Τοπικές Ειδήσεις

Ευρωεκλογές: Μήνυμα ελήφθη!

Κέρδη και ζημιές μετράνε τα κόμματα λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές για την ευρωβουλή στη χώρα μας.
Αποχή και άνοδος της ακροδεξιάς κατά τις ευρωεκλογές προκαλούν προβληματισμό στην Ευρώπη, ενώ τα αποτελέσματα έφεραν πολιτική κρίση και τριγμούς σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία, με τις πρώτες δύο χώρες να οδεύουν σε εκλογές.
Οι εκλογικές απώλειες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027”, φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο και τα σενάρια ανασχηματισμού.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωβουλής τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε δωδεκανησιακό επίπεδο, αποτιμούν με δηλώσεις τους στη «δ» υποψήφιοι και στελέχη κομμάτων, λίγα 24ωρα μετά τις κάλπες, όπου νίκησε η αποχή.

Αντώνης Γιαννικουρής, πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας
Ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Γιαννικουρής τονίζει στη «δ»:
«Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι πολίτες ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία και πάλι ως πρώτη δύναμη, που παραμένει η μοναδική αξιόπιστη δύναμη για την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική πρόταση από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.
Τα ζητήματα όμως που ανέδειξε η κάλπη είναι πολλαπλά και χρήζουν σοβαρής ανάλυσης.
Οι πολίτες έστειλαν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα το οποίο οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Η κοινωνία, απαιτεί περισσότερη σκληρή δουλειά, λιγότερη αδράνεια, περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη αποφασιστικότητα.
Η αποχή, με 6 στους 10 συμπολίτες μας να μην προσέρχονται στις κάλπες αλλά και η άνοδος της ακροδεξιάς, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά πανευρωπαϊκά, αποτελούν πλήγματα για την δημοκρατία που πρέπει να μας προβληματίσουν.
Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη ευρωπαϊκή 5ετία που απαιτεί στοχοπροσήλωση και αποτελεσματικότητα. Η Κυβέρνηση, πρέπει συνεχίσει να εργάζεται με αφοσίωση και υπευθυνότητα, και να δεσμευθεί ότι θα εντείνει τις προσπάθειές για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, δίνοντας λύσεις στα καίρια προβλήματα της κοινωνίας, κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη όλων.
Η πατρίδα μας, μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει».

Βάνα Μανωλάκη -Αγγελοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής «Δημοκράτες»
Η Βάνα Μανωλάκη-Αγγελοπούλου, που ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου, κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση, ανάμεσα στους 42 υποψηφίους και να κάνει μία πολύ καλή εμφάνιση. Όπως δήλωσε:
«Το κόμμα «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου μπορεί να μην κατάφερε να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο, διότι για ένα κόμμα 2,5 μηνών που δεν χρησιμοποιεί ακραία μηνύματα, ο χρόνος ήταν αμείλικτος.
Σε προσωπικό επίπεδο ομολογώ ότι νιώθω περήφανη, γιατί είμαι η μόνη μεταξύ των συνυποψήφιων Δωδεκανησίων ευρωβουλευτών από όλα τα κόμματα που κατάφερε να είναι στην έβδομη θέση μεταξύ 42 συναγωνιστών μου, μέσα στις δύο πρώτες γυναίκες! Έδωσα έναν εκλογικό αγώνα τίμιο. Δεν πλήρωσα διαφημίσεις σε ΜΜΕ, κανάλια, δημοσιογράφους, εφημερίδες. Εργαζόμενη 8 με 10 ώρες την ημέρα.
Δίνοντας έναν άνισο αγώνα με τον σύζυγό μου. Οι δύο μας. Ευχαριστώ τα Χανιά, την Αθήνα, την Κόρινθο, την Κίσσαμο, την Άρτα, το Αγρίνιο, την Χίο, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη και όλους τους φίλους που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους! Οι αγώνες πάντα έχουν αξία όταν είναι ψυχής! Συνεχίζω!».

Δημήτρης Γάκης, πρώην βουλευτής, μέλος Νέας Αριστεράς
Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου και μέλος της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Γάκης, με δήλωσή του στη «δ», σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα και τα μηνύματα που πρέπει να περάσουν στα κόμματα, εκφράζοντας φόβο ότι η πολιτική ζωή θα συνεχίσει εγκλωβισμένη στην πόλωση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων:
«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ ανησυχητικό για την δημοκρατία, το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το δικό μας κόμμα της Νέας Αριστεράς. Η στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά εμπεριέχει ανησυχητικά μηνύματα και προοπτικές. Για όλη την Ευρώπη. Εμείς εδώ με τη Νέα Αριστερά δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν.
Ο κορυφαίος πολιτικός μας στόχος που ήταν να γίνουμε εκείνη η πολιτική δύναμη που θα συμβάλλει στην σύγκλιση και συνεννόηση των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων και να δημιουργήσουμε το ανάχωμα απέναντι στην πολιτική της νέας Δημοκρατίας δεν έπεισε.
Φοβάμαι ότι η πολιτική ζωή θα συνεχίσει εγκλωβισμένη στην πόλωση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και θα θυσιαστεί σε προσωπικές φιλοδοξίες αρχηγών και σε βάρος του ελληνικού λαού. Στην προσπάθεια της σύγκλισης του προοδευτικού χώρου δεν χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες που να θυσιάζουν τις αγωνίες του ελληνικού λαού».

Τσαμπίκος Καραγιάννης, αντιπρόεδρος ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου ΝΔ
Ο αντιπρόεδρος της διοικούσας εκλογικής επιτροπής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Τσαμπίκος Καραγιάννης τονίζει στη «δ» ότι το κυβερνών κόμμα έχει λάβει το μήνυμα από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής και σημειώνει:
«Ευχαριστούμε τον δωδεκανησιακό λαό που για άλλη μία εκλογική διαδικασία μας ανέδειξε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο νομό. Το μήνυμα όμως είναι ξεκάθαρο και πιστεύω ότι το έχουμε λάβει. Στόχος μας είναι περισσότερη δουλειά και σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες για το καλό της Δωδεκανήσου μας»

Τάσος Κώστας, στέλεχος Ομάδας Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρόδου
Ο Τάσος Κώστας, στέλεχος Ομάδας Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρόδου δηλώνει ότι:
«Τα εκλογικά αποτελέσματα στις Καλυθιές έδωσαν τεράστια υποστήριξη στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ σημαντική παρουσία είχαν οι «εκλεκτοί» της εκκλησίας (ΝΙΚΗ) και οι «λουσάτοι» ακροδεξιοί (Λατινοπούλου).
Ένας τόπος υπερσυντηρητικός επιλέγει, “ψεκασμένους”, “θρησκόληπτους” και “επικίνδυνους”. Ένας τόπος που έχει ανάγκη τους μετανάστες για να παραμείνει όρθιο το οικοδόμημα του τουρισμού, αλλά έχει κολλήσει σε θεωρίες “πατρίδας – θρησκείας – οικογένειας”.
Ο τόπος μας πάντα ήταν κολλημένος με τη δεξιά και τη ΝΔ, πλέον δείχνει να φλερτάρει με τα δεξιότερα της δεξιάς.
Η αποτυχία των κομμάτων εξουσίας να δώσουν λύσεις και προοπτική οδηγεί τους πολίτες σε επιλογές απελπισίας. Νέα Δημοκρατία: 452 -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 200- ΠΑΣΟΚ: 169- ΣΥΡΙΖΑ: 131- ΝΙΚΗ: 70- ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 41- ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ: 42- ΚΚΕ: 31», τονίζει με σκωπτικό τρόπο, ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στον τόπο καταγωγής του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου