Τοπικές Ειδήσεις

Αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης σε τρία ξενοδοχεία της Ρόδου συνεργαζόμενα με τον FTI!

Οι πρώτες δικαστικές αξιώσεις από την πτώχευση του τουριστικού κολοσσού FTI έκαναν από χθες την εμφάνιση τους και στην Ρόδο.
Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσέφυγε ειδικότερα μια ανώνυμη εταιρεία που εδρεύει στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη Αττικής κατά μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας, που εδρεύει στην Αθήνα και διατηρεί υποκαταστήματα σε τρία ξενοδοχεία στην Ρόδο και συγκεκριμένα δύο στον Ασκληπιειό και ένα στην Ιαλυσό.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο του εφοδιασμού καταστημάτων εστίασης και ξενοδοχείων, με είδη διατροφής. Η εναγομένη έχει ως καταστατικό σκοπό πρωτίστως τη δημιουργία, λειτουργία, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων και γενικά την παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο χώρο του τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί τα υποκαταστήματα – ξενοδοχεία στη Ρόδο, καθώς και άλλα σε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα και την Κω.
Με την καθ’ής η εταιρεία των Αθηνών διατηρεί εμπορική συνεργασία, ήδη πριν από το έτος 2023, καθόσον την προμηθεύει με είδη διατροφής, τα οποία και χρησιμοποιεί για την παροχή των υπηρεσιών εστίασης στα ξενοδοχεία της Ρόδου.
Παράλληλα, υπεγράφη μεταξύ τους η από 24-5-2024 σύμβαση προμηθείας, με την οποία επιβεβαιώνονται οι σχετικές συναλλαγές- διαδοχικές πωλήσεις εμπορευμάτων και μεταξύ άλλων εξειδικεύεται η παρεχόμενη πίστωση προς εξόφληση του τιμήματος, οριζόμενη σε χρόνο 60 ημερών μετά την έκδοση του εκάστοτε- τιμολογίου δελτίου αποστολής.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά πάγια πρακτική η οποία ακολουθείτο στις συναλλαγές τους με την εναγομένη, εκπρόσωποί της, απέστελαν ηλεκτρονικά αιτήματα προς τους αρμόδιους υπαλλήλους του τμήματος πωλήσεων της εταιρείας στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής, αιτούμενοι την πώληση και αποστολή σε αυτούς διαφόρων προϊόντων εμπορίας της.
Η εταιρεία ελάμβανε έτσι διαρκώς παραγγελίες από την εναγομένη, τις οποίες εκτελούσε, ώστε να αποστέλλει τα πωλούμενα προϊόντα, με τα ιδιόκτητα φορτηγά της, από την έδρα της, απευθείας στην έδρα της εναγομένης, εκδιδομένων προς τούτου των σχετικών δελτίων αποστολής- τιμολογίων, τα οποία συνόδευαν τα φορτηγά και τα παραδιδόμενα εμπορεύματα και τα οποία εκδίδονταν την ίδια ημέρα με την ημερομηνία παραδόσεως- παραλαβής των ένδικων προϊόντων.
Σε εκτέλεση συμβάσεων και σύμφωνα με την νομοθεσία εκδόθηκαν μεταξύ άλλων τιμολόγια-δελτία αποστολής, η εξόφληση του τιμήματος των οποίων παραμένει ακόμα εκκρεμής, ώστε σήμερα το συνολικό χρέος της ανέρχεται στο ποσό των 141.486,05 €.
Τονίζει πως η καθ’ ης «ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας FTI Touristik GmbH με έδρα τη Γερμανία.», ενώ παράλληλα, η γερμανική εταιρεία ανήκει καθ’ ολοκληρίαν στον όμιλο εταιρειών Fti-Group.
Τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024, η FTI Touristik GmbH, η μητρική εταιρεία του FTI GROUP, κατέθεσε αίτηση για την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης. Την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024, η BigXtra Touristik GmbH υπέβαλε επίσης αίτηση για την έναρξη της διαδικασίας αφερεγγυότητας. Τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024, ο γαλλικός ταξιδιωτικός πράκτορας FTI Voyages S.A.S υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας.
Δεδομένης της πτωχεύσεως της μητρικής εταιρείας της ίδιας της καθ’ ης, με την οποία ενοποιεί άλλωστε και τις οικονομικές της καταστάσεις, ως απόλυτα εξαρτώμενη με αυτήν, τα ως άνω μισθωμένα ξενοδοχεία της ανά την Ελλάδα έχουν διακόψει δραστηριότητες, δεν εξυπηρετούν τους τουρίστες- πελάτες του, η καθ’ ης έχει παύσει πληρωμές προς προμηθευτές, αλλά παράλληλα, έχει χαθεί κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μαζί της.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της οικείας αγοράς η καθ’ ης στερείται αξιόχρεης περιουσίας, από τον έλεγχο στην ηλεκτρονική της μερίδα στο κτηματολόγιο προκύπτει ότι αυτή δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία, ενώ έχοντας συσσωρεύσει πλήθος υποχρεώσεων, όποια τυχόν περιουσία της, ήτοι χρηματικές καταθέσεις ή εμπορεύματα δεν επαρκούν για την κάλυψή των υπέρογκων υποχρεώσεών της.
Ήδη άλλη προμηθεύτρια εταιρεία έχουσα απαίτηση ανερχόμενη σε περίπου 210.000 ευρώ, προέβη σε εκτέλεση προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αναφορικά με τη θέση σε δικαστική μεσεγγύηση ποσοτήτων κρεάτων τις οποίες είχε η ίδια πωλήσει προς αυτήν.
Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητείται έτσι να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της, κάθε δικαιώματος και περιουσιακού στοιχείου που βρίσκεται είτε στα χέρια της είτε στα χέρια τρίτου (στην περιφέρεια αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Ρόδου) για την εξασφάλιση της προαναφερθείσης απαίτησης της, μέχρι του συνολικού ποσού των 200.000,00 € και μέχρι την τελεσίδικη επιδίκαση της προαναφερθείσης απαίτησής της.
Ζητεί ακόμη να διοριστεί μεσεγγυούχος των κατασχεθησομένων μέχρι του συνολικού ποσού των 200.000 € εμπορευμάτων και κινητών πραγμάτων που βρίσκονται στην κατοχή της ή τρίτων και να χορηγηθεί σχετική προσωρινή διαταγή.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ. Ιωάννη Γιαννάτος και Πολυξένη Χατζηγιάννη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου