Τοπικές Ειδήσεις

Προσπάθειες απεμπλοκής για την κατασκευή 13 σχολείων

Την «εμπλοκή» που έχει παρουσιαστεί σχετικά με την κατασκευή των 13 νέων σχολείων μέσω ΣΔΙΤ προσπαθεί να επιλύσει η δημοτική αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια από τα ακίνητα όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν τα σχολεία υπάρχουν προβλήματα δόμησης, ενώ σε κάποια άλλα ακίνητα υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς (παρεμβάλλονται μεταξύ άλλων μερίδες που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο).
Ο τεχνικός σύμβουλος του έργου και η νομική σύμβουλος προχωρούν στη σύνταξη πρότασης νομοθετικής ρύθμισης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα επιτρέπει την τροποποίηση-προσαρμογή των τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων έτσι ώστε να αρθούν τα όποια κωλύματα δόμησης ενώ παράλληλα, τρέχουν οι διαδικασίες για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (πρόκειται για τρεις περιπτώσεις).
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο που θα συμβάλει στη δημιουργία νέων, μοντέρνων σχολικών μονάδων στο νησί που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του δήμου Ροδίων για το ΣΔΙΤ «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 13 Σχολικών Μονάδων στο Δήμο Ρόδου», συμμετείχαν τέσσερις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Συγκεκριμένα, φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατέθεσαν οι Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, ΑΤΕΣΕ και ΤΕΚΑΛ.
Βάσει της προκήρυξης η διάρκεια της σύμπραξης είναι κατά μέγιστο 27 έτη. Έπειτα από την έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων η Αναθέτουσα Αρχή θα καταβάλει στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα επιλεγεί, πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του έργου, στο ποσό των 45,1 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, (περί τα 55,9 εκατ. με ΦΠΑ).
Τα 13 σχολεία (και γυμναστήρια) στο νησί της Ρόδου είναι τα εξής: 2θέσιο νηπιαγωγείο περιοχής Ροδοπούλας, 12θέσιο δημοτικό Θεοτόκου, γυμνάσιο – λύκειο Αφάντου, κλειστό γυμναστήριο γυμνασίου – λυκείου Αφάντου, 2θέσιο νηπιαγωγείο Ασγούρου, 2θέσιο νηπιαγωγείο Ροδινιού, 2θέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο Παστίδος, 6θέσιο δημοτικό περιοχής Μήδεια, ειδικό νηπιαγωγείο Ροδοπούλας, ειδικό δημοτικό σχολείο Ροδοπούλας, ενιαίο ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο – λύκειο Ροδινιού, γυμνάσιο – λύκειο Αρχαγγέλου και κλειστό γυμναστήριο γυμνασίου – λυκείου Αρχαγγέλου.
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ο ΙΦΣ μεταξύ άλλων θα εκπονήσει τις τεχνικές μελέτες και θα μεριμνήσει για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, θα εκτελέσει τις εργασίες κατασκευής και την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού των κτιριακών υποδομών, θα χρηματοδοτήσει το έργο με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια και θα αναλάβει την τεχνική διαχείριση σε όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης.
Σημειώνεται πως μετά την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, θα ανατεθεί το ΣΔΙΤ στον ανάδοχο ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων. Υπήρξε αρκετά μεγάλη καθυστέρηση μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2023. Πλέον όμως η δημοτική Αρχή, φέρεται αποφασισμένη να «τρέξει» τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σήμερα μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον τεχνικό σύμβουλο κ. Μανώλη Σαββή και τη γενική γραμματέα του Δήμου κα Άννα Παρασκευοπούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου