από χρηματοδοτήσεις και προγράμματα είναι βασικός μας στόχος. Περάσαμε μία τετραετία-επταετία που δεν συμπεριληφθήκαμε στην προσπάθεια χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης μελετών για να μπορούμε να χτυπήσουμε τις πόρτες των υπουργείων και να ζητήσουμε ότι μας αναλογεί. Η Ρόδος αξίζει και πρέπει να απορροφήσει πολλά περισσότερα κονδύλια από άλλους δήμους στην Ελλάδα», είπε ο κ. Κολιάδης.